Unul dintre cele mai frumoase trasee montane din Romania se afla in judetul Sibiu si a fost construit in anul 1886. Amplasata in imediata apropiere a Cabanei Negoiu, care a fost si prima cabana montana din Romania, ridicata la 1881, „Drachensteig”, cunoscuta drept „Poteca Balaurului” sau „Cararea Zmeilor”, conduce drumetii spre Varful Negoiu, in directia Piatra Caprei, informeaza Consiliul Judetean Sibiu pe pagina de Facebook.
Istoria potecii este legata de inceputurile turismului montan din Transilvania, al carui promotor a fost „Siebenburgischer Karpatenverein” (SKV), asociatie destinata construirii de poteci si refugii montane, precum si promovarii turismului in muntii Carpati.
„Trebuie sa ne imaginam efortul aproape supraomenesc al unor voluntari de a ciopli in stanca aceasta poteca. Lucrarile au inceput in anul 1886 si initial au fost amenajate sapte podete din lemn, amplasate peste jgheaburi. Ele au fost inlocuite cu unele mai trainice, din fier, montate incepand cu anul 1901, iar numarul lor a crescut, ajungand la 16”, a declarat Radu Zaharie, unul dintre cei mai experimentati ghizi montani din judetul Sibiu si colaborator al Programului Anii Drumetiei.
Intrarea pe „Drachensteig” se face prin dreptul vechii cabane, cunoscuta si sub denumirea „La priciuri”, cladita la 1937. In acest moment este cea mai veche cabana din Muntii Fagaras, dupa ce in primavara acestui an a fost demolata Cabana Valea Sambetei, ambele fiind ridicate de SKV.
Poteca serpuieste de-a lungul Masivului Serbota, coborand spre Piatra Capra. Calatorul are in permanenta o imagine spectaculoasa asupra Muchiei Tunsului, care urca spre Varful Negoiu, dar si spre Valea Saratii ale carei ape reci susura in departare.
„A trecut mai bine de un secol de cand a fost amenajata aceasta poteca. A fost necesara multa munca si pricepere ca sa fie asezatei lespezile grele, unele peste celelalte, pentru a consolida poteca si de a monta podurile din fier”, spune Radu Zaharie aratand totodata ca „Drachensteig” a fost construita ca alternativa la prima poteca de munte marcata cu vopsea in Muntii Fagaras: „Vechea poteca pleca de cabana inspre Varful Negoiu, cobora in Valea Saratii, apoi urca spre Piatra Caprei, Piatra Pranzului si Saua Cleopatra. A fost marcata la 1887, devenind prima poteca cu insemne de ghidare din Muntii Fagaras”.
La inceputul secolului XX, numeroase carti postale invitau drumetii pe cararile care urcau in Fagaras. Dorinta de miscare in aer liber era intens promovata de SKV, astfel incat vederile prezentau imaginile cabanelor de la Negoiu, Balea sau Paltinis.
In unele dintre materialele tiparite in urma cu mai bine de un secol apar fotografii ale „Potecii Balaurului”, dupa se afla notat si pe spatele unei carti postale aflata in colectiile gazduite de Biblioteca Astra Sibiu, cea care a fost si intaia biblioteca romaneasca din Transilvania.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…