life

Cum se distreaza tinerii in Kiev, vineri seara, in vreme de razboi: „Oamenii nu mai beau atat de mult”

Invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina a inceput in urma cu 18 luni, iar ucrainenii au fost nevoiti sa isi schimbe fiecare aspect al vietii lor pentru a se adapta la razboi – inclusiv weekend-urile si petrecerile de vineri seara, potrivit BBC.

Asadar: cum functioneaza o iesire de vineri seara intr-o zona de razboi? Reporterii BBC au mers in Kiev pentru a afla cum arata viata de zi cu zi a ucrainenilor.

Cu mai putin de 12 ore inainte, un atac cu rachete rusesti declansase alarmele de raid aerian in jurul Kievului. Apararea antiaeriana a orasului a reusit sa respinga atacul fara sa faca victime – de data aceasta.

La ora 20.00, ABO incepe sa se umple. Este vineri seara, iar grupuri de tineri s-au adunat aici pentru a juca tenis de masa, a bea bere si a se relaxa cu prietenii pe o coloana sonora dominata de bas. Amir, Boris si Oleh au fondat ABO in august anul trecut ca magazin de muzica. De atunci s-a transformat intr-un bar, club si loc de intalnire – un spatiu pentru artisti unde se pot relaxa si aduna in timp de razboi. „Cultura se lupta cu adevarat”, spune Amir. „Vecinii nostri ne distrugeau tara zilnic. Nu avem timp sa asteptam pana se termina pentru a reconstrui, stiti? Este timpul sa facem ceva chiar acum”.

Boris spune ca oamenii incep cu siguranta sa iasa mai mult acum in Kiev. „Este atat de evident acum pentru noi ca razboiul va dura foarte mult timp”, spune el. „Incercam sa ducem o viata normala, daca este posibil, dar si sa nu uitam de ceea ce se intampla in tara noastra.”

Conform regulilor din timpul razboiului aici, in Kiev, toate barurile, cluburile si restaurantele trebuie sa se inchida pana la ora 22:00. Dupa aceasta ora nu se vinde alcool.

Autoritatile iau interdictia in serios. In iunie, politia a lansat o campanie de trei zile pentru a opri pe oricine a fost prins incalcand legea si a gasit 14 localuri care functionau dupa ora 22.00. „Managerii institutiilor au fost trasi la raspundere administrativa”, se arata intr-un comunicat al politiei.

La ora 21:00, ABO este din ce in ce mai aglomerat. Tot mai multe grupuri sosesc si se aduna la bar pentru a lua o bautura, iar DJ-ul a dat muzica mai tare.

Dar, atenti la restrictiile de la ora 22:00, trecem la urmatorul bar: Vernissage. Este un hot spot bine cunoscut in Kiev, grunge si plin de graffiti. „Acesta este cel mai bun loc pentru o petrecere”, spune IIia, student din Harkov, care se afla la bar. Dar ne avertizeaza: „Daca auziti sirena de raid aerian, va rugam sa mergeti foarte repede la adapost”. Ilia si prietenii lui stau la o masa afara, fumand, razand si cantand.

Restrictiile din timpul razboiului nu par sa le fi afectat seara. Intregul grup spune ca metroul este cel mai rapid mod de a ajunge acasa – taxiurile sunt greu de gasit si mult prea scumpe la acea ora. Dar, in afara de asta, ei spun ca s-au adaptat bine la reguli.

La ora 21.45, un barman anunta ca Vernissage este inchis. Oamenii se ridica repede si se indreapta spre metrou.

Iaroslav explica faptul ca toti respecta regulile. „Avem stingerea la miezul noptii, asa ca, trebuie sa ajungem acasa. Nu vrem sa incalcam nicio regula. Suntem cetateni responsabili”.

Dupa colt, vedem multimea din alte baruri care incearca sa bea un ultim pahar inainte de ora 22:00. Reporterii intra intr-un local cu cateva minute inainte de inchidere. Dar barmanul si ultimii clienti nu sunt bucurosi sa vada jurnalistii BBC cu un microfon in mana.

Reporterii ies rapid afara, in strada – si cateva momente mai tarziu, apare si politia.

Ofiterii au intrat in bar in timp ce ultimii clienti se grabeau sa iasa. Au plecat dupa ce au vorbit in graba cu barmanul si, in timp ce ieseau, obloanele au coborat.

Kostiantin, care fuma o tigara afara, nu a fost deranjat. „Nu este un film ca ‘Prinde-ma daca poti'”, spune el. Regulile de inchidere sunt stricte, spune el, dar oamenii sunt fericiti sa se conformeze.

Barurile, cluburile si restaurantele trebuie sa se inchida la ora 22:00, dar starea de asediu incepe abia la miezul noptii aici, in Kiev.

Kostiantin ne invita inapoi in apartamentul sau, impreuna cu prietena sa Diana, si deschide un vin spumant imbuteliat in Bahmut – orasul ucrainean cu o valoare strategica redusa pe care Rusia l-a capturat in cele din urma anul acesta, dupa luni de lupte crancene care au costat viata a mii de soldati.

„Exista de fapt o cultura cu totul noua a petrecerilor”, spune el. „Oamenii nu raman peste noapte, din cauza stingerii, asa ca totul se petrece in timpul zilei. Oamenii nu mai beau atat de mult. Este interesant modul in care se schimba aceasta cultura.”

Kostiantin si Diana sunt originari din orasul Donetk, situat in estul tarii, in regiunea Donbas. Dupa 2014, cand Rusia a cucerit Crimeea si militantii sustinuti de Rusia au preluat controlul asupra unor parti din Donbas, s-a mutat la Mariupol si, in cele din urma, la Kiev. In ultimul deceniu, Rusia i-a impins din ce in ce mai mult spre vest.

Ca urmare, Kostiantin spune ca vede multe aspecte pozitive din starea de asediu. Ca o persoana care a trebuit sa fuga din estul tarii si care a trait noua ani de razboi, el a cerut o mai mare constientizare a traumelor oamenilor.

„Nivelul criminalitatii este scazut si ma bucur de liniste”, spune el. „Inca mai cred ca oamenii au dreptul sa petreaca, dar cred ca… ar trebui sa fie in liniste, pentru ca oamenii care vin din prima linie, care au experiente de acest gen, sunt sensibili.”

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago