UPDATE. De frica RUSIEI, Polonia cere aliatilor din NATO acces la armamentul NUCLEAR
Ministerul polonez al Apararii intentioneaza sa ceara acces la armament nuclear printr-un program al NATO in cadrul caruia statele care nu dispun de capacitati nucleare militare proprii accepta amplasarea unor astfel de arme pe teritoriul lor, urmand ca acestea sa fie utilizate in comun, a declarat ministrul adjunct al apararii polonez, Tomasz Szatkowski, citat duminica in editia sa online de publicatia britanica The Guardian.
El a declarat ca ministerul sau examineaza in prezent oportunitatea de a cere ca Polonia sa fie inclusa in programul NATO de „schimb nuclear” in scopul consolidarii capacitatilor de aparare ale tarii.
Dupa afirmatiile facute sambata de Szatkowski la postul de televiziune privat Polsat, presa locala comenteaza ca este prima oara cand un oficial polonez declara ca tara sa doreste sa se alature acestui program.
Din cele 28 de state membre ale NATO, doar trei sunt puteri nucleare — SUA, Franta si Marea Britanie — dar numai Statele Unite a oferit aliatilor posibilitatea de a folosi aceste arme in comun in cadrul unui program de „schimb nuclear”.
Belgia, Germania, Italia, Olanda si Turcia sunt deja incluse in acest program, noteaza The Guardian, citat de Agerpres.
UPDATE Ministerul Apararii neaga ca ar solicita acces la armament nuclear.
Ministerul polonez al Apararii nu ia in considerare obtinerea de acces la armament nuclear in cadrul programului NATO, Nuclear Sharing, afirma duminica un comunicat al institutiei de aparare de la Varsovia, dupa ce mass-media internationale au difuzat o declaratie a ministrului polonez adjunct al apararii Tomasz Szatkowski in acest sens, relateaza agentia de presa rusa TASS.
„Ministerul Apararii nu desfasoara in acest moment niciun fel de activitate privind alaturarea Poloniei la programul Nuclear Sharing”, subliniaza comunicatul, in contextul in care declaratiile facute sambata de Tomasz Szatkowski au suscitat multiple reactii si comentarii, indeosebi la Moscova.
„Vrem sa punem capat impartirii membrilor NATO in doua categorii. Mai functioneaza inca o regula nescrisa ca pe teritoriul noilor state membre ale Aliantei sunt posibile mai putine lucruri”, afirmase Tomasz Szatkowski la un post local de televiziune, citat de TASS.
Potrivit comunicatului, afirmatiile ministrului adjunct polonez trebuie interpretate in contextul comentariilor unor centre analitice serioase din Occident, care atrag atentia asupra deficitului de capabilitati de descurajare nucleara pe flancul estic al NATO. „Aceste comentarii ofera diferite solutii, inclusiv extinderea acordului privind distribuirea armelor nucleare tactice in cadrul NATO. Trebuie luate in considerare diverse variante, inclusiv o forma de participare a Poloniei la acest program”, se mai spune in textul citat de agentia rusa de presa.
In acelasi timp, Ministerul polonez al Apararii aminteste ca Polonia este parte a Tratatului de neproliferare nucleara, iar guvernul polonez nu are planuri de a obtine acces la astfel de armament. „O posibila decizie cu privire la o forma de participare a Poloniei la programul respectiv trebuie sa faca obiectul unei coordonari la nivel politic, atat in interiorul tarii, cat si cu aliatii sai”, mai spune ministerul in acelasi comunicat.