externe

De ce miscarea rapida, timp de 3 minute pe zi, poate scadea riscul de cancer

Persoanele care se grabesc in mod regulat pe scari sau sa prinda autobuzul prezinta cu aproximativ 30% mai putine sanse de a muri de mai multe tipuri de cancer decat cei care prefera sa nu se grabeasca, arata un nou studiu surprinzator publicat in JAMA Oncology si citat de The Washington Post.

Studiul a folosit date de urmarire a activitatii pentru mai mult de 22.000 de barbati si femei pentru a arata ca acele persoane care se miscau rapid timp de cel putin 3 minute pe zi, urcand in graba pe scari sau grabindu-se sa ajunga la metrou, aveau cu aproximativ 30% mai putine sanse de a muri de mai multe tipuri de cancer decat persoanele care aproape intotdeauna se deplasau usor dintr-un loc in altul, chiar daca niciuna dintre ele nu facea altfel de exercitii fizice.

„Aceasta este o analiza si un studiu impresionant”, a declarat Susan Gilchrist, fost profesor de cardiologie la MD Anderson Cancer Center din Houston, care acum este consultant pentru aceasta institutie. Ea a studiat riscul de cancer si exercitiile fizice, dar nu a fost implicata in noua cercetare.

Studiul se bazeaza pe datele anterioare care indica faptul ca exercitiile fizice viguroase, de genul celor care ne maresc respiratia, ar putea contribui la protejarea impotriva cancerului.

Dar studiul sugereaza, de asemenea, ca este posibil sa nu fie nevoie de exercitii fizice formale pentru a obtine aceste beneficii. Ar putea fi suficient doar sa acceleram ritmul activitatilor pe care le facem oricum.

Exercitiul fizic si riscul de cancer

Chiar inainte de acest studiu, stiinta a aratat legaturi puternice intre activitatea fizica si reducerea riscului de cancer. Intr-o analiza stiintifica pe scara larga, publicata in 2016 in JAMA Internal Medicine, cercetatorii au constatat ca probabilitatea de a dezvolta 13 tipuri de cancer comune, inclusiv cancerul de san, de stomac, de vezica, de colon si de sange, era mult mai mica daca barbatii si femeile faceau exercitii fizice in mod regulat. O analiza din 2022 a concluzionat ca 46.356 de cazuri anuale de cancer in Statele Unite, sau aproximativ 3 la suta din toate cazurile, ar putea fi prevenite daca toti cei care nu fac in prezent exercitii fizice ar incepe sa le faca.

Dar majoritatea acestor cercetari au implicat persoane care faceau exercitii fizice timp de cel putin 30 de minute sau mai mult aproape in fiecare zi, care este cantitatea minima recomandata de agentiile federale de sanatate. Majoritatea americanilor nu fac atat de multa miscare.

Astfel, unii oameni de stiinta au inceput sa cerceteze daca un efort mai putin intens ar putea totusi sa reduca riscul de cancer si, daca da, cat de putin si ce tipuri de cancer?

Aceste intrebari l-au determinat pe Emmanuel Stamatakis, profesor de activitate fizica, stil de viata si sanatate a populatiei la Universitatea din Sydney, Australia, si pe colegii sai sa se gandeasca la VILPA, un acronim pentru Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity.

Cum sa strecori intensitatea in viata ta

Se stie ca exercitiile viguroase sporesc puternic conditia fizica – mai mult, minut cu minut, decat activitatile moderate, cum ar fi mersul pe jos in pas vioi. Ca urmare, imbunatateste sanatatea la fel de mult sau mai mult decat alte exercitii mai usoare, in mai putin timp.

Stamatakis si colegii sai s-au intrebat: „Am putea, totusi, sa obtinem beneficii aproape comparabile daca uneori ne miscam repede in viata noastra normala, fara a incerca sa facem exercitii fizice propriu-zise?”

Intr-un studiu discutat pe larg, publicat anul trecut in Nature Medicine, el si colegii sai au decis ca da, se pare ca putem.

Acel studiu a analizat datele de la peste 20.000 de persoane pentru a concluziona ca persoanele care se miscau viguros timp de cel putin patru minute pe zi, dar care in rest erau inactive, aveau cu aproximativ 30% mai putine sanse de a muri prematur din cauza cancerului sau a altor cauze decat persoanele care nu au accelerat niciodata ritmul.

Dar acel studiu s-a concentrat pe mortalitatea prin cancer, nu pe cazuri, desi evitarea cancerului este preferabila supravietuirii acestuia.

Astfel, pentru noul studiu, cei mai multi dintre aceiasi cercetatori au analizat daca alergarile nebunesti ocazionale pentru a ajunge la lift sau la metrou ar putea influenta riscul nostru de a dezvolta cancer in primul rand.

Reducerea riscului de cancer prin graba?

La fel ca in studiul lor anterior, acestia au exploatat date din UK Biobank, un depozit de informatii privind sanatatea a sute de mii de adulti britanici, dintre care unii au purtat accelerometre pentru a-si urmari miscarile zilnice.

Cercetatorii au extras inregistrarile persoanelor de varsta mijlocie si mai in varsta care au purtat dispozitive de urmarire a activitatii si care au declarat ca nu au facut niciodata exercitii fizice. Apoi au folosit inteligenta artificiala pentru a analiza datele, descompunand modelele de miscare ale oamenilor, secunda cu secunda, pentru a descoperi cand au alergat, s-au grabit sau au accelerat ritmul.

Apoi, au verificat dosarele medicale pentru a afla daca au fost diagnosticate cazuri de cancer in urmatorii aproximativ sapte ani, acordand o atentie deosebita diagnosticelor pentru cele 13 tipuri de cancer identificate anterior ca fiind mai putin frecvente in randul persoanelor active. In cele din urma, au calculat riscurile de cancer ale oamenilor.

S-a dovedit ca orice VILPA reducea riscul de cancer.

„Minimul necesar pentru a vedea o oarecare reducere a riscului a fost cu mult sub un minut pe zi”, a spus Stamatakis.

Punctul de echilibru de 3 minute

Dar punctul ideal parea sa se situeze in jurul a trei-patru minute pe zi de graba – nu de exercitii fizice, ci doar de graba. Acea cantitate mica de miscare viguroasa a fost asociata cu un risc cu aproximativ 18 procente mai mic de a dezvolta orice tip de cancer, in timp ce probabilitatea de a dezvolta unul dintre cele 13 tipuri de cancer de interes special a fost cu aproape 30 de procente mai mica.

Riscurile au continuat sa scada daca oamenii acumulau mai mult VILPA, dar intr-un ritm mai lent.

„Aceste constatari sunt provocatoare”, a declarat Kathryn Schmitz, profesor de oncologie a exercitiilor fizice la Hillman Cancer Center al Centrului Medical al Universitatii din Pittsburgh, care studiaza exercitiile fizice si cancerul, dar care nu a fost implicata in noul studiu.

Ea avertizeaza, totusi, ca convingerea oamenilor sa faca miscare intensa, chiar si pentru cateva momente, este probabil sa fie descurajanta.

„Oamenii au tendinta de a prefera o activitate de intensitate usoara”, a spus ea.

Dar Stamatakis este optimista. „Constatarile studiului nostru sunt relevante in special pentru persoanele care nu sunt pasionate de exercitii fizice in timpul liber”, a spus el, „ceea ce reprezinta majoritatea populatiei adulte. Pentru acestia, studiul nostru sugereaza ca efectuarea catorva exercitii fizice scurte si intense pe parcursul zilei poate fi benefica”.

Rezultatele nu inseamna ca aceia dintre noi care fac exercitii fizice ar trebui sa renunte si sa inlocuiasca un sprint rapid sau doua, a adaugat Stamatakis. De asemenea, ele arata corelatii, dar nu arata daca VILPA determina in mod direct scaderea cazurilor de cancer sau cum ar putea proteja impotriva cancerului. Modificarile generate de activitate asupra conditiei noastre fizice, a sistemului imunitar si a nivelului de inflamatie in corp joaca probabil un rol, a spus Stamatakis.

„Mesajul de retinut este ca a face mai multa miscare la o intensitate mai mare in timpul vietii de zi cu zi poate fi o buna alternativa la exercitiile fizice structurate”, a spus el, „si poate reduce riscul de cancer pe termen lung”.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago