Decizia Curtii Penale Internationale privind mandatul de arestare a lui Netanyahu ar putea fi amanata de o interventie a Marii Britanii
O interventie a guvernului Marii Britanii la Curtea Penala Internationala este de asteptat sa amane o decizie cu privire la posibilitatea emiterii unui mandat de arestare impotriva premierului israelian, Benjamin Netanyahu, pentru presupuse crime de razboi in Gaza, potrivit The Guardian.
Judecatorii de la CPI au decis joi ca vor permite Regatului Unit sa prezinte argumente juridice in acest caz, in timp ce se gandesc daca sa aprobe cererile formulate de procurorul-sef al CPI pentru mandate impotriva lui Netanyahu si a ministrului apararii, Yoav Gallant.
Potrivit documentelor judecatoresti, dupa ce procurorul a inaintat cererile, Marea Britanie a sustinut ca judecatorii trebuie sa abordeze problemele ānerezolvateā cu privire la jurisdictia CPI asupra cetatenilor israelieni inainte de a hotari daca emit mandatele.
Decizia de a permite Regatului Unit sa prezinte argumente in acest caz a provocat ingrijorare in randul unor experti in drept international, care spun ca interventia Marii Britanii este motivata politic si ca este o incercare de rejudecare a problemelor solutionate anterior.
In februarie 2021, un complet de judecatori a emis o hotarare prin care a confirmat ca CPI avea jurisdictie in teritoriile palestiniene ocupate.
Decizia a deschis calea pentru ca fostul procuror-sef al CPI sa ceara o ancheta penala asupra presupuselor atrocitati din Gaza, Cisiordania si Ierusalimul de Est.
Cu toate acestea, luna trecuta, guvernul Regatului Unit a declarat unei Camere preliminare a CPI ca decizia din 2021 ānu a determinatā problemele de jurisdictie legate de acordurile de la Oslo, acordurile interimare de pace semnate intre Organizatia pentru Eliberarea Palestinei si Israel in anii 1990.
Avocatii guvernului britanic au sustinut ca, prin urmare, judecatorii trebuie āmai intai sa determineā daca CPI are jurisdictie asupra cetatenilor israelieni āin conditiile in care Palestina nu poate exercita jurisdictie penala asupra cetatenilor israelieni in conformitate cu acordurile de la Osloā.
Argumentele prezentate de Marea Britanie fac ecou afirmatiilor facute de actualii si fosti inalti oficiali israelieni intervievati de The Guardian in ultimele luni. Un inalt oficial israelian a insistat ca āproblemele de jurisdictie nu sunt rezolvateā, deoarece Palestina ānu are competenta de a delega [jurisdictia] instanteiā.
Expertii au spus ca decizia de a permite Regatului Unit sa intervina in aceasta problema ar putea cauza intarzieri in cazul mandatelor de arestare, desi un fost oficial al CPI familiarizat cu cazul din 2021 a spus ca problemele jurisdictionale au fost rezolvate si, daca sunt contestate, nu ar avea sanse de succes.
Potrivit lui Mark Kersten, expert ICC si profesor de drept penal la Universitatea Fraser Valley din Canada, āar fi neplacutā daca judecatorii ar decide ca Palestina, un stat membru al CPI, ānu ar putea cere instantei sa abordeze atrocitatile comise pe teritoriile sale din cauza unui proces de pace muribund de la Osloā.
Danya Chaikel, reprezentantul Federatiei Internationale pentru Drepturile Omului la CPI, a declarat ca incercarea Regatului Unit de a contesta jurisdictia CPI folosind acordurile de la Oslo a fost āprofund tulburatoare si nedreaptaā si ca Regatul Unit pare sa āacorde prioritate relatiilor diplomatice si nu responsabilitatii pentru crime internationaleā.
Ministerul de Externe al Marii Britanii a fost contactat pentru comentarii.