Omul pe care Calin Georgescu il considera „mentor” este Mircea Malita, fost demnitar comunist, ministru in guvernele lui Gheorghe Gheorghiu Dej si Nicolae Ceausescu.
„Mircea Malita este un model de gandire strategica si diplomatie. A fost un vizionar al epocii sale, un om care a inteles ca Romania poate avea un rol important in lume doar printr-o gandire profunda si o actiune bine calculata. Am avut onoarea de a lucra impreuna la proiecte ce vizau reprofesionalizarea Romaniei, iar sfaturile sale mi-au ghidat multe dintre initiativele mele”, este o sinteza a declaratiilor lui Georgescu, facute in mai multe interviuri, despre George Malita.
Georgescu l-a numit „mentor” pe Malita.
In 2010, Georgescu si Malita au lansat impreuna o carte, „Romania dupa criza. Reprofesionalizarea” .
Iata cateva dintre ideile care il guverneaza pe Mircea Malita, desprinse dintr-un interviu acordat Florinei Jucan in 2018.
Intrebat daca „mai putem iesi acum din UE pentru a ne apara caracterul national?”, Malita a raspuns transant: „Daca ne-a mai ramas atata putere de decizie, atunci o vom face. Depinde de capacitatea de decizie a statului”.
„Se stie foarte bine ca in materie de politica externa Rusia poate admite orice, mai putin vecini inarmati sau ostili. Noi suntem ostili in mod gratuit cu Rusia.”
„Romania a oferit SUA tot ceea ce i s-a cerut: a pus la dispozitia americanilor trupe, baze militare, baze mobile, posibilitatea tranzitarii teritoriului. Putea sa negocieze mai bine? Sunt SUA partenerul pe care ni l-am dorit?”
„In toata perioada sa de tranzitie, Romania nu a folosit niciuna dintre sansele mari pe care le-a avut. Am ajuns sa predam aproape toate atributiile unui stat independent si suveran.”
„A trecut un tanc, hai si noi in NATO, a trecut un autobuz frumos si elegant, hai si noi in America. A trecut nu stiu ce masina frantuzeasca, hai si noi in UE. (…) Niciodata, in ultimii 25 de ani, nu am avut teluri, nu am avut interes national si nu am formulat politici de atingere a vreunui obiectiv de tara. Politicile au fost inspirate de aliatii nostri, deciziile le luau tot ei pentru noi.”
„Scopul celor care conduc de la Bruxelles este crearea unei Europe federale, iar eforturile sunt continue, universalistii sau mondialistii lucrand la realizarea ei. Noi ii spunem Europa Unita, dar ea este cat se poate de federala. Acest lucru presupune crearea Uniunii Statelor Europene. Si chiar daca statele isi vor putea pastra denumirea, ele vor ceda suveranitatea, li se va anihila puterea de decizie si de autodeterminare”.
Mircea Malita (1927-2018) a fost ministru si demnitar in mai multe guverne comuniste: ministru adjunct de Externe pe probleme ONU (1962-1970), ministru al Educatiei si Invatamantului (1970-1972), ambasador al Romaniei in Elvetia si la ONU (1980-1982) si ambasador in SUA (1982-1984).
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…