De la Luna spre Soare: Misiunea indiana Aditya-L1 a pornit spre centrul sistemului solar

life

Cea mai recenta misiune din ambitiosul program spatial al Indiei a pornit intr-o calatorie catre centrul sistemului solar, la o saptamana dupa succesul aselenizarii, potrivit The Guardian.

Aditya-L1 a fost lansat cu putin timp inainte de pranz, cu o transmisie in direct.

„Lansare reusita, totul in parametri normali”, a anuntat un oficial al Organizatiei Indiene de Cercetare Spatiala, in timp ce nava se indrepta catre zonele superioare ale atmosferei Pamantului.

Misiunea transporta instrumente stiintifice pentru a observa straturile exterioare ale Soarelui intr-o calatorie de patru luni.

SUA si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au trimis numeroase sonde in centrul sistemului solar, incepand cu programul Pioneer al NASA in anii 1960.

Japonia si China si-au lansat pe orbita Pamantului propriile misiuni de observare a soarelui.
Dar, daca are succes, cea mai recenta misiune a Organizatiei Indiane de Cercetare Spatiala (ISRO) va fi prima a unei natiuni asiatice care va fi plasata pe orbita in jurul Soarelui.

„Este o misiune provocatoare pentru India”, a declarat vineri astrofizicianul Somak Raychaudhury pentru postul NDTV.

Sonda va studia vantul solar si eruptiile solare. Aceste explozii sunt atat de puternice incat pot ajunge pe Pamant si pot perturba operatiunile satelitilor. Aditya ar ajuta la prezicerea fenomenului „si va alerta pe toata lumea, astfel incat satelitii sa-si poata opri alimentarea cu energie. De asemenea, ne va ajuta sa intelegem cum se intampla aceste lucruri si, in viitor, s-ar putea sa nu avem nevoie de un sistem de avertizare”, a spus Raychaudhury.

Misiunea isi propune, de asemenea, sa arunce lumina asupra dinamicii altor cateva fenomene solare prin imagistica si masurarea particulelor din atmosfera superioara a soarelui.

Aditya, numita dupa zeitatea hindusa a Soarelui, va calatori 1,5 milioane km pentru a ajunge la destinatie, care se afla la doar 1% din distanta dintre Pamant si Soare.

In acel loc, fortele gravitationale ale ambelor corpuri ceresti se anuleaza reciproc, permitand misiunii sa ramana pe o orbita stabila.

Aditya calatoreste cu racheta PSLV XL de 320 de tone, proiectata de ISRO, care a fost un pilon al programului spatial indian, propulsand lansarile anterioare pe Luna si Marte.

India a egalat in mod constant realizarile puterilor spatiale stabilite la o fractiune din costul lor. Are un program spatial cu un buget relativ mic, dar care a crescut considerabil in dimensiune si impuls de cand a trimis pentru prima data o sonda pe orbita Lunii in 2008.

Expertii spun ca India poate mentine costurile scazute prin copierea si adaptarea tehnologiei existente si datorita abundentei de ingineri cu inalta calificare care castiga o fractiune din salariile omologilor lor straini.

Aselenizarea cu succes de luna trecuta, o performanta realizata anterior doar de Rusia, SUA si China, a costat mai putin de 75 de milioane de dolari.

Aselenizarea a fost sarbatorita pe scara larga de public, cu ritualuri de rugaciune pentru succesul misiunii.

India a devenit prima natiune asiatica care a trimis o misiune catre Marte in 2014 si este programata sa lanseze o misiune cu echipaj de trei zile pe orbita Pamantului pana anul viitor. De asemenea, planifica o misiune comuna cu Japonia pentru a trimite o alta sonda pe Luna pana in 2025 si o misiune orbitala spre Venus in urmatorii doi ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: