Curtea Europeana de Justitie a stabilit ca Ungaria a incalcat regulile concurentei prin plafonarea preturilor la alimente

externe

Budapesta

Instanta suprema a Uniunii Europene a hotarat ca un decret al Ungariei de reglementare a preturilor pentru produsele alimentare de baza submineaza concurenta loiala, intr-un litigiu adus pentru prima data in fata unei instante nationale de retailerul international SPAR, relateaza Euronews.

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a constatat ca decretul adoptat de Budapesta in 2022, care a impus comerciantilor cu amanuntul sa vanda anumite produse alimentare la un pret fix, incalca regulamentul privind Organizarea Comuna a Pietelor (OCM).

„Chiar si presupunand ca decretul contestat avea menirea sa protejeze consumatorii defavorizati printr-o aprovizionare garantata cu produse alimentare de baza la preturi accesibile si sa combata inflatia, acest document depaseste ceea ce este necesar pentru atingerea acestor obiective”, se arata in hotarare.

Controversatul decret din 2022, care vizeaza combaterea inflatiei record, a fost in vigoare timp de un an si a acoperit zaharul, faina de grau, uleiul de floarea soarelui, carnea de porc, carnea de pasare, laptele, ouale si cartofii. Pentru aceste produse, pretul brut de vanzare cu amanuntul stabilit de distribuitori nu putea fi mai mare decat cel stabilit de autoritati.

CEJ a decis joi ca masurile luate de Budapesta pentru a aborda cresterea preturilor pentru consumatori nu au fost proportionale.

Instanta a adaugat ca preturile reglementate au provocat perturbari in lantul alimentar si au subminat accesul liber al operatorilor pe piata garantat de Regulamentul OCM.

In urma deciziei, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat presei nationale ca guvernul nu a fost surprins de decizie si a aparat plafoanele preturilor la alimente, spunand ca acestea au fost aplicate doar pentru o perioada limitata de timp.

Nu este prima data cand grupul SPAR se opune interventiilor pe piata ale guvernului ungar.

La inceputul acestui an, Comisia a inceput sa analizeze o plangere a comerciantului cu amanuntul si a guvernului austriac cu privire la faptul ca firmele din domeniu comertului cu amanuntul straini erau supusi unor taxe mai mari decat concurentii lor maghiari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: