Degradarea lui Putin prin ochii a sase martori. Drumul de la un tanar democrat ambitios la un dictator autocrat
Va puteti imagina Rusia fara Vladimir Putin? De prea mult timp, pozitiile sale au parut de neclintit si, totusi, este timpul sa ne gandim la ceea ce parea de neconceput – succesorul sau in functia de presedinte, titreaza glavcom.ua
„Razboiul lui Putin impotriva Ucrainei este, de asemenea, razboiul sau pentru a obtine mai multa putere. Secretarul de presa al presedintelui Rusiei a respins aceasta ipoteza, dar, in acelasi timp, a recunoscut: „desigur, cu totii ne gandim la viitor”, a afirmat un expert.
ITV News a vorbit cu sase experti (dintre care mai multi au dorit sa-si pastreze anonimatul) – observatori de lunga durata ai proceselor de la Kremlin, actuali si fosti oficiali occidentali si purtatorul de cuvant al presedintelui Putin – despre omul care conduce Rusia de mai bine de doua decenii.
Putin cel izolat si poate din ce in ce mai paranoic din 2022 este foarte diferit de tanarul fost ofiter de informatii sovietic care a promovat valorile occidentale atunci cand a devenit presedinte.
Putin a promis ca va fi un democrat
„Statul se va pozitiona ferm in apararea libertatii de exprimare, a libertatii de constiinta, a libertatii mass-mediei”, a promis Putin in ultimele minute ale anului 1999.
A fost primul discurs al viitorului presedinte catre poporul rus, in care promitea reforme si un viitor luminos bazat pe principiile democratiei.
A fost o promisiune indrazneata. Au trecut doar opt ani de cand rusii au rasturnat sapte decenii de regim comunist represiv. Economia Rusiei se inecase in datorii, iar rata criminalitatii crestea brusc. Caderea rublei a devalorizat economiile rusilor obisnuiti. Dar Putin a fost ferm convins ca libertatile sunt „elemente fundamentale ale unei societati civilizate” si ca acestea vor fi calea tarii sale spre „dragoste si pace in fiecare casa” in noul mileniu.
Dar, mai tarziu, liderul rus a abandonat aceste principii. El isi afunda rapid tara intr-o alta criza existentiala – de data aceasta din propria-i initiativa. In loc sa isi indeplineasca promisiunile, Putin a prezidat un sistem in care oponentii sai sunt ucisi sau incarcerati. Nu exista libertate de exprimare.
Odata cu extinderea sanctiunilor occidentale, viitorul Rusiei pare mai sumbru decat atunci cand Putin a mostenit tara si a devenit presedinte. Fiona Gill, membru senior la Brookings Institution si consilier pentru Rusia a trei presedinti americani, a amintit ca Putin a venit la putere „cu promisiunea de a face Rusia prospera si mareata din nou”. „El nu a promis instabilitate, declin si distrugere”, spune ea.
Acum, pentru prima data in ultimii ani, exista semne ca puterea lui Putin ar putea fi amenintata. Invazia Ucrainei „a schimbat in mod fundamental contractul politic si social din Rusia, facand mult mai dificila mentinerea stabilitatii in tara si mentinerea stabilitatii in cadrul elitelor”, a comentat pentru ITV News Laurie Bristow, ambasadorul britanic in Rusia in perioada 2016-2020.
„Cred ca acesta este un razboi pentru cine va mosteni Rusia. Buldogii (elitele rusesti) se lupta pe sub pres pentru bani si putere”, a adaugat Bristow.
Kremlinul nu vede un astfel de pericol.
„Acest lucru nu este adevarat”, a comentat Dmitro Peskov, secretarul de presa al presedintelui Putin.
„Putin nu este interesat de pierderi”
Opozitia rusa din exil numeste razboiul din Ucraina o „masina de tocat carne”. In ultimele luni, Putin a inrolat in armata 300.000 de compatrioti de-ai sai. Multi altii au fugit in strainatate.
