Deciziile CSAT privind lupta cu traficul de droguri: „La nivel judetean, vor fi constituite grupuri de lucru operationale, formate din specialisti si experti”
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis, joi, sa adopte mai multe masuri privind combaterea mai eficienta a traficului de droguri. Printre acestea se afla si infiintarea unor comitete judetene „formate din specialisti si experti”.
Comunicatul CSAT
Joi, 12 octombrie 2023, a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de catre Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
Prima tema analizata in cadrul sedintei Consiliului a constituit-o consumul de droguri si alte substante psihoactive de catre tineri si elevi, ca risc major la adresa sigurantei individuale si nationale.
Membrii CSAT au ajuns la concluzia ca, prin gravitate, modalitati de manifestare, repetabilitatea actiunilor si cumulul prejudiciilor aduse atat in planul sanatatii, prin punerea in pericol a vietii sau a calitatii acesteia, cat si in planul sigurantei publice, pe fondul conectarii tarii noastre la trasee si rute internationale de transfer/transport al stupefiantelor, consumul de droguri si alte substante stupefiante prejudiciaza valorile de securitate nationala prevazute de Constitutie si legislatia in domeniul securitatii nationale. Astfel, sunt afectate ordinea de drept si climatul de exercitare neingradita a drepturilor, a libertatilor si a indatoririlor fundamentale ale cetatenilor.
Gestionarea fenomenului prevenirii si combaterii consumului de droguri in randul tinerilor si al elevilor, inclusiv tratamentul de specialitate, reabilitarea, reintegrarea sociala si recuperarea, presupune un efort national conjugat, multidisciplinar, cu implicarea institutiilor din arcul guvernamental, a serviciilor de informatii, a structurilor Ministerului Public, a autoritatilor locale si a societatii civile. Nu in ultimul rand, familia consumatorilor este deosebit de importanta si are un rol esential in acest proces complex.
Astfel, membrii Consiliului au decis constituirea unui grup de lucru interinstitutional format din secretari de stat, nominalizati de catre Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, reprezentanti ai Serviciului Roman de Informatii, procurori desemnati de catre Ministerul Public si specialisti din institutiile angrenate, sub coordonarea Guvernului Romaniei.
Grupul de lucru va elabora un plan comun de actiune, aprobat la nivelul conducerii institutiilor mentionate, care va cuprinde obiectivele, masurile de ordin general si particular, sarcinile si responsabilitatile concrete in scopul prevenirii si al combaterii eficiente a riscurilor generate de traficul si consumul de droguri la adresa sigurantei individuale si colective, potrivit competentelor care revin fiecarei institutii participante.
La nivel judetean, vor fi constituite grupuri de lucru operationale, formate din specialisti si experti desemnati de catre celelalte institutii responsabile.
Pentru transpunerea in practica a planului de actiune, Guvernul Romaniei va adopta, in principal, urmatoarele masuri concrete pentru consolidarea autoritatilor care sunt direct responsabile de combaterea unor fenomene infractionale grave, printre care si traficul si consumul de droguri:
– analizarea cadrului legislativ care vizeaza traficul si consumul de droguri si formularea, cu celeritate, de propuneri privind modificarea si completarea actelor normative pentru eliminarea lacunelor legislative si limitarea posibilitatilor de interpretare speculativa a prevederilor legale.
– garantarea unui cadru institutional sanitar corespunzator, coerent si eficient care sa asigure extinderea accesului la tratament si la serviciile pentru recuperare, investigatii specifice si masuri integrate de protectie impotriva riscurilor asociate consumului de substante stupefiante in randul elevilor si al tinerilor.
– implementarea cu rigurozitate a Planului National Cadru de Actiune privind siguranta scolara, mecanism de cooperare care prevede, alaturi de masurile pentru asigurarea unui climat optim in unitatile de invatamant, pentru elevi si cadrele didactice, si masuri concrete in problematica drogurilor, precum si a Planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale in domeniul drogurilor 2022-2026.
