De ce este atat de grav ce au facut, noaptea, PSD si ALDE? Iata 11 modificari la Codul de Procedura Penala care le dau curaj infractorilor
Parlamentarii PSD-ALDE au fortat, luni noapte, adoptarea modificarilor la Codul de procedura penala. Foarte multe dintre acestea in avantajeaza in mod evident pe infractori, o prevedere fiind special adoptata in favoarea lui Liviu Dragnea.
„Pe scurt, 11 modificari din noul Cod de procedura penala care le dau curaj infractorilor:
1. Interzicerea publicarii informatiilor despre dosare penale in curs. Aceasta masura se aplica inclusiv jurnalistilor si reprezinta o limitare a libertatii de exprimare.
2. Suspiciunea rezonabila este inlocuita peste tot cu indiciile temeinice. Este incalcat un principiu de drept, potrivit caruia temeinicia este verificata intr-o faza ulterioara, prin coroborarea probelor, suspiciunea rezonabila fiind suficienta pentru demararea cercetarii. Este agresata limba romana, suspectul nemaifiind persoana pentru care exista o suspiciune, ci persoana pentru care exista indicii temeinice ca a savarsit fapta. Concret:
– pentru a proteja un martor, nu mai ajunge suspiciunea rezonabila ca este in pericol, trebuie aduse indicii temeinice;
– pentru o perchezitie, in situatia in care viata sau integritatea cuiva este in pericol (exemplu :trafic de persoane), nu mai sunt suficiente suspiciunile rezonabile, este necesar sa existe indicii temeinice;
– pentru a dispune o expertiza toxicologica nu mai sunt suficiente suspiciuni rezonabile cu privire la o intoxicatie, trebuie indicii temeinice;
– pentru mandatul de perchezitie nu mai sunt suficiente suspiciunile rezonabile, trebuie aduse indiciile temeinice (exact cele posibil a fi gasite in urma perchezitiei);
– pentru masuri preventive (de exemplu suspect periculos, care ar putea fugi), nu sunt suficiente suspiciuni rezonabile, trebuie motive temeinice;
– pentru masuri preventive (de exemplu suspect periculos, care ar putea fugi), patrunderea organului intr-o locuinta se poate face doar in baza unor indicii temeinice, nu doar in baza unei suspiciuni rezonabile;
– in cazul cererilor de stramutare a judecarii cauzei, suspiciunea rezonabila de impartialitate poate fi probata, indiciile temeinice practic niciodata, deci instrumentul stramutarii cauzei este golit de continut.
3. Condamnarea trebuie dovedita in integralitate prin probe, si nu dincolo de orice indoiala rezonabila (in cazul Elodia de exemplu, a fost o condamnare dovedita dincolo de orice indoiala rezonabila).
4. Suspectii si inculpatii vor participa la audierea martorilor, cu posibilitatea intimidarii acestora. Pana acum doar avocatul lor putea sa o faca.
5. Grija pentru inculpati este evidenta. Audierea nu poate dura mai mult de 6 ore, putand fi reluata doar dupa o pauza de cel putin 12 ore.
6. Inregistrarile dintr-un caz, care conduc la descoperirea altei infractiuni, nu pot fi folosite pentru dovedirea noii infractiuni.
7. Denuntul nu poate fi facut decat in termen de 6 luni de la data faptei, pentru a putea fi folosit de denuntator la reducerea pedepsei sale. De cele mai multe ori, denuntatorul nu mai este in termenul de 6 luni cand este el insusi cercetat si poate folosi denuntul la reducerea pedepsei sale, deci este golita de continut institutia reducerii pedepsei prin denunt.
8. Cercetarea in rem nu poate dura mai mult de 1 an, iar daca dupa acest termen procurorul nu are suficiente probe pentru inceperea urmaririi penale cu privire la persoana, este obligat sa claseze. Prevederea contravine filozofiei termenului de prescriptive.
9. Ulterior clasarii de catre procurorul de caz, procurorul ierarhic superior nu mai poate redeschide cauza pe interpretarea ei in fapt si in drept, ci doar in situatia aparitiei unor elemente noi. Deci, daca procurorul de caz comite o eroare de apreciere in favoarea inculpatului, ea nu poate fi reparata din oficiu de prim procuror.
10. Daca prima instanta a dispus achitarea, instanta de apel nu poate dispune condamnarea in urma reaprecierii in fapt si in drept, ci doar in urma aparitiei unor elemente noi. Aceasta prevedere contravine flagrant principiilor de drept cu privire la apel.
11. Masura cu dedicatie pentru Liviu Dragnea. A fost introdus un motiv nou de revizuire: daca nu toti judecatorii din complet au semnat hotararea, se poate solicita revizuirea. Prevederea este in totala neconcordanta cu practica instantelor”, a explicat Oana Gheorghiu de la Daruieste Viata pe Facebook.
Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedura penala a fost votat, luni seara, de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala, dupa mai multe ore de dezbateri. PNL si USR au anuntat ca vor ataca legea la Curtea Constitutionala.
Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi “pentru”, 78 ”impotriva” si o abtinere.
Sedinta de plen s-a desfasurat in absenta lui Liviu Dragnea si a fost condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor Gabriel Vlase, care a fost propus de presedintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informatii Externe.
PNL va contesta la Curtea Constitutionala proiectul de lege privind modificarea Codului de procedura penala, a anuntat liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan, la dezbaterile din plenul Camerei.
Ea a spus ca acest proiect este „o cardasie a infractorilor politici” care au scapat de infractiunile de coruptie sau de evaziune fiscala.
„PNL va contesta la CCR aceasta greseala, aceasta eroare pe care dumneavoastra o faceti pentru Romania si pentru romanii pe care ar fi trebuit sa ii reprezentati (…) Pe ultima suta de metri ati introdus o serie de amendamente la propriile articole pe care la Senat le-ati votat intr-o anumita forma. Si ce ne propuneti dumneavoastra astazi aici, pentru ca puteti? Ne propuneti asa – revizuirea hotararilor judecatoresti definitive poate fi ceruta in cazul in care solutionarea cauzei nu este semnata sau redactata de catre judecatorul care a participat la proces. Cu alte cuvinte, daca exista o decizie definitiva si judecatorul a fost promovat sau s-a pensionat, asa cum pe legile Justitiei ati incurajat prin conditii favorabile foarte multi judecatori, se revizuiesc decizii definitive. O fi domnul Dragnea in aceasta situatie? Nu stiu. Raspundeti dumneavoastra”, a afirmat Turcan.
Legea va fi atacata la CCR si de catre USR, a anuntat Dan Barna. „De astazi pedofili, criminali, filmati cu telefonul mobil vor scapa daca nu vor fi alte probe! De astazi Romania este un rai al infractorilor!”, a mentionat Barna.