Cum face fata Alexandra Lancranjan campaniilor de linsaj de la Antena 3: „Bunica este ingrozita de ce aude la un anumit post de televiziune”
Procurorul DNA Alexandra Lancranjan a dezvaluit, intr-un interviu pentru vice.com, ca nu este afectata de campaniile de denigrare duse de trusturile de presa controlate de PSD, insa prietenii si cei din familia ei sunt „ingroziti”.
Lancranjan spune ca nu are televizor si ca astfel de campanii nu o ating pentru ca nu le da importanta.
„Eu nu am televizor (rade). Nu ma ating, pentru ca nu le dau importanta. Citesc presa scrisa, dar cred ca sunt un adult care poate sa discearna. Insa, discutand la modul general, daca ele au capacitatea sa puna presiune pe magistrat? Da, evident. Ar fi destul de ilogic sa crezi ca o poveste repetata in mod agresiv nu te atinge la nivel uman. Poti sa le separi. Eu asta am ales. Dar daca esti expus constant unui discurs agresiv rostogolit foarte tare, in mod evident, se poate pune presiune. Sa fii tinta unei tirade este apasator pentru tine, ca om”, a spus Lancranjan.
Lancranjan a mentionat insa ca oamenii apropiati, prieteni si cei din familie, sunt „ingrijorati” pentru ea cand vad ce se intampla „la un anumit post de televiziune”.
„Oamenii din jurul meu sunt mai afectati decat mine de aceste circumstante. In mod aleatoriu, sunt mai expusa in mass-media decat alti colegi. Bunica, daca o intrebi, este ingrozita de ce aude la un anumit post de televiziune. Trebuie sa faci un seminar despre faptul ca lucrurile se intampla altfel si nu trebuie sa creada tot ce se spune la TV. Parintii mei sunt echilibrati, tata mai face un browsing pe net si imi mai spune ce fac eu”, a dezvaluit procurorul DNA.
Ea a comentat si acuzatiile de „abuz” aduse procurorilor DNA in cadrul campaniilor lansate de PSD si trusturile de presa afiliate.
„Asta este cel mai deranjant mit. E usor sa spui ca procurorul sau judecatorul a comis un abuz, pe care nu il definesti, pentru care nu ai exemple. Este o acuzatie aruncata in neant. Impactul cuvantului este foarte mare. Dar in spate nu este nicio situatie factuala.
Ma deranjeaza toate miturile prezentate in mod tendentios, dar nu neaparat pentru mine, ci pentru ca prezinta o imagine a sistemului care e departe de adevar. Povestea mea este povestea multor colegi. Noi am intrat in sistem imediat dupa facultate. Din momentul in care am intrat in institutii, nu cred ca aveam timp sa facem si trainingul de abuzator (n.r. glumeste). Multi am ramas in sistem, desi aveam alte optiuni, pentru ca este ceva vocational. Eu nu vreau sa fiu procuror pentru ca mi se pare cool sau pentru statut. Ci pentru ca vreau sa dau inapoi niste lucruri pe care societatea le-a investit in mine. Pana la urma, poti s-o privesti si astfel: invatamantul este gratuit in Romania. Statul a investit in educatie, mi se pare ca e datoria mea sa dau inapoi societatii.
M-am facut procuror, la fel si colegii mei, pentru ca impartasim aceleasi valori. Mi se pare important rolul procurorului in apararea drepturilor si libertatilor, mi se pare important rolul lui de a descoperi savarsirea infractiunilor si a trimite in judecata sau a stabili situatia de fapt. Nimeni nu vine in profesie pentru ca are vreo vendeta personala sau pentru ca doreste sa plateasca polite”, a subliniat Lancranjan.