Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu suspende calitatea de membru al Crucii Rosii Ruse (RRC), in ciuda potentialelor incalcari ale reglementarilor de neutralitate scoase la iveala de o investigatie a unui grup de institutii media internationale, inclusiv The Guardian.
Cercetarile au aratat ceea ce pareau a fi numeroase incalcari ale Cartei Crucii Rosii de catre organizatia rusa de la lansarea invaziei pe scara larga a Ucrainei in februarie 2022.
IFRC, un organism umbrela al societatilor nationale, are puterea de a suspenda membrii care incalca principiile de neutralitate si independenta ale Crucii Rosii si a facut acest lucru anul trecut cu filiala din Belarus.
Cu toate acestea, dupa o intalnire de patru zile a oficialilor IFRC la Geneva, a fost luata decizia de a nu suspenda RRC, ci doar de a crea un organism de supraveghere si de a cere RRC sa „abordeze provocarile identificate si presupusele incalcari” ale integritatii.
Miscarea a fost rapid criticata de oficialii ucraineni ca un raspuns slab la acuzatiile grave.
„IFRC a devenit un avocat al RRC si, prin urmare, al agresiunii ruse impotriva Ucrainei”, a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets.
El a criticat IFRC pentru ca nu a luat masuri mai puternice, facand ecou afirmatiilor de la Kiev in ultimii doi ani, potrivit carora organismele internationale de Cruce Rosie au fost atat de ingrijorate sa nu supere Moscova, incat au ajuns sa joace la comanda acestei.
Ancheta, publicata luna trecuta de un grup de institutii, inclusiv The Guardian, s-a bazat partial pe o serie de documente scurse de la Kremlin, care pareau sa arate planuri de a finanta filiale secundare ale RRC pe teritoriul ucrainean ocupat.
De asemenea, a constatat ca personalitati de rang inalt din filialele regionale ale RRC au vorbit despre necesitatea razboiului cu „nazistii ucraineni” si ca lucratorii in uniforma ale Crucii Rosii au fost prezenti frecvent la evenimentele de pregatire militara pentru copii. La inceputul acestui an, Crucea Rosie Rusa a semnat un memorandum de cooperare cu Artek, o tabara de tineret din Crimeea anexata unde au fost trimisi copii deportati din Ucraina. Seful Artek, Konstantin Fedorenko, a fost pus sub sanctiuni de catre SUA si UE.
In plus, seful RRC, Pavel Savchuk, a fost membru al consiliului de conducere al Frontului Popular Panrus (ONF), o miscare creata de Kremlin care detine marca inregistrata pentru semnul Z, simbolul invaziei Rusiei in Ucraina. Savchuk a fost identificat ca atare pe site-ul ONF pana cand au fost facute anchete jurnalistice despre asta la inceputul acestui an. Apoi, fotografia lui a fost eliminata. IFRC sustine ca Savchuk nu a mai fost implicat in ONF din martie 2022.
Anul trecut, Crucea Rosie din Belarus a fost suspendata de IFRC dupa ce a reiesit ca seful sau a purtat simbolul Z si si-a exprimat sprijinul pentru rapirea copiilor ucraineni.
Deocamdata, insa, filiala rusa a fost crutata de aceeasi soarta. O declaratie a IFRC a spus ca filiala rusa a „cooperat pe parcursul evaluarii” si a spus ca nu a gasit nicio dovada cu privire la multe dintre acuzatii. A recomandat instruirea in principiile Crucii Rosii pentru tot personalul RRC.
„Pozitia IFRC este cinica: inchide ochii la faptul ca RRC colaboreaza cu persoane si organizatii sanctionate care ajuta la rapirea copiilor ucraineni”, a spus insa Lubinets.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…