Judecatoarea Gabriela Baltag, membra in CSM, sustine intr-un mesaj publicat in revista Q Magazine ca miliardarul George Soros ar fi in spatele declaratiei dure a Comisiei Europene privind legile justitiei. Blaga este o prezenta constanta in studiourile Antena 3, unde a sustinut de altfel modificarile initiate de PSD si ALDE la legile justitiei.
Baltag sustine ca exista o campanie impotruva legilor justitiei menita sa „ingenuncheze o societate inca visatoare, care indrazneste sa mai creada ca poate sa stea la masa cu Marile Puteri”. Apoi ajunge, repede, la George Soros.
„Care sa fie oare mobilul dezinformarilor care nu mai contenesc, in ultimul timp, in ceea ce priveste asteptata reforma a legilor justitiei? Ascult, in fiecare zi, cu o nedisimulata uimire, ,,teoriile” si ,,argumentele” care vin sa ne zugraveasca ,,raul” ce se va pogori peste acest popor fiindca indrazneste sa spere ca nu va mai avea niciodata judecatori, ,,parteneri de nadejde” ai cuiva, judecatori despre care sa nu mai poata marturisi nimeni, nici chiar cel mai important om in stat, ca ar fi ,,ai sai”, ca in orice sala de judecata egalitatea de sanse intre acuzare si aparare va deveni sfanta, precum Biblia, ca, intr-un viitor nu prea indepartat, vor exista toate garantiile ca independenta justitiei, la nivel reprezentativ, sa fie asigurata numai de aceia care beneficiaza pe deplin de prerogativele de independenta.
Cine este in zilele acestea la capatul lucrurilor pline de neadevar, rostite fara nicio rezerva, care impanzesc majoritatea canalelor de comunicare, incercand sa ingenuncheze o societate inca visatoare, care indrazneste sa mai creada ca poate sa stea la masa cu Marile Puteri, asa cum se intampla altadata, in vremurile pentru care termenul ,,democratie” nu era deloc consacrat!?
Claude Junker si George Soros se vad frecvent. In ultimii ani s-au vazut de cel putin patru ori. Aceasta este intalnirea din 30 aprilie 2017. Ultima data s-au vazut cu o luna si jumatate in urma cand unul din subiectele principale ale discutiilor a fost justitia din Romania”, afirma Gabriela Blatag in scrisoare publicata pe qmagazine.ro.
Senatorul PSD Serban Nicolae a preluat in scurt timp mesajul lui Baltag, semn ca este de acord cu spusele acesteia.
Presedintele si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker si Frans Timmermans, au dat publicitatii, miercuri, o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea fata de evolutiile recente din Romania si subliniaza ca CE avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legilor justitiei.
”Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata in declaratie.
Juncker si Timmermans amintesc ca o conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile.
In cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure transparenta totala a procesului legislativ privind legile justitiei si sa tina seama in mod corespunzator de consultarile desfasurate in cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat ca un proces in care independenta sistemului judiciar si punctul de vedere al acestuia sunt apreciate si luate in considerare in mod corespunzator si in care se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformelor si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin mecanismul de cooperare si de verificare. Pozitia Comisiei a fost sustinuta de statele membre in cadrul Concluziilor Consiliului adoptate in decembrie 2017, se arata in declaratie.
”Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justitiei reprezinta un test important cu privire la masura in care interesele legitime ale partilor interesate din sistemul judiciar si ale altor parti interesate au ocazia sa fie exprimate si sunt luate suficient in considerare in cadrul deciziilor finale. Evenimentele de pana acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupari.
Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces.
Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei”, subliniaza Juncker si Timmermans.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…