Criza refugiatilor. Iata noua „Cortina de FIER”: „Grecia va fi sacrificata”. Urmeaza Romania, Bulgaria si Croatia?
Asa arata granita dintre Grecia si Macedonia. Incepand de azi-noapte este noua granita a Europei, pusa la cale de un grup de state din Schengen in incercarea de a salva Uniunea Europeana.
Austria si tarile din Balcani au anuntat ca refuza sa ridice restrictiile de la propriile granite impotriva afluxului de refugiati. Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat ca introducerea controalelor la frontiera au fost necesare pentru a pune capat „haosului”. El a avertizat ca Austria nu va mai fi multa vreme „camera de asteptare a Germaniei”.
Austria a impus la 19 februarie plafoane care limiteaza accesul pe teritoriul sau la 80 de solicitanti de azil si la 3.200 de imigranti in tranzit pe zi, ceea ce ar insemna un potential de 1,2 milioane de persoane pe an. Dupa ce a primit 90.000 de solicitanti de azil anul trecut, mai mult de 1% din populatia sa, Austria a anuntat ca este dispusa sa primeasca cel mult 37.500 de refugiati suplimentari in acest an. Preventiv, pentru a nu deveni „rezervatii” pentru refugiati, mai multe state de pe ruta balcanica au inceput sa isi inchida granitele.
Gardul de zeci de kilometri dintre Grecia si Macedonia a devenit astfel principala reduta a UE in fata asaltului migrantilor. Insa Grecia a ramas afara. Premierul slovac Robert Fico a declarat, azi-noapte, ca „am ajuns la momentul in care cel mai probabil Grecia va fi sacrificata”. El i-a reprosat premierului grec, Alexis Tsipras, ca „nu a facut nimic la granita turco-greaca”.
Peste 27.000 de refugiati sunt in acest moment blocati in Grecia, dupa ce statele de pe ruta balcanica si-au inchis frontierele.
Potrivit primarului din localitatea de frontiera Idomeni, principalu punct de trecere spre Macedonia, aproape 7.000 de migranti si refugiati se aflau miercuri in cele doua tabere de primire, iar alti 3.000 pe camp.
In aceasta situatie, careia Grecia nu-i poate face fata si care, potrivit Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati, ar putea provoca o criza umanitara, Uniunea Europeana urmeaza sa propuna miercuri alocarea unei parti din bugetul sau pentru ajutor umanitar statelor membre confruntate cu sosiri masive de migranti.
Grecia estimeaza ca ii sunt necesare aproape 500 milioane de euro pentru a organiza primirea a 100.000 de refugiati si a gestiona situatia la frontiera cu Macedonia.
Importanti europarlamentari bulgari au avertizat ca, dupa masurile de protejare a spatiului Schengen, tarile din afara, precum Romania, Bulgaria si Croatia ar putea deveni rezervatii pentru refugiati.
„Bulgaria, Romania si Croatia trebuie sa depuna eforturi serioase pentru a nu fi transformate in adevarate rezervatii pentru refugiati, din cauza ca nu sunt membre Schengen”, a avertizat presedintele socialistilor europeni, Serghei Stanishev, citat de 24 Chasa.
Citeste si: Avertisment de la Bruxelles: „ROMANIA si alte 2 tari risca sa devina REZERVATII pentru refugiati”
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook