news

Decizia de azi a CSM in cazul Kovesi. Sefa DNA este bombardata de Inspectia Judiciara cu actiuni disciplinare

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a amanat, miercuri, pentru 20 iunie, o decizie in cazul procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, in dosarul in care este cercetata de Inspectia Judiciara pentru refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. In acest caz, Kovesi a fost audiata astazi, la CSM, timp de aproximativ doua ore, scrie news.ro.

In luna aprilie, Inspectia Judiciara a declansat doua actiuni disciplinare impotriva sefei DNA, legate de refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 si de desemnarea consilierului judecator Dana Titian sa faca verificari la doua servicii teritoriale. In total, Kovesi este vizata de trei actiuni disciplinare.

In primul dosar, Laura Codruta Kovesi a fost audiata miercuri in Sectia pentru procurori a CSM timp de aproximativ doua ore.

In acest caz, CSM ar urma sa anunte o decizie in 20 iunie.

De asemenea, este asteptata astazi decizia CSM in dosarul in care Kovesi este cercetata disciplinar pentru desemnarea consilierului judecator Dana Titian sa faca verificari la doua servicii teritoriale. In total, Kovesi este vizata de trei actiuni disciplinare. In acest caz, Laura Codruta Kovesi a fost audiata in Sectia pentru procurori in 6 iunie, cand a stat aproximativ doua ore la CSM.

In 11 aprilie, Inspectia Judiciara a anuntat ca a inceput actiunea disciplinara fata de sefa Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi, urmand ca CSM sa decida in ce fel va raspunde aceasta. Inspectorii judiciari spun ca Laura Codruta Kovesi a savarsit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, dupa ce si-ar fi desemnat consilierul judecator Dana Titian sa faca verificari la doua servicii teritoriale.

In 18 aprilie, Inspectia Judiciara a anuntat ca a inceput actiunea disciplinara fata de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, dupa ce a refuzat de mai multe ori sa se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Inspectorii spun ca prin neprezentarea la Comisie si prin necomunicarea informatiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesionala si prestigiul functiei de magistrat.

Prima actiune disciplinara in cazul procurorului sef al DNA a fost declansata de Inspectia Judiciara in 12 ianuarie, o actiune similara fiind declansata si in cazul lui Marius Iacob, procuror-sef adjunct al DNA. Procurorului sef al DNA i se imputa, intre altele, manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu.

Una dintre abaterile constatate de IJ in cazul lui Kovesi se refera la inregistrarile aparute in spatiul public, din timpul unei sedinte de lucru din 18 iunie 2017.

De asemenea, procurorului sef al DNA i se imputa ca „a folosit fata de colegii procurori un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor”.

Sefei DNA i se imputa si faptul ca, „prin desemnarea in calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla intr-o vadita stare de incompatibilitate”, ar fi incalcat Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, care se refera la atributiile procurorului sef si prevede ca acesta „urmareste repartizarea cauzelor sau, dupa caz, repartizeaza cauze in raport cu criterii obiective precum specializarea si pregatirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea si operativitatea solutionarii cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitatile in exercitarea functiei”.

In acest caz, Laura Codruta Kovesi si Marius Iacob s-au prezentat la Sectia pentru procurori a CSM in 21 martie si in 9 mai., cand a fost stabilit un nou termen pentru 27 mai. „Asa cum stiti, este o procedura disciplinara in curs, motiv pentru care partile au dreptul sa formuleze exceptii, cereri, lucru care s-a intamplat si la termenul de astazi. Pe cale de consecinta, pentru analizarea tuturor exceptiilor si a cererilor formulate de Inspectia Judiciara, dar si de catre procurorii parati, s-a dat termen pentru 27 iunie”, a declarat atunci vicepresedintele CSM Codrut Olaru.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago