externe

Criza climatica va face ca berea din Europa sa coste mai mult si sa aiba un gust mai prost, spun oamenii de stiinta

Schimbarea climei schimba deja gustul si calitatea berii, avertizeaza oamenii de stiinta.

Potrivit unui studiu, cantitatea si calitatea hameiului, un ingredient-cheie in majoritatea sortimentelor de bere, sunt afectate de incalzirea globala. Ca urmare, berea ar putea deveni mai scumpa, iar producatorii vor trebui sa isi adapteze metodele de fabricare a berii, transmite The Guardian.

Cercetatorii prognozeaza ca productia de hamei in regiunile europene de cultivare va scadea cu 4-18% pana in 2050, daca fermierii nu se vor adapta la vremea mai calda si mai uscata, in timp ce continutul de acizi alfa din hamei, care confera berii gustul si mirosul distinctiv, va scadea cu 20-31%.

„Bautorii de bere vor vedea cu siguranta schimbarile climatice, fie in pret, fie in calitate”, a declarat Miroslav Trnka, cercetator la Institutul de Cercetare a Schimbarilor Globale al Academiei Cehe de Stiinte si coautor al studiului, publicat in revista Nature Communications. „Acest lucru pare sa fie inevitabil din datele noastre”.

Berea, a treia cea mai populara bautura din lume, dupa apa si ceai, este obtinuta prin fermentarea cu drojdie a boabelor de malt. De obicei, este aromatizata cu hamei aromat cultivat mai ales la latitudini medii, care este sensibil la schimbarile de lumina, caldura si apa.

In ultimii ani, cererea de hamei de inalta calitate a fost impulsionata de cresterea numarului de beri artizanale cu arome mai puternice. Insa, conform studiului, emisiile de gaze care incalzesc planeta pun in pericol aceasta planta.

Cercetatorii au comparat randamentul mediu anual al hameiului aromat in perioadele 1971-1994 si 1995-2018 si au constatat „o scadere semnificativa a productiei” de 0,13-0,27 tone la hectar. Celje, in Slovenia, a inregistrat cea mai mare scadere a randamentului mediu anual al hameiului, de 19,4%.

In Germania, al doilea mare producator de hamei din lume, productia medie de hamei a scazut cu 19,1% in Spalt, cu 13,7% in Hallertau si cu 9,5% in Tettnang, a constatat studiul.

Fabricarea berii in Europa Centrala dateaza de mii de ani si este o piatra de temelie a culturii. Oamenii din Republica Ceha beau mai multa bere decat oriunde in lume, potrivit unui studiu al producatorului japonez de bere Kirin. In Germania, unde fabricarea berii este reglementata de 500 de ani de o „lege a puritatii”, Oktoberfest primeste in fiecare an in corturile sale 6 milioane de bautori de bere din intreaga lume.

Gustul berii nu depinde doar de hamei, dar acesta explica in parte popularitatea acestei bauturi, a declarat Trnka. „In toate barurile din Europa, cea mai frecventa dezbatere, cu exceptia vremii si a politicii, este despre… bere.”

Dar atat vremea, cat si politica schimba gustul berii. Liderii mondiali au promis sa incerce sa opreasca incalzirea planetei cu mai mult de 1,5 grade Celsius fata de nivelurile preindustriale pana la sfarsitul secolului, dar pompeaza prea multe gaze cu efect de sera pentru a atinge acest obiectiv.

Studiul a constatat ca  acest continut de acid alfa al hameiului, care confera berii aroma sa distincta, a scazut in toate regiunile.

Pe masura ce temperaturile cresc si precipitatiile scad, unii cultivatori de hamei au mutat plantatile mai sus, le-au plasat in vai cu mai multa apa si au modificat spatierea randurilor de cultura.
Andreas Auernhammer, un cultivator de hamei din Spalt, in sudul Germaniei, a declarat ca precipitatiile totale de pe campurile sale s-au schimbat putin, dar ca acum „ploaia nu mai vine la momentul potrivit”.

El a construit un sistem de irigare pentru a alimenta hameiul in perioadele critice.

Cercetatorii au modelat efectul incalzirii viitoare asupra culturilor, folosind un scenariu de