Cum a ajuns Romania sa piarda 2 miliarde euro de la PNRR. Citu: „Economia Romaniei a crescut presa rapid, este victima propriului succes”.
Presedintele PNL, Florin Citu, a declarat, luni, ca Romania este „victima propriului succes”, pentru ca a inregistrat o crestere mult mai rapida decat s-a estimat in PNRR si, ca urmare, sumele din acest program sunt ajustate.
„Este un scenariu care a fost luat in calcul. In toate tarile, in acest moment, se fac ajustari. Romania este victima propriului succes, ca sa zic asa, pentru ca am crescut mult mai rapid decat era estimat in PNRR si atunci, bineinteles, ca sumele sunt ajustate. Sumele erau prezentate la un PIB. Nu se pierd bani. Veti vedea ca totul este ajustat. Exista o procedura care va fi urmata. Cred ca ministrul Investitiilor a prezentat exact articolele din acord la care se refera aceasta ajustare, nu este ceva grav sau ceva dificil”, a explicat Citu, la Parlament, legat de faptul ca nivelul de granturi ar putea sa se reduca.
Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Oprea, a anuntat luni ca social-democratii cer ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu, sa explice ce a vrut sa spuna atunci cand a afirmat ca Romania va pierde 2 miliarde de euro din PNRR.
„Exista o declaratie a ministrului Vilceanu care spune clar ca Romania va pierde 2 miliarde de euro din PNRR. Si atunci se nasc cateva intrebari firesti: cum se face acest lucru, de unde se vor taia aceste fonduri – 2 miliarde – din granturi, din imprumuturi? De la care programe? De la pensii, de la transporturi? Cum se va face? Va fi o masura discretionara a domnului ministru sau vor fi anumite discutii? Daca da, inseamna ca vor fi discutii inclusiv in Romania cu partenerii sociali, cu toti actorii implicati si inclusiv la Comisia Europeana, ceea ce probabil ca inseamna cel putin o optimizare a PNRR si ii solicitam ministrului Vilceanu sa ne raspunda la aceste intrebari, sa ne spuna care este procedura, cum isi doreste sa se intample aceste lucruri, pentru a sti daca vorbim despre o optimizare sau daca vorbim despre o renegociere a PNRR”, a declarat Oprea, la finalul reuniunii Consiliului National al PSD.
Saptamana trecuta, Vilceanu a afirmat ca posibilitatea ca Romania sa ceara renegocierea Planului National de Redresare si Rezilienta a ridicat semne de ingrijorare la Comisia Europeana. El a adaugat ca nu va avea loc o renegociere, iar in Guvern nu a existat nicio discutie in acest sens.
„Exista in PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor, luand in calcul variatia reala a PIB din 2020 si variatia agregata 2020/2021. Si in momentul in care inlocuiesti datele din prognoza pe care Comisia le-a considerat atunci cand am calculat nivelul de granturi si nivelul de imprumuturi cu datele reale, cu ce s-a intamplat de fapt si cu cresterea de 7% pe care Romania a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi sa se reduca. Din estimarile noastre, undeva aproape de 2 miliarde de euro. (…) Acestea sunt chestiuni normale. Sunt trecute in PNRR si practic granturile sunt calculate, asa cum va spuneam, la PIB-ul real din 2020 si variatia PIB-ului real agregat din 2020/2021”, a explicat el.