Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis joi ca Romania sa doneze un sistem de rachete sol-aer cu bataie mare PATRIOT catre Fortele Armate ale Ucrainei.
Decizia a fost anuntata printr-un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala dupa sedinta CSAT, desfasurata la Palatul Cotroceni.
Ministerul Apararii Nationale a prezentat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii o analiza detaliata privind situatia operationalizarii celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de inzestrare cu celelalte trei sisteme, importanta operationala a acestora la nivel national si aliat, precum si impactul generat de un eventual transfer al unui sistem, precizeaza sursa citata.
„Avand in vedere deteriorarea semnificativa a situatiei de securitate in Ucraina, ca urmare a atacurilor constante si masive ale Rusiei asupra civililor si a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum si consecintele regionale ale acestei situatii, inclusiv asupra securitatii Romaniei, in stransa coordonare cu aliatii, membrii Consiliului au decis donarea catre Ucraina a unui sistem PATRIOT”, precizeaza sursa citata.
CSAT anunta ca „aceasta donare se face cu conditia continuarii negocierilor tarii noastre cu aliatii, in special cu partenerul strategic american, in vederea obtinerii unui sistem similar sau echivalent, care sa raspunda nevoii de asigurare a protectiei spatiului aerian national, de modernizare a Armatei Romaniei si de asigurare a interoperabilitatii cu sistemul NATO, fiind, totodata, necesara identificarea unei solutii temporare de acoperire a vulnerabilitatii operationale astfel create”.
Conform comunicatului citat, decizia Consiliului s-a bazat pe „o evaluare tehnica aprofundata a autoritatilor romane, fiind luate toate masurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilitati pentru Romania”.
„In acelasi timp, vor continua discutiile cu aliatii astfel incat apararea aeriana a tarii noastre sa fie in continuare consolidata. Pozitionarea Romaniei este si va continua sa fie fara echivoc in sustinerea multidimensionala a Ucrainei, alaturi de comunitatea internationala, in dreptul sau legitim la autoaparare in fata agresiunii ilegale si neprovocate a Rusiei”, subliniaza sursa citata.
Potrivit comunicatului, in sedinta a fost evidentiata „deteriorarea continua a situatiei de securitate in vecinatatea estica a tarii noastre, ca urmare a intensificarii actiunilor militare ale Rusiei, fiind subliniate implicatiile si riscurile mai largi de securitate pe care aceste actiuni le genereaza pentru regiune, in special pentru Republica Moldova, dar si pentru securitatea europeana si euroatlantica”.
„In discutiile pe acest subiect, au fost subliniate eforturile de sprijinire a Ucrainei, cu punctarea perspectivelor oferite de Summitul de la Washington pentru un angajament sporit al NATO fata de Kiev. Romania a sprijinit Ucraina inca de la inceputul izbucnirii conflictului, fiind inteleasa situatia dramatica mai ales din perspectiva asigurarii sistemelor defensive esentiale in contracararea agresiunii declansate de Federatia Rusa, care loveste zonele urbane si infrastructura critica a tarii vecine”, precizeaza Administratia Prezidentiala.
De asemenea, discutiile la nivelul CSAT au vizat si demersurile nationale de consolidare a cooperarii si a interactiunii bilaterale cu Ucraina, evidentiate de procesele in curs privind stabilirea unui Parteneriat strategic intre Romania si Ucraina si consolidarea cooperarii pe linie de securitate.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…