Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat, joi, ca a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Proiectul prevede ca partidele pot plati presei pentru „propaganda” maxim 30% din subventiile primite. PSD refuza in continuare sa spuna cati bani aloca televiziunilor si site-urile pentru propaganda.
Potrivit unui comunicat al AEP, proiectul are in vedere „asigurarea, consolidarea si cresterea transparentei si a integritatii in finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale”.
„Proiectul de act normativ vizeaza, de asemenea, consolidarea disciplinei financiare a partidelor politice, precum si cresterea gradului de transparenta cu privire la veniturile si cheltuielile realizate de partidele politice. Totodata, proiectul propune actiuni specifice implementarii Masurilor nr. 4.6.1., 4.6.2. si 4.6.5. din Strategia nationala anticoruptie (SNA) 2021-2025 si Masurii 8.3.5. din Strategia nationala privind drepturile persoanelor cu dizabilitati ‘O Romanie echitabila’ 2022 – 2027”, se precizeaza in comunicat.
Conform modificarilor propuse, cotizatiile si donatiile a caror valoare individuala depaseste trei salarii de baza minime brute pe tara se vor incasa numai prin conturi bancare.
Fata de legea in vigoare, a fost introdusa obligatia partidelor ca, pe langa publicarea in Monitorul Oficial, sa comunice AEP, pana la data de 31 mai a anului urmator, cuantumul total al veniturilor din cotizatii obtinute in anul fiscal precedent, precum si lista membrilor de partid care au depus in anul fiscal precedent cotizatii a caror valoare cumulata depaseste trei salarii de baza minime brute pe tara.
Proiectul mai prevede ca donatiile primite de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pana la 100 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv, fata de 200 de salarii de baza minime brute cat este in prezent. A fost scazut plafonul si in cazul donatiilor primite de la o persoana juridica intr-un an, acestea putand fi de pana la 300 de salarii de baza minime brute pe tara, in timp ce in legea in vigoare este prevazuta o limita de 500 de salarii de baza minime brute pe tara.
De asemenea, partidele politice au obligatia de a publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, precum si de a comunica Autoritatii Electorale Permanente pana la data de 31 mai lista persoanelor fizice si juridice care au facut in anul fiscal precedent donatii a caror valoare cumulata depaseste trei salarii de baza minime brute pe tara, lista persoanelor fizice si juridice care au acordat imprumuturi a caror valoare depaseste 100 de salarii de baza minime brute pe tara, precum si suma totala a donatiilor confidentiale, respectiv suma totala a imprumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de baza minime pe tara primite.
Proiectul mai stipuleaza ca partidele politice pot incheia contracte de imprumut avand ca obiect sume de bani, in contract prevazandu-se modul si termenul de restituire a acestora. Imprumuturile contractate de la persoane fizice vor fi incheiate numai prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute, insotite de documente de predare-primire. Termenul de restituire nu poate fi mai mare de 5 ani. Imprumuturile in bani care nu sunt restituite in termenul prevazut se pot constitui in donatii numai cu acordul scris al partilor si numai daca nu s-a atins in anul respectiv plafonul pentru donatii.
Actul normativ mai introduce limite maxime pentru cheltuielile efectuate din subventiile de la bugetul de stat, printre acestea stabilindu-se si o limita de 30% din valoarea totala a subventiilor pentru cheltuielile pentru publicitate politica, respectiv cheltuielile de presa si propaganda.
Pentru cheltuielile necesare functionarii partidelor politice, respectiv pentru intretinerea si functionarea sediilor, deplasari, comunicatii, birotica, protocol, reparatii auto, consultanta politica, onorarii, taxe, este prevazuta o limita de 60% din valoarea totala a subventiilor de la bugetul de stat, in timp ce pentru cheltuielile de personal limita este de 30% din valoarea totala a subventiilor de la bugetul de stat si de 40% in cazul cheltuielilor pentru finantarea campaniilor electorale si a campaniilor pentru referendum.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…