O alta tema importanta analizata de catre membrii Consiliului a fost situatia de securitate din Regiunea Marii Negre, pe fondul celor mai recente evolutii, in contextul agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei.
In ultima luna, situatia de securitate in regiune s-a deteriorat semnificativ, ca urmare a sporirii actiunilor ostile ale Rusiei la adresa securitatii si libertatii de navigatie in Marea Neagra. Intensificarea atacurilor rusesti cu drone asupra porturilor maritime si fluviale ale Ucrainei in zona Marii Negre a adus razboiul si mai aproape de frontierele Romaniei. Incidentele cu fragmente de drone cazute pe teritoriul tarii noastre si implicit al NATO au crescut riscul de escaladare.
Printr-o comunicare directa permanenta la nivel politic si militar, Romania isi informeaza constant si detaliat toti Aliatii si partenerii, inclusiv cei strategici, privind evolutiile si potentialul impact al acestora.
Tara noastra a primit din partea tuturor Aliatilor si partenerilor sprijin politic si practic semnificativ, care a inclus si componenta de politie aeriana si supravegherea spatiului aerian de deasupra Marii Negre.
In cadrul sedintei, Ministerul Apararii Nationale a prezentat un set de masuri concrete pentru cresterea capacitatii de supraveghere aeriana, detectie si interventie, in functie de situatie, in regiunile din proximitatea obiectivelor ucrainene vizate de atacurile ruse.
Un alt punct pe ordinea de zi a sedintei Consiliului l-a constituit analiza Planului de inzestrare a Armatei Romaniei pentru perioada 2024–2033. Schimbarea majora a situatiei regionale de securitate generate de postura agresiva a Federatiei Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea si reconfigurarea programelor de inzestrare pentru dotarea si dezvoltarea capabilitatilor militare necesare contracararii noilor amenintari inclusiv prin cresterea, in cadrul acestora, a achizitiei cantitatilor de munitii necesare pentru lupta si pentru constituirea graduala a stocurilor.
In contextul mentinerii alocatiilor bugetare pentru Aparare la 2,5% din PIB, Armata Romaniei isi va concentra eforturile strategice pentru consolidarea capacitatii de aparare la nivel national si in cadru Aliat, in vederea descurajarii si a combaterii in mod eficient a tuturor tipurilor de amenintari clasice, asimetrice, de tip hibrid sau de alta natura. Acest lucru se va realiza prin dotarea structurii de forte cu tehnica si echipamente militare performante, compatibile si interoperabile cu cele existente in armatele celorlalte state membre NATO si UE, care sa asigure atat indeplinirea misiunilor de descurajare si aparare, cat si viabilitatea acestora pe termen lung prin nivelul de eficienta si dezvoltare tehnologica.
Totodata, pentru protejarea intereselor esentiale de securitate si asigurarea securitatii aprovizionarii, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii este direct interesat ca pe teritoriul national sa existe capacitati industriale care sa poata asigura atat producerea de tehnica militara moderna pentru dotarea structurii de forte pe timp de pace si mentinerea in stare operationala a echipamentelor achizitionate, cat si fabricarea/dezvoltarea de noi echipamente care sa contribuie la multiplicarea capabilitatilor militare in situatii de criza sau razboi.
Drept urmare, membrii Consiliului au aprobat Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2024-2033.
Situatia de securitate deosebit de grava din Israel si implicatiile sale profunde in plan global a fost abordata, de asemenea, in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Romania a condamnat inca din prima zi atacurile teroriste ale Hamas, care au produs numeroase pierderi de vieti omenesti si raniti in randul civililor.
In ceea ce ii priveste pe cetatenii romani afectati de evolutiile din regiune, Romania va continua eforturile active pentru a acorda in continuare sprijin celor care au nevoie, fiind deja instituita o celula de criza, care lucreaza in regim de permanenta, pentru acordarea de sprijin cetatenilor romani in vederea repatrierii acestora, precum si pentru acordarea de asistenta consulara. Pana la acest moment, aproximativ 2.035 de romani au fost repatriati si demersurile continua si pentru alti cetateni romani care au solicitat acest lucru.