Recent, imamul unei moschei din Koln a declarat ca „fetele sunt vinovate pentru incidentele din noaptea de Anul Nou pentru ca erau pe jumatate dezbracate si miroseau a parfum”.
De la aceasta declaratie, jurnalista de origine turca, Nalan Sipar, descrie pentru Deutsche Welle despre conditia femeii in societatile musulmane.
Ea spune ca atitudinea brutala pe care femeile au simtit-o in noaptea de Anul Nou pe strazile din Koln este tipica multor barbati musulmani, insusita chiar de la varste fragede.
„Iesi din camera”, imi spune imamul cu putin inainte sa consfinteasca legatura dintre prietena mea si sotul ei, conform canoanelor musulmane, povesteste jurnalista citata intr-un moment de aducere aminte.
„Noi asteptam nasul care, cu siguranta, se pierduse in traficul din Istanbul. Pentru ca imamul se cam grabea pentru urmatoarea nunta, s-a impus ca, repede, sa se gaseasca un inlocuitor. La raspunsul meu, daca nu as putea sa fiu eu nasa prietenei mele, imamul mi-a aruncat o privire neagra.
Pana la urma, nas si, totodata, martor a devenit un baiat de 18 ani al unui vecin, care nu cunostea nici mireasa, dar nici pe viitorul mire. Dar asta chiar nu conteaza la un asemenea eveniment. Ceea ce conteaza este ca martorul sa fie de gen masculin. Cuvantul lui conta, al meu, nu”, continua Sipar.
„Ceea ce am simtit cred ca simt mai toate femeile din Turcia inca de la cele mai varste fragede. In timp ce barbieritul baietilor este celebrat ca primul pas al lor catre barbatie, fetele primesc, la primul lor ciclu menstrual, doar o cearta ritualica zdravana si ceva palme de la mamele lor.
Mesajul suna cam asa: ‘De astazi, devii femeie si, de acum, trebuie sa iti stii locul’. Este o credinta mitica aproape ca cine nu isi bate fiica la timp, mai apoi are sa indure multe de pe urma ei.
Femeile din lumea musulmana sunt datoare sa se inchine mai intai tatilor lor, apoi sotilor si, mai apoi, intregii societati. In timp ce femeile sunt definite ca slabe si umile, baietii se bucura de la varste fragede de laude care le cresc increderea de sine si ii fac sa se creada superiori.
Exact acest lucru incurajeaza comportamentul lor total deplasat fata de femei. Tocmai aceasta aura de superioritate si putere dominatoare asupra femeilor este cauza pentru atitudinile sexuale care au condus la agresiunile din Koln.
In acest caz, chiar nu are importanta din ce tari vin acei barbati, cat timp au trait in Germania sau daca au un statut de refugiat sau nu. Daca vrem sa schimbam ceva, trebuie sa constientizam adevaratele probleme si sa ne aplecam mai clar asupra rolului femeii in societatile musulmane.
Femeile care nu se multumesc sa taca si sa fie umile sunt persecutate in societate. Trebuie sa aratam mila si compasiune fata de oamenii care fug din calea razboiului, dar problema nu trebuie ascunsa sub pres. Cele intamplate la Koln arata ca trebuie sa discutam deschis despre subiect, fara sa ne acuzam de rasism sau islamofobie”, incheie jurnalista Deutsche Welle.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…