Solicitarea lui Tudorel Toader de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar, are numeroase indicii de nelegalitate, au declarat mai multi juristi pentru g4media.ro. Un avocat anunta chiar ca ii va face o „surpriza” lui Toader.
”Daca vrea procedura, procedura ii dam!”, a declarat un avocat care a dorit, deocamdata, sa isi pastreze anomimatul. El anunta ca ii pregateste o ”surpriza” ministrului.
Ministrul poate cere revocarea procurorilor sefi in conditiile strict prevazute de lege, iar nerespectarea acestor conditii de catre procurrul general trebuie dovedita de catre ministru.
Ministrul trebuie sa dovedeasca clar ca Augustin Lazar nu si-a exercitat corespunzator ”atributiile manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale”.
”Tudorel i-a reprosat lui Lazar ca nu a luat masuri la DNA, or PNA-ul si, ulterior, DNA-ul a fost conceput ca structura autonoma, nu ii poti reprosa procurorului general ce face o institutie autonoma?!”, au explicat juristii pentru G4media.
”Alegatiile ministrului despre presupuse vicii in procedura de numire a lui Lazar nu au nicio relevanta pentru revocare, au fost introduse doar in scop politic”, au explicat ei.
In plus, evaluarea eficientei manageriale si controlul exercitat de Ministrul Justitiei se manifesta in mod mediat, prin procurori anume desemnati, prin intermediul Inspectiei Judiciare si prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce nu a fost cazul si ministrul stie bine acest lucru avand in vedere ca, la data de 19 iunie 2017, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea includerii in planul de control a unui control privind eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de catre cei din conducerea PICCJ – Directia Nationala Anticoruptie, au explicat juristii.
”Presedintele tarii poate respinge propunerea ministrului de revocare a Procurorului General pe trei motive de legalitate.
1. procedura urmata de Toader Tudorel este in primul rand o ciudatenie juridica: desi invoca motive de anulare a numirii pentru vicii la dosarul de candidatura a lui Augustin Lazar, el totusi cere revocare, cele doua institutii juridice fiind total diferite.
2. In al doilea rand, procedura urmata de Toader este inventata: nu exista nicio norma care sa arate pasii ce trebuie urmati, actele ce trebuie verificate, perioada de investigat.
3. CCR a decis acum multi ani ca procedura de revocare e similara unei sanctiuni pentru magistrat, prin urmare trebuie sa ofere dreptul la aparare; or, Augustin Lazar nu a fost invitat de Tudorel Toader sa isi prezinte punctul de vedere pe fiecare capat de invinuire, mai inainte de a se cere revocarea”, a explicat si judecatorul Cristi Danilet.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…