Statele Unite au declarat ca Rusia numara deja mai mult de 100.000 de morti si raniti in acest razboi. Analistii presupun ca pierderile armatei ruse in cele noua luni de campanie ucraineana sunt similare cu pierderile rusilor in timpul razboiului de 10 ani din Afganistan.
„Putin nu este interesat de pierderi”, afirma Gill. In schimb, Putin este preocupat de cota sa de popularitate.
Preocupat de tulburarile sociale, Kremlinul „monitorizeaza indeaproape reactia populatiei rusesti” la evenimentele din Ucraina, a declarat un fost jurnalist din zona media de la Kremlin, sub rezerva anonimatului.
„Putin este obsedat de ratingul sau. Cand ratingul sau scade, el incepe sa se ascunda de intrebarile incomode pentru a elimina responsabilitatea pentru esecuri”, noteaza el.
Potrivit sociologilor de la Centrul Levada din Rusia, la scurt timp dupa invazia Ucrainei, ratingul lui Putin a sarit semnificativ, dar din august acesta a scazut . Meduza, o publicatie rusa independenta care opereaza din Letonia, a relatat recent ca un sondaj de opinie comandat de Kremlin a aratat ca doar un sfert din populatie sustine continuarea razboiului.
De la inceputul razboiului, in februarie, Putin si-a limitat drastic contactul cu publicul rus in general – poate de teama unei reactii negative din partea familiilor indurerate. Recent , Putin s-a intalnit cu un grup de mame de soldati , care au fost selectate pe baza criteriului de loialitate fata de Kremlin. La aceasta intalnire, el a incercat sa convinga publicul rus ca ii pasa de oamenii pe care i-a trimis la moarte. La un ceai si dulciuri, Putin le-a spus femeilor ca le impartaseste durerea, apoi i-a spus uneia dintre mamele care si-a pierdut un fiu in razboi: „Unii oameni mor din cauza vodcai si vietile lor trec neobservate. Dar fiul dumneavoastra chiar a trait si si-a atins scopul, nu a murit in zadar”. De asemenea, dictatorul le-a avertizat pe femei ca nu trebuie sa creada „falsurile” sau „minciunile” despre razboi pe care le pot vedea pe internet sau la televizor.
Chiar si in Rusia, unde televiziunea de stat difuzeaza naratiunile Kremlinului, a devenit imposibil sa se ascunda complet esecurile Rusiei in Ucraina. In special faptul ca, in noiembrie, armata rusa a trebuit sa paraseasca Herson, pe care Putin tocmai il declarase parte a Rusiei. „Oamenii care fac asta (raspandesc propaganda) arata ca niste clovni. Aceasta clovnerie este pur si simplu obscena acum… Nu stiu care parte a elitei este de vina pentru asta”, a declarat jurnalistul si comentatorul politic Maksim Yusin in emisiunea unei televiziuni rusesti.
Putin planuia un atac asupra Ucrainei in timp ce se afla in carantina
Cand Rusia a avut una dintre cele mai mari rate de mortalitate din lume in timpul pandemiei de coronavirus, unii din presa rusa l-au acuzat pe Putin ca s-a retras intr-un buncar. Secretarul sau de presa, Dmitri Peskov, a negat aceste zvonuri si a declarat ca Putin lucreaza in casa sa din Novo-Ogariovo, langa Moscova.
In timpul acestei carantine personale, Putin a scris un eseu „Despre unitatea istorica a rusilor si ucrainenilor”, un volum de cinci mii de cuvinte publicat pe site-ul Kremlinului.
„De fapt, el si-a petrecut tot timpul gandindu-se la asta. Covidul l-a schimbat pentru ca statea si fierbea in propriul suc. Este clar ca a inceput sa planifice acest lucru [invazia] in timpul pandemiei”, a declarat Fiona Gill.
„Novo-Ogariovo se afla nu foarte departe de centrul Moscovei, dar impresia este ca se afla pe o alta planeta”, spune una dintre persoanele care au vizitat resedinta. Potrivit acestuia, oaspetii au trebuit sa treaca prin mai multe puncte de control inainte de a ajunge la cladirea principala. In timpul pandemiei, vizitatorii au trebuit sa stea in carantina timp de doua saptamani inainte de a-l vedea pe Putin fata in fata. Cu un numar minim de intalniri fata in fata, Putin si-a indreptat atentia dinspre prezent spre trecut, noteaza Gill.
Dupa publicarea eseului lui Putin, presedintele ucrainean Zelenski a glumit spunand ca este „invidios” ca Putin a avut atat de mult timp liber pentru a scrie „o lucrare de asemenea amploare”.
„In acea perioada, Putin primea mult mai putine informatii care puteau proveni din diferite surse”, a spus Gill, adaugand ca multe persoane cheie au parasit administratia presedintelui rus in timpul pandemiei.
Unii analisti considera ca izolarea constanta a lui Putin in timpul pandemiei de coronavirus ar fi putut exacerba paranoia sa naturala. In calitate de fost sef al FSB, Putin „se uita mereu peste umar. Face parte din mentalitatea sa. Profesia lui implica gandirea conspirativa. Poate ca acest lucru a fost influentat de carantina Covid-19”, sugereaza un politolog rus, sub rezerva anonimatului.
Analistii sunt de acord ca reducerea brusca a contactelor cu lumea exterioara si ingustarea cercului de persoane apropiate lui Putin au dus la schimbari in echilibrul puterii in jurul Kremlinului.
Anturajul lui Putin: linia dura
Putin a lucrat cu atentie la imaginea sa de om puternic – in fata camerelor de luat vederi a pilotat un avion de vanatoare, a pozat la bustul gol si a demonstrat tehnici de judo.
Acum, Putin are aspectul unei persoane care incearca sa isi ascunda adevarata stare de sanatate, a imbatranit simtitor si acest lucru este evident pentru cetatenii Federatiei Ruse. Desi directorul CIA, William Burns, a glumit in vara spunand ca Putin este parca „prea sanatos”.
Sistemul lui Putin se bazeaza pe un lider puternic, care ia toate deciziile cheie si care poate tine tara si elitele sale unite. Atunci cand increderea in el este zdruncinata, intregul sistem de stat al Rusiei risca sa se prabuseasca.
Un politolog rus, care a dorit sa ramana anonim, a comentat: „A inceput o perioada de tranzitie, in sensul ca echilibrul de putere in jurul conducerii se schimba. Sefii de razboi devin mai puternici, iar tehnocratii devin mai slabi. Presedintele a incercat intotdeauna sa mentina un echilibru intre cele doua grupuri. Acum s-ar putea sa nu mai fie posibil”.
Prigojin si Kadirov , care sustin in mod activ razboiul, incearca acum sa castige mai multa influenta.
Evgheni Prigojin, care conduce militia Wagner, si Ramzan Kadirov, liderul Ceceniei, sunt sustinatori de mult timp ai lui Putin si amandoi si-au trimis armatele private sa lupte in Ucraina. Ambii au probabil un acces mai bun la Putin decat unii ministri din blocul economic al guvernului”, comenteaza politologul rus.
Prigojin a fost sanctionat de Statele Unite pentru ca a condus o „fabrica de troli” care a raspandit dezinformari pe internet in timpul alegerilor americane din 2016, in urma carora a fost ales Donald Trump. De asemenea, el a vizitat recent o inchisoare rusa unde a recrutat persoane pentru razboiul din Ucraina.
Kadirov, cunoscut pentru guvernarea sa nemiloasa in Cecenia, a trimis sute dintre aghiotantii sai, asa-numitii Kadirovtsi, in Ucraina si a promis, de asemenea, ca isi va trimite fiii adolescenti sa lupte.
Prigojin si Kadirov nu sunt genul de oameni pe care cineva de la Kremlin si-ar dori sa ii aiba ca dusmani si, cu toate acestea, amandurora li s-a permis sa critice public actiunile armatei ruse in Ucraina. Kadirov l-a numit incompetent pe fostul comandant al Districtului Militar Central, generalul-colonel Oleksandr Lapin, acuzandu-l de infrangerile trupelor rusesti si sugerand ca ar trebui sa fie trimis pe linia frontului ca soldat si „pus sa-si spele rusinea cu sange”.
Spre deosebire de Prigojin si Kadirov, a remarcat politologul rus, ministrii si consilierii care se ocupa de consecintele economice ale invaziei „adopta o pozitie mai flexibila si mai moale”.
„Nu auzim prea multe de la Serghei Sobianin, primarul Moscovei, sau de la oamenii din ministerele si departamentele federale care se ocupa de probleme economice. Bineinteles, ei nu vor exprima opinii de opozitie, dar realitatea este urmatoarea: ei nu discuta deloc aceste probleme”, adauga politologul.
O alta figura mediatica despre care se crede ca ar putea fi in cursa pentru presedintie este Dmitri Medvedev, care a fost presedinte al Rusiei intre 2008 si 2012, in cadrul unui schimb de functii cu Putin pentru a-i permite acestuia sa ocoleasca restrictiile constitutionale si sa devina din nou presedinte.
Doua persoane care au vorbit cu ITV News au sugerat ca Medvedev, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, ar putea cauta o promovare daca Putin numeste un succesor.
„El este o figura de consens in randul elitelor banoase ale Rusiei”, a declarat un fost jurnalist din zona Kremlinului.
Cu toate acestea, razboiul a afectat si imaginea lui Medvedev. Cunoscut candva in Occident ca un modernizator liberal, Medvedev a devenit un adept al liniei dure. Recent, el a numit razboiul Rusiei cu Ucraina un conflict impotriva Satanei.
Spre deosebire de Putin, Medvedev foloseste in mod activ retelele de socializare si scrie adesea tot felul de prostii agresive pe canalul sau Telegram. Observatorii considera ca este o demonstratie deliberata si demonstrativa de loialitate.
Potrivit unui fost jurnalist din zona Kremlinului, „Medvedev nu a fost popular printre patriotii si rusii din tabara pro-razboi, dar retorica sa actuala ajuta sa ajunga la ei. Acestea sunt calcule electorale foarte bine facute”.
Desi orice mentiune despre succesorii presedintelui rus, inclusiv Medvedev, este prematura si foarte speculativa, analistii si sursele care au vorbit cu ITV News au fost de acord ca faptul ca o astfel de discutie este in curs de desfasurare arata ca Putin se afla sub o presiune enorma.
Urmatoarele alegeri din Rusia sunt programate pentru anul 2024. Constitutia rusa a fost deja rescrisa astfel incat Putin sa poata depune juramantul de presedinte pentru un al treilea mandat consecutiv.
Desi nimeni nu se asteapta in mod serios ca Putin sa nu candideze, purtatorul sau de cuvant a precizat ca subiectul nu este discutat in prezent.
„2024 nu este o problema pe agenda noastra. Nu se afla pe masa. Aceasta este o intrebare pentru politologi si alti oameni care isi castiga existenta mestecand astfel de subiecte. Bineinteles, cu totii ne gandim la viitor. Dar acum nu este o chestiune relevanta. Suntem ocupati cu alte lucruri”, a declarat Dmitro Peskov pentru ITV News.
Peskov nu a precizat care sunt aceste „lucruri”. Printre acestea, mentinerea stabilitatii in Rusia se afla, fara indoiala, pe agenda Kremlinului.
Cati ani mai poate lupta Putin?
Rusia ataca fara incetare infrastructura energetica ucraineana si incearca sa puna presiune asupra Europei, speriind-o cu preturi mari la gaze si cu un alt val de refugiati.
„Calea de iesire a lui Putin este sa forteze pe toata lumea sa impinga Ucraina la masa negocierilor si sa cada de acord asupra granitelor pe care Federatia Rusa incearca sa le mentina acum. Putin crede ca poate impune hotararea tuturor, deoarece riscurile unui razboi nuclear si ale unei escaladari sunt prea mari”, a declarat Gill.
Bristow a avertizat ca orice ar fi, consecintele capitularii in fata lui Putin sunt mult mai grave decat orice dificultati cauzate de criza energetica.
„Daca o tara isi asuma sa invadeze si sa puna stapanire pe o alta tara, iar comunitatea mondiala nu face nimic in acest sens, arata ca nu suntem dispusi sa luptam pentru propria noastra securitate”, noteaza el.
Desi Ucraina a anuntat ca spera ca razboiul se va incheia in primavara anului viitor, multi oficiali occidentali se asteapta ca acesta sa devina un „razboi de uzura” brutal, care se va prelungi mult timp: pana anul viitor si, posibil, anul urmator.
„Rusia cauta sa franga vointa ucrainenilor de a rezista si, de asemenea, sa creasca costul pentru noi al sustinerii Ucrainei”, a declarat Bristow. Potrivit acestuia, Putin „se bazeaza in mod evident pe timp si, in cele din urma, pe ciclurile electorale occidentale care vor lucra in favoarea sa”.
Alegerile de la jumatatea mandatului din SUA au dezvaluit deja fisuri in determinarea celui mai mare donator al Ucrainei de a continua sa finanteze razboiul: o factiune a Partidului Republican cere o posibila reducere a fondurilor pentru Ucraina. Donald Trump, pe care unele media il numesc „candidatul Kremlinului”, va candida din nou la presedintie in 2024.
„Haosul Trump se pregateste deja in Statele Unite”, a declarat Gill, care a ocupat functia de director principal al Casei Albe pentru Europa si Rusia in timpul presedintiei lui Trump.
Gill a depus marturie in timpul primului proces de punere sub acuzare a lui Trump, cand fostul presedinte american a fost acuzat ca l-a santajat pe Zelenski ca pune capat ajutorului militar acordat Ucrainei daca nu era ajutat sa colecteze materiale incriminatoare despre fiul lui Joe Biden. Trump, care s-a opus unui ajutor pe scara larga pentru Ucraina, s-a laudat anterior cu relatia sa cu Putin si a facut apel la negocieri de pace.
„Calculul lui Putin este sa astepte, sa adune forte si sa continue sa lucreze asupra opiniei publice. Trebuie sa fim pregatiti pentru o perioada de turbulente, incertitudine si riscuri in relatia noastra cu Rusia”, a declarat Laurie Bristow.
Intrebarea este daca Putin poate rezista suficient de mult timp pentru ca strategia sa sa functioneze. Arsenalul de arme al lui Putin a fost redus semnificativ de lunile de lovituri necrutatoare asupra Ucrainei, fortand Rusia sa caute cu disperare sa se realimenteze din Iran si Coreea de Nord .
Strategia Rusiei este de a santaja pe toata lumea
Vremea este unul dintre dusmanii lui Putin . Cei mobilizati de Rusia au fost nevoiti sa isi cumpere singuri sosete si caciuli; in timp ce armata ucraineana primeste din Canada haine de iarna in valoare de milioane de dolari. Tremurand in transee, luptandu-se pentru bani, unii soldati rusi se intreaba de ce au nevoie de toate acestea. Acasa, insa, Putin a reusit sa suprime disidenta. El a folosit razboiul pentru a intensifica represiunea impotriva opozantilor rusi, dintre care aproape toti sunt acum in inchisoare sau au fugit in strainatate.
Economia a devenit militara, sporind influenta sectorului de aparare asupra unei parti a vietii civile. Bazandu-se pe faptul ca armata sa ocupa inca parti din Ucraina si mizand pe docilitatea poporului sau, Putin spera sa se mentina la putere si sa fie presedinte pana in 2036, cand va implini 83 de ani. Dar domnia sa nu mai pare la fel de ferma ca odinioara.
„Oamenii incep sa se intrebe daca va reusi sa ajunga pana in 2036…” noteaza Gill.