Demonstratie de forta RATATA a Rusiei chiar de Ziua Marinei. Vezi lansare ESUATA a unei rachete in Crimeea
![](https://dev.aktual24.ro/wp-content/uploads/2015/07/lansare-610x300.jpg)
Ziua Marinei, sarbatorita anual in Rusia in ultima duminica a lunii iulie, a fost un nou prilej pentru Putin de a face parada de forta militara a tarii si de a anunta o noua doctrina marina, adaptata la expansiunea āinadmisibilaā a NATO.
Vase de razboi, submarine, avioane de lupta si trupe au fost desfasurate in porturile importante de pe tot cuprinsul Rusiei.
Vladimir Putin a participat la exercitiile din enclava Kaliningrad, aflata la Marea Baltica, intre doua state NATO.
In Crimeea, anexata de la Ucraina, au participat la festivitati 20 de nave, 35 de aparate de zbor, 10 vase auxiliare si 21 de unitati ale apararii de coasta. Insa lansarea esuata a unei rachete a acoperit de ridicol exercitiile.
Intarirea pozitiilor strategice ale fortelor maritime ruse in Marea Neagra, precum si mentinerea unei prezente in Atlantic si in Mediterana figureaza printre principalele orientari ale noii ādoctrine maritimeā a Rusiei, actualizata pentru a tine cont de expansiunea āinadmisibilaā a NATO la frontierele sale, se arata intr-un document postat duminica pe site-ul Kremlinului.
Acest document este facut public la cateva luni dupa anuntarea noii doctrine militare a Rusiei, ca reactie deja la intarirea capacitatilor Aliantei Atlantice in Europa centrala, in contextul unor tensiuni inedite, de la sfarsitul Razboiului Rece, intre Moscova si Occident pe fondul crizei ucrainene, noteaza AFP.
Noua ādoctrina maritimaā, un document de 46 de pagini, califica ca āinadmisibile proiectele de deplasare a infrastructurilor militare ale Aliantei catre frontierele Rusieiā.
Textul stabileste in special obiectivul de ādezvoltare a infrastructurilorā Flotei Marii Negre in Crimeea, peninsula anexata in martie 2014 la Rusia. Tot pentru regiunea Marii Negre, documentul prevede āreconstituirea accelerata si completa a pozitiilor strategice ale Rusiei, sustinerea pacii si stabilitatiiā.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a precizat ca āaccentul este pus pe Atlantic si Arcticaā. āAtentia noastra data Atlanticului este justificata de extinderea NATO catre Estā, a declarat Rogozin, citat de agentiile de presa ruse.
Referitor la zona Atlanticului, noua doctrina vizeaza āgarantarea unei prezente militare navale suficiente a Rusiei in regiuneā. Acelasi scop este urmarit si pentru Mediterana, cu o desfasurare āpermanentaā.
Pentru Arctica, unde autoritatile ruse mizeaza pe productia de hidrocarburi, Moscova are in vedere āreducerea amenintarilor la securitatea nationala si garantarea stabilitatii strategiceā. Documentul prevede ādesfasurarea de forte ale Flotei Norduluiā.
āAceste schimbari arata ca Rusia acorda o atentie speciala intaririi potentialului sau naval in Arctica si Atlantic pentru a contracara (prezenta) NATOā, a comentat expertul militar Alexandr Golt la postul de radio Eho Moskvi (Ecoul Moscovei), potrivit AFP. Dar, āfara intarirea decisiva a capacitatilor Flotei, toate acestea nu au sensā, a adaugat el.
NATO, care acuza Moscova de trimiterea de soldati in estul separatist al Ucrainei, a decis in februarie sa-si consolideze apararea pe flancul sau estic, prin crearea unei noi forte de reactie rapida de 5.000 de militari si a sase centre de comanda si control in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania, aminteste AFP.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook