Descoperire de senzatie: au fost gasite 27 de volume scrise de Fratii Grimm, cuprinzand basme necunoscute si elemente macabre din versiunea initiala a unor povesti precum „Cenusareasa”
Fratii Grimm, Jacob si Wilhelm, sunt cunoscuti pentru zeci de basme emblematice, dar cercetatorii au descoperit recent inca 27 de volume originale care au fost scrise de faimosii culegatori de folclor.
Cartile contin note scrise de mana care ar putea dezvalui modul in care fratii au ales temele pentru povesti precum „Hansel si Gretel” si „Rumpelstiltskin”.
Descoperirea a fost facuta de oamenii de stiinta de la Universitatea Adam Mickiewicz din Polonia, care au petrecut sase luni analizand fiecare carte in parte, in speranta de a gasi seria despre care se credea ca a fost distrusa in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, scrie Daily Mail.
„Volumele gasite in Biblioteca Universitatii din Poznan din colectia privata de carte a fratilor Grimm, considerate pierdute de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pot contribui in mod semnificativ la cresterea studiilor contemporane despre Grimm si dau speranta ca in colectia BUP se afla si alte obiecte – considerate pierdute – din biblioteca privata a lui Jacob si Wilhelm”, au scris cercetatorii.
Dupa cum au subliniat cercetatorii, notele sunt valoroase pentru cercetarea mostenirii Grimm, deoarece pot oferi o perspectiva asupra metodei lor de lucru si a alegerii temelor.
Interesant este faptul ca volumele recuperate contin, in multe cazuri, notite scrise de mana de Jakub si Wilhelm, care au adnotat frecvent motive de interes pe copertile cartilor
Faimoasa colectie a familiei Grimm cuprinde legende, nuvele si basme populare care au devenit povesti indragite de copii – dar versiunea originala a fost considerata prea macabra pentru urechile lor.
Daca ti s-a citit vreodata Cenusareasa in copilarie, probabil ca nu vei fi familiarizat cu acest fragment – in care surorile vitrege sunt indemnate de mama lor sa se automutileze in incercarea de a se casatori cu printul. Intamplator, printul observa sangele care se scurge in papucul „de aur”, zadarnicindu-le astfel planurile urate.
Iar teme intunecate se regasesc in aproape toate povestile lor. Cartile dateaza din anii 1700-1800 si prezinta basme noi, care nu au fost citite de public pana acum, cum ar fi o poveste despre un cavaler viteaz si o printesa pe nume Magelona.