Jurnalistul Jurgen Todenhofer a vizitat in 2014 teritoriile controlate de ISIS impreuna cu fiul sau si a supravietuit pentru a povesti ce a vazut.
Experientele din Califatul Islamic au fost povestite in cartea „Calatoria mea in inima terorii: 10 zile in Califatul Islamic”. Intr-un interviu acordat pentru Toronto Star, jurnalistul a povestit cum a reusit sa ajunga printre membrii ISIS.
„Fiul meu a trimis emailuri catre 80 de jihadisti germani, intrebandu-i daca vor sa discute despre ce se intampla in asa-numitul Stat islamic. Am primit intre 15 si 20 de raspunsuri. Dupa trei saptamani stateam de vorba cu trei oameni. Dupa cateva discutii mi s-a spus sa vorbesc cu cineva din departamentul de presa al ISIS, un german pe nume Abu Qatadah. Am discutat cu el ore in sir, mai bine de patru luni. Am discutat despre filosofia ISIS, brutalitatea ISIS, strategiile ISIS”, a relatat jurnalistul.
Intrebat despre cum s-a asigurat ca nu va pati nimic, el a raspuns: „A fost o discutie lunga. Am intrebat daca pot sa primesc o garantie din partea califului lor. Le-am cerut sa o publice si au fost de acord. Au publicat-o pe Twitter. Multi dintre cei care au comentat si-au exprimat speranta ca ISIS ma va decapita”.
Todenhofer a spus ca nu a existat nicio conditie impusa de ISIS. „Aveam o lista de locuri pe care doream sa le vad si nu mi-au facut program. Aproximativ 2/3 dintre solicitari mi-au fost acceptate. Au dorit sa vada tot ce am filmat. La final nu au sters mai mult de 10%. Fiul meu, care m-a insotit ca fotograf, a pozat o femeie la Mosul care cersea. Aceasta imagine a fost stearsa, pentru ca in mod oficial nu exista cersetori in Statul Islamic”.
Jurnalistul a tinut sa explice ca strategia aliatilor SUA, a Irakului si a Rusiei de a bombarda pozitiile ISIS nu va da roade. „Tarile occidentale au sarbatorit ca pe o mare victorie alungarea ISIS din Ramadi. Acolo erau 2.000 de luptatori ISIS la inceputul bataliei, care a durat trei luni. Orasul a fost atacat de 20.000 de irakieni, a fost bombardat in fiecare zi. Rezultatul real este ca 1.850 de jihadisti au scapat si lupta acum in suburbiile din Ramadi sau in alte locuri. Mai putin de 150 au fost ucisi, iar 90% din infrastructura orasului a fost distrusa”.
„Bombardamentele au doua efecte. In primul rand, tinerii care isi pierd casele tind sa devina si ei teroristi. Multi din Ramadi spun ca s-au alaturat ISIS. In al doilea rand, este important pentru ISIS sa aiba un stat. Daca isi vor pierde teritoriul, ei mi-au spus ca vor deveni cea mai mare miscare terorista pe care a vazut-o lumea vreodata. ‘Vom disparea si vom merge in tarile voastre’, mi-au spus. Deci bombardarea lor nu este o solutie buna. Canada a facut bine ca s-a retras”, a subliniat Todenhofer.
El a explicat apoi ce trebuie facut pentru a infrange ISIS. „In primul rand, americanii trebuie sa opreasca statele din Golf sa mai alimenteze cu arme si munitii extremistii din Siria. In al doilea rand, trebuie inchise frontierele intre teritoriul ISIS din Siria si Turcia. In acest fel, ISIS nu va putea primi noi luptatori, de care au nevoie, pentru ca le mor oamenii. In al treilea rand, trebuie sa obtii suportul populatiei locale pentru a infrange ISIS. Irak este cea mai importanta tara pentru ei. Dupa invazia trupelor americane, populatia sunita a fost exclusa de la luarea deciziilor, din procesul politic. Iata de ce sunitii au tolerat ISIS pana acum”, a mai indicat Todenhofer.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…