Ordonanta de urgenta a lui Tudorel Toader, de modificare a Legilor Justitiei, a fost publicata, miercuri seara, dupa ora 21.00, in Monitorul Oficial.
O forma oficiala a controversatului text, care aduce modificari esentiale in functionarea Ministerului Public, dar si a principalelor parchete si atenteaza la independenta procurorilor, nu a fost facuta publica pana acum, magistratii acuzand faptul ca modificarile au fost tinute secrete si nu s-au discutat cu cei pe care ii afecteaza.
Stirea initiala
Ordonanta de urgenta anuntata, marti, de Tudorel Toader nu a fost publicata nici pana acum, miercuri seara, in Monitorul Oficial (MO). De obicei, ordonantele date de Guvernul PSD-ALDE erau publicate in foarte scurt timp in MO pentru a intra in vigoare imediat.
„Ordonanta nu a fost publicata nici pana acum. Se pare ca Ministerul Justitiei nu a stiut de aceasta ordonanta, prin urmare nu exista avizele necesare. Sunt niste lucruri foarte ciudate care se intampla”, a declarat jurnalista Ioana Ebe Dogioiu la Realitatea TV
O informatie in acest sens a fost postata, inca de marti seara, de catre analistul Sorin Ionita pe Facebook.
„Aflam pe surse ca aparatul MJ n-a semnat ordonanta de azi, e primita pe Whatsapp de la gasca PSD din CSM, ca nici partidul nu mai are capacitate tehnica sa scrie 3 propozitii. Tudorele, buba mai ai 30 min sa rezolvi problema, dupa aia se face maine si trebuie sa post-datezi ordonantele. Fals in acte, abuz in serviciu, etc”, a scris Ionita.
Ordonanta lui Toader a creat un val de revolta si indignare in radul magistratilor. DNA, DIICOT si Parchetul General au dat comunicate de presa prin care criticat dur OUG-ul.
De asemenea, a existat si o pozitie foarte dura a Comisiei Europene.
Comisia Europeana „urmareste cu mare ingrijorare” noile modificari operate de Guvern prin ordonanta de urgenta in domeniul justitiei, care „par a fi in contradictie” cu recomandarile din Mecanismul de Cooperare si Verificare al Bruxelles-ului, a declarat, miercuri, Christian Wigant, purtator de cuvant al Comisiei Europene.
„Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare cele mai recente evolutii privind statul de drept in Romania. Atat continutul, cat si procedura ultimei modificari, prin ordonante de urgenta, fara consultari cu sistemul judiciar si partile interesate, par a fi in contradictie directa cu recomandarile Comisiei din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV), aprobat de toate statele membre. Prin urmare, Comisia va solicita explicatii din partea guvernului roman cu privire la ultimele modificari.
Dati-mi sa va reamintesc ca raportul nostru din noiembrie indeamna Romania sa ‘implementeze un sistem solid si independent de numire a procurorilor de varf, pe baza unor criterii clare si transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Venetia’. De asemenea, solicita ‘revizuirea legilor justitiei, tinand pe deplin seama de recomandarile din cadrul MCV si emise de Comisia de la Venetia si GRECO’. Cele mai recente modificari o iau pe o alta cale.
Asa cum am mai spus, Romania trebuie sa puna urgent procesul de reforma pe cursul bun. Aceasta inseamna a merge inainte, nu inapoi si abtinerea de la orice masuri care inverseaza progresul realizat in ultimii ani”, arata Comisia Europeana.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…