Comitetul de Ministri reprezentand cele 47 de state membre ale Consiliului Europei a adoptat miercuri o decizie prin care accepta ca Uniunea Europeana sa devina observator in cadrul Grupului Statelor Impotriva Coruptiei (GRECO), se arata intr-un comunicat pe site-ul Consiliului Europei (CoE).
Salutand decizia, secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland a declarat: „Acesta este inca un exemplu de buna cooperare intre Uniunea Europeana si Consiliul Europei. Lucrand impreuna pentru a proteja statul de drept si a preveni coruptia, actiunile noastre vor deveni mai eficiente si vom avea un impact mai mare”.
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat: „Participarea Uniunii Europene in cadrul GRECO ca observator face ca relatiile dintre UE si CoE sa fie mai apropiate si consolideaza eforturile noastre comune pentru a intari statul de drept si lupta impotriva coruptiei in Europa. Este potrivit ca acest lucru sa aiba loc in anul in care GRECO aniverseaza 20 de ani de existenta”.
GRECO afirma, in Raportul referitor la Prevenirea coruptiei cu privire la membrii Parlamentului, judecatori si procurori, publicat marti, ca Romania nu a implementat recomandarile referitoare la imbunatatirea transparentei procesului legislativ, la masurile pentru a clarifica implicatiile pentru membrii Parlamentului ale prevederilor existente in materia conflictelor de interese, restrictii cu privire la cadouri, ospitalitate, favoruri pentru parlamentari, reguli privind modul in care membrii Parlamentului sa interactioneze cu lobby-isti si alti terti, instituirea unui sistem de consiliere prin care parlamentarii sa poata solicita sfaturi in materie de integritate si transparenta si criterii obiective in procedura pentru numirea in si revocarea din functiile cele mai inalte din parchet, aninteste news.ro.
Romania a implementat satisfacator recomandarile GRECO cu privire la evaluarea adecvata a regulilor privind incompatibilitatile in cazul parlamentarilor, cresterea capacitatii ANI de procesare a datelor, completarea Codului de etica al judecatorilor si procurorilor cu privire la incompatibilitati si actiunile de preventie a coruptiei.
De asemenea, Romania a implementat partial recomandarile referitoare la instituirea unui cod de conduita pentru membrii Parlamentului, criterii clare si obiective privind deciziile de ridicare a imunitatii, masuri pentru ca sistemul de justitie sa raspunda mai bine riscurilor de integritate ale judecatorilor si procurorilor.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…