Presedintele interimar al Partidului Forta Nationala, senatorul Teodor Melescanu, si secretarul general al formatiunii, Mircea Gainusa, au anuntat, sambata, la Targu Mures, ca au solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei pe motiv ca seful statului ar fi incalcat Legea fundamentala prin neinvitarea PFN la consultari pentru desemnarea prim-ministrului.
„Romania, din pacate, odata cu incalcarea hotararilor Curtii Constitutionale si chiar a Constitutiei de catre presedintele Romaniei, a inceput sa alunece, usor-usor, catre o dictatura personala a presedintelui Romaniei. Inainte de consultari, presedintele nu a invitat la Cotroceni si Partidul Forta Nationala, in acest fel incalcand prevederile constitutionale. Dansul a avut o interpretare proprie a Constitutiei. De asemenea, la desemnarea premierului, domnul presedinte Klaus Iohannis nu a desemnat o persoana care sa faca dovada ca poate strange in jurul sau o majoritate sa formeze Guvernul. De aceea va anunt ca Partidul Forta Nationala a sesizat Avocatul Poporului pentru a se adresa CCR privind aceste incalcari ale Constitutiei Romaniei”, a declarat Mircea Gainusa, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.
El a spus ca ramane la latitudinea Avocatului Poporului daca va sesiza sau nu CCR, insa sustine ca nu este firesc sa se intample asa ceva si ca Legea fundamentala „a devenit facultativa, in functie de interesul unor grupuri politice si partide”.
Presedintele interimar al PFN, Teodor Melescanu, a afirmat ca implicarea sefului statului in desemnarea candidatului de prim ministru trebuie sa porneasca de la ideea de a gasi solutii pentru functionarea stabila a unui guvern.
„Acest Guvern Citu va trece sau nu va trece, va mai fi inca o etapa de incercare a unui alt guvern, dar trebuie inteles un lucru: Constitutia Romaniei si implicarea presedintelui, care este foarte importanta in desemnarea candidatului de prim-ministru, porneste de la ideea de a gasi solutii pentru functionarea stabila a unui guvern. Acest lucru se poate face, exista foarte multe variante, una poate sa fie un guvern tehnocrat neutru si format din reprezentantii mai multor partide, care sa asigure o majoritate. Exista posibilitatea de a se forma si alte majoritati, asa cum s-a format o majoritate pentru a da jos Guvernul ALDE – PSD, tot asa se poate forma si o majoritate pentru functionarea unui guvern, astfel incat sa se respecte prevederile constitutionale si alegerile sa fie la termenul prevazut”, a afirmat Melescanu.
In opinia sa, nu exista niciun argument, in afara de „ideea fixa” ca trebuie organizate alegeri anticipate si care, de fapt, „reflecta o preocupare politicianista, care nu are de-a face nici cu functionarea Parlamentului, nici cu functionarea Guvernului”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…