Decizie a unei curti de apel din California: Un muzeu din Madrid poate pastra o pictura de Pissarro furata de nazisti

life

Unul dintre cele mai importante muzee din Spania a salutat o decizie a unui tribunal american care i-a permis sa pastreze un tablou semnat de un pictor impresionist francez, furat de nazisti de la o evreica, pe care muzeul a spus ca l-a cumparat zeci de ani mai tarziu intr-un mod transparent, transmite Reuters.

Decizia de marti a unei curti de apel din California se refera la unul dintre cele mai vechi cazuri de furt de arta de catre nazisti, care a inceput in 2005 dupa ce mostenitorii lui Lilly Neubauer au inaintat o revendicare a proprietatii pentru tabloul „Rue Saint Honore, apres midi, effet de pluie” a lui Camille Pissarro ( „Rue Saint Honore, Dupa-amiaza, efect de ploaie”), ilustrand o scena stradala din Paris.

„Este o poveste regretabila, ca orice altceva legat de jaful nazist”, a declarat directorul general al Muzeului Thyssen-Bornemisza din Madrid, Evelio Acevedo. „(Dar) este o decizie foarte importanta pentru ca… face dreptate. Statul spaniol a cumparat tabloul legal si cu buna-credinta”, a adaugat el.

Neubauer a fost fortata sa vanda opera de arta in 1939 pentru 900 de Reichsmarks (360 USD) pentru a obtine o viza si a fugi din Germania, dar nu a primit niciodata banii.

Potrivit lui Acevedo, mostenitorii lui Neubauer, familia Cassirer, ulterior „a obtinut de la guvernul german compensatii pentru valoarea de piata a picturii”.

Pictura a trecut prin mai multe maini pana in 1993, cand Muzeul de stat Thyssen-Bornemisza l-a cumparat si l-a expus. Dupa ce a aflat unde se afla tabloul, familia Cassirer a cerut returnarea lui si a intentat proces in anul 2005. Cazul a ajuns la Curtea Suprema a SUA in urma cu doi ani.

Avocatii familiei Cassirer au declarat ca familia a incercat sa „conteste insistenta continua a Spaniei de a adaposti arta jefuita de nazisti”, mai ales pe fondul unei reaparitii recente a antisemitismului in intreaga lume.

Directorul Muzeului Thyssen-Bornemisza a spus ca circumstantele actuale nu au nimic de-a face cu istoria cazului si ca nu exista absolut niciun sentiment antisemit.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: