Presedintele chinez Xi Jinping a promulgat marti o reforma a sistemului electoral din Hong Kong, o decizie care ar urma sa duca la o marginalizare totala a opozitiei in teritoriul semiautonom, transmite AFP, citata de Agerpres.
Comitetul permanent al forului legislativ chinez votase in aceeasi zi, cu ”unanimitate”, amendamente in acest sens, a indicat agentia de presa Xinhua.
Aceasta reforma a fost impusa de Beijing fara ca parlamentul hong-konghez, Consiliul legislativ, sa aiba vreun cuvant de spus.
Intr-o scurta relatare, agentia de presa Xinhua se limiteaza sa anunte ca ”presedintele Xi Jinping a semnat ordinele prezidentiale de promulgare a anexelor amendate”.
Cei 7,5 milioane de locuitori din Hong Kong nu stiu ce contine exact aceasta lege, ale carei detalii nu au fost prezentate oficial.
Totusi, Tam Yiu-chung, singurul reprezentant al Hong Kongului in organismul decizional suprem al parlamentului chinez, a facut cateva precizari. ”Amendamentele au fost votate in unanimitate de cei 167 de membri ai Comitetului permanent”, a declarat el pentru AFP.
Noua lege prevede cresterea numarului membrilor Consiliului legislativ din Hong Kong de la 70 la 90.
Doar 20 de locuri (22% din total) vor fi atribuite prin sufragiu universal direct, fata de 35 pana acum, a adaugat Tam. Un numar de 40 de locuri vor fi atribuite de un comitet de personalitati pro-Beijing. Restul de 30 de locuri vor fi desemnate de grupuri socio-profesionale, potrivit unui sistem complicat care s-a dovedit deja a fi favorabil Beijingului.
Potentialii membri ai Consiliului legislativ din Hong Kong vor trebui sa fie in prealabil ”aprobati” de un comitet de control creat de autoritatile hong-kongheze. ”Comitetul pentru securitate nationala si politia securitatii nationale vor pregati rapoarte asupra fiecaruia din candidati pentru a contribui la procesul de control al comitetului de validare”, a declarat Tam pentru AFP.
In ultimii patru ani, autoritatile din Hong Kong le-au interzis mai multor activisti pro-democratie sa candideze in alegerile locale.
Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantata prin acordul ‘O tara, doua sisteme’ inclus in Declaratia comuna semnata in 1984 de premierii britanic si chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher si Zhao Ziyang. Dupa ce a fost concesiune britanica timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului in 1997, ca regiune semiautonoma cu sisteme administrativ, juridic si economic diferite de cele din China continentala.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…