Poate ca v-ati petrecut ultimele zile visand doar la viitoarea si binemeritata vacanta si va veti intoarce sa visati cu ochii deschisi la ea de indata ce veti termina acest articol. Si adevarul este ca beneficiile unei vacante bune se simt chiar inainte de a incepe calatoria.
Studiile stiintifice arata ca simpla asteptare a unei recompense viitoare poate fi chiar mai satisfacatoare decat recompensa in sine. Acest lucru se intampla datorita unei mici molecule numite dopamina, transmite CNN.
Dar, inainte de a continua, haideti sa ne gandim la cateva intrebari. Sunt cu adevarat necesare vacantele? De ce avem nevoie de ele? Si, mai presus de toate, care sunt beneficiile catorva zile de leneveala?
Odihna creste flexibilitatea cognitiva
Desi acest lucru poate parea incredibil, exista foarte putina literatura stiintifica care exploreaza beneficiile directe ale vacantelor asupra creierului nostru. Ceea ce pare de necontestat este faptul ca acestea sunt esentiale. Acest lucru a fost stabilit de un studiu din 2016 la care au participat 46 de lucratori de la o companie olandeza.
Muncitorii au fost supusi unui test in care li s-au dat obiecte (de exemplu, un ciocan) si li s-a cerut sa gaseasca cel mai mare numar de utilizari pentru obiectele lor in cel mai scurt timp posibil (instrument de constructie, arma, prespapier etc.). Ceea ce au observat cercetatorii este ca, dupa doua sau trei saptamani de concediu, muncitorii aveau o mai mare flexibilitate cognitiva. Sau, altfel spus, acestia au fost capabili sa se gandeasca la un numar mai mare de utilizari pentru obiecte in comparatie cu rezultatele obtinute cu cateva saptamani inainte de concediu.
Majoritatea studiilor sunt de acord ca, din punct de vedere biologic, unul dintre principalele motive pentru aceasta crestere a flexibilitatii cognitive – si pentru beneficiile vacantelor in general – este reducerea stresului.
Suntem cu totii de acord ca munca genereaza stres. Dar trebuie sa facem o mica distinctie aici: stresul in sine nu trebuie sa fie neaparat rau. Atunci cand este sporadic, este de obicei chiar benefic, deoarece activeaza mecanisme care ne ajuta sa ducem la indeplinire actiunile zilnice ale muncii noastre, cum ar fi respectarea unui termen limita.
„Celalalt stres” – cel care are conotatii negative pentru toata lumea – este stresul cronic. Acesta apare atunci cand se prelungeste in timp, fie pentru ca suntem supusi unei presiuni constante, fie din cauza unor situatii pe care nu le putem gestiona. Acesta genereaza oboseala, niveluri mai ridicate de anxietate, iritabilitate si furie. Si da, este cu siguranta rau.
Reteta pentru o vacanta care iti reincarca bateriile
Principalul lucru pe care o vacanta buna il poate face pentru sanatatea noastra mentala este tocmai reducerea nivelului de stres cronic.
Atunci cand suntem inactivi, creierul nostru este capabil sa inverseze – cel putin temporar – efectele negative ale stresului. Si aici vine cheia: pentru ca vacantele sa fie cu adevarat eficiente, trebuie sa ne asiguram ca ele ne elibereaza cu adevarat de stresul de la locul de munca. Adica, trebuie sa evitam sa continuam cu sarcinile in asteptare, sa raspundem la e-mailuri si asa mai departe.
Pe de alta parte, este esential sa evitam ca vacantele noastre sa ne creeze noi situatii stresante.
O alta cheie este sa ne bucuram de asteptare. De ce oare simplul fapt de a ne astepta vacanta ne face fericiti? Am mentionat dopamina cu cateva paragrafe in urma, care este produsa in neuronii din doua regiuni ale creierului cunoscute sub numele de substantia nigra (substanta neagra, din cauza culorii sale intunecate la microscop) si zona tegmentala ventrala (situata in centrul creierului nostru, mai mult sau mai putin in spatele urechilor).
Ambele regiuni, care gazduiesc intre 400.000 si 600.000 de neuroni la om, trimit axoni catre numeroase zone ale creierului. Prin eliberarea de dopamina, ele joaca un rol-cheie in sentimentele placute provocate de experiente noi si de recompense. Prin urmare, faptul ca stim ca urmeaza vacanta creste nivelul de dopamina din creierul nostru si ne ofera acel sentiment de placere.
A te bucura sau a nu te bucura
Acest sistem care genereaza placerea este, de asemenea, afectat in timpul stresului cronic. Stiinta arata ca nivelurile ridicate sau cronice de stres, cum sunt cele la care suntem supusi de-a lungul anului in timpul zilei de lucru, sunt capabile sa provoace o reducere a cantitatii de dopamina eliberate si/sau modificari ale modului in care aceasta este metabolizata.
Cel mai grav este ca modificarile nu se produc doar in substantia nigra sau in zona tegmentala ventrala. S-a constatat ca stresul cronic este capabil chiar sa modifice numarul de receptori de dopamina din zonele care primesc aceste proiectii. Atunci cand acest lucru se intampla,
apar adesea comportamente depresive. Prin urmare, o vacanta care ne elibereaza de stres va ajuta la reechilibrarea sistemului dopaminergic.
Ceea ce nu este inca pe deplin clar este daca luarea vacantelor pe perioade lungi de timp ofera efecte mai bune decat luarea lor esalonata si in perioade mai scurte.
Oricum ar fi, vacantele bune ne fac bine.
Calatorii fericite!
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…