„Cultura occidentala si cea musulmana nu pot fi reconciliate, iar noi, arabii, suntem vinovati pentru ISIS, pentru terorism, pentru starea economica jalnica”. Acestea sunt cuvintele cunoscutului publicist si scriitor algerian Kamel Daoud.
Acesta a devenit cunoscut peste tot in lume odata cu lansarea romanului sau „The Meursault Investigation”, aparut in 2013 si retiparit in 28 de editii, conform site-ului Good Reads.
Acest roman este o replica la unul dintre cele mai cunoscute romane din literatura europeana, „Strainul” lui Albert Camus. Multe publicatii internationale au clasificat romanul lui Daoud ca fiind unul de exceptie, nu numai din punct de vedere literar, ci si pentru temele sensibile pe care le abordeaza.
E usor sa manipulezi oameni fara viitor
Daoud este cunoscut pentru pozitia sa critica fata de islam, pe care il caracterizeaza ca un instrument al unei doctrine politice si un motiv de represiune morala in societatile musulmane.
Intr-un interviu acordat ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), preluat de Deutsche Welle acesta a declarat:
„Cei nascuti in aceasta parte a lumii (lumea musulmana) si-au pierdut deja mai toate iluziile. La un moment dat, ei s-au trezit, vazand ca decolonizarea nu le-a adus ceea ce li se promisese, ca cei care ii eliberasera i-au inlocuit, pur si simplu, pe colonialisti, ca stanga politica araba nu are niciun fel de idei care sa dea tinerilor sperante pentru viitor.
Atunci cand tinerii nu au nicio sansa sa isi gaseasca de lucru, sa castige bani, sa traiasca normal, e foarte usor sa ii cumperi cu carti gratuite, cu promisiuni frumoase despre viitorul lor in Rai, unde vor primi tot ceea ce le lipseste pe aceasta lume”.
Noua carte a lui Daoud poate fi vazuta si ca o critica aspra la adresa societatilor musulmane fundamentaliste. Din cauza acestor critici, un salafit algerian a emis o Fatwa (condamnare la moarte) pe numele sau. Chiar daca pare ciudat, impotriva lui Daoud s-au ridicat si o serie de intelectuali francezi care a spus ca algerianul indeamna la rasism.
Acesti 19 istorici, politologi si filosofi au protestat impotriva unui articol publicat de Daoud in The New York Times, in care, printre altele, acesta acuza Occidentul de naivitate. Naivitate care vine din faptul ca Vestul ignora ca cele doua culturi, occidentala si musulmana, sunt ireconciliabile iar refugiatii trebuie sa asimileze regulile societatii in care vin, reguli valide in lumea moderna si sa nu mai fie incurajati sa isi pastreze religia si traditiile.
Intelectualii francezi l-au acuzat de „convingerile sale in favoarea superioritatii valorilor occidentale”.
In interviul mentionat pentru FAZ, Daoud mai adauga: „Am sentimentul ca, acum, pozitiile celor doua culturi devin mult mai radicale. Orientul prigoneste crestinii iar ultimele atentate din Europa au facut si mai grea viata musulmanilor pe Batranul Continent. Parca ne pregatim de razboi. Pentru un mare razboi. Se distrug toate legaturile dintre noi. Imi e foarte frica de asa ceva.
Dar nu mai vreau sa aud discutii despre cum noi, arabii, nu suntem vinovati nici pentru ISIS, nici pentru terorism, nici pentru situatia economica deplorabila in care am ajuns. Pentru ca Statul Islamic este o parte din noi, trebuie sa intelegem asta o data pentru totdeauna. Pentru ceea ce se intampla, noi insine suntem vinovati. Doar noi, singuri, putem schimba ceva.
Dupa mine, ISIS si Arabia Saudita sunt un intreg. Islamului radical, ca si automobilului, ii trebuie benzina, petrol. Cred ca in aceasta directie, Occidentul se comporta duplicitar. Ba declara ca ar trebui sa lupte impotriva terorismului, ba nu are curaj sa-l taie de la radacina. Nimeni nu se naste islamist. Oamenii devin islamisti pentru ca alti oameni ii contamineaza cu ideile lor.
Arabia Saudita exporta exact aceste idei si face asta gratuit. Ganditi-va doar cate milioane cheltuie acest stat cu propaganda. Aceste carti pe care la imprastie gratuit peste tot in lume costa bani. Canalele lor tv se vad in toate tarile arabe. Noi, in Algeria, avem acces la 30 de canale frantuzesti si la 1200 de canale tv religioase.
Stiti ce impact au toate acestea asupra oamenilor? Occidentul a pierdut lupta culturala. Orice tip de fascism – ISIS este o organizatie fascista – dauneaza, in primul rand, culturii, demoleaza monumente, omoara oameni de stiinta si intelectuali. E clar de ce: pentru ca, in final, ramane doar pustiul. Si ce aude omul in pustiu? Il aude pe Dumnezeu. Eu, insumi, la vremea mea, am fost foarte religios, dar cartile m-au salvat. Si astazi, sunt convins: un om cu multe carti citite este tolerant, un om cu o singura carte citita este intolerant”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…