Deputatul roman care a sfidat China, s-a intalnit cu presedinta Taiwanului: „Imi doresc intarirea relatiilor Romaniei cu Taiwanul”

politica

Deputatul Catalin Tenita, ex-USR, anunta ca se afla in Taiwan, unde s-a intalnit inclusiv cu presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen. China a reactionat de fiecare data violent cand oficiali straini au mers in vizita in Taiwan, sustinand ca Taiwanul este o provincie care-i apartine.

„Dupa cum stiti, sunt in Taiwan, unde m-am intalnit luni cu presedinta Taiwanului, doamna Tsai Ing-wen. M-am intalnit de asemenea cu presedintele parlamentului taiwanez, domnul You Si-kun, deja un bun prieten.

Sunt aici in calitate de parlamentar, pentru ca imi doresc intarirea relatiilor Romaniei cu Taiwanul, in plan economic, academic, social, inclusiv in tehnologie digitala si agricultura. Pentru ca avem enorm de invatat de la aceasta societate vesela si deschisa, care pretuieste diferentele, o sursa de inspiratie cu un binemeritat loc in top 10 democratii in lume.

Am propus, printre altele, cu ocazia acestor intalniri, o actiune concreta in zona societatii digitale, acolo unde Taiwanul exceleaza si unde exista complementaritati cu Uniunea Europeana. Mai exact, propun realizarea unor elemente regulatorii comune intre Uniunea Europeana si state dedicate apararii valorilor democratice, precum Taiwanul, pentru definirea standardelor si valorilor ce tin de democratie in societatile digitale. Numele acestei initiative ar urma sa fie Digital Democracy Shield, avand ca idee centrala translatarea principiilor democratiei liberale in societatea digitala globala.

In nota umana a intalnirilor mele, am oferit cadou o sticla de palinca romaneasca si am primit inapoi o sticla de rachiu de Taiwan”, a anuntat Tenita pe Facebook.

In urma cu cinci ani, patru parlamentari romani, printre care si Remus Cernea, au fost intr-o vizita in Taiwan, starnind furia ambasadei chineze. Guvernul PSD de atunci si-a cerut scuze si i-a retras lui Cernea pasaportul diplomatic.

„De curand, patru deputati romani au efectuat o vizita in Taiwan, iar asta nu numai ca nu e ceea ce doreste sa vada partea chineza, insa China se si opune acestui lucru. Speram ca persoanele implicate sa respecte intocmai preocuparile esentiale ale partii chineze, evitand repetarea intamplarilor care ar dauna relatiilor dintre China si Romania”, se arata in comunicatul Ambasadei Chinei la Bucuresti.

Ministrul de Externe de atunci, Titus Corlatean, a decis imediat retragerea „pasaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegatiei mentionate, in vederea anularii potrivit dispozitiilor legale in materie (…), avand in vedere faptul ca acesta nu mai detine calitatea necesara utilizarii acestui tip de document”.

„Ministerul Afacerilor Externe reafirma pozitia Romaniei privind respectarea principiului ‘o unica China’ (‘one China policy’) si reitereaza totodata importanta relatiilor speciale de cooperare cu Republica Populara Chineza”, se arata in comunicatul MAE, care preciza ca „toate institutiile statului trebuie sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu R.P. Chineza”.

In comunicat se mai afirma ca MAE „dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului roman, inclusiv parlamentari, care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, in zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul roman”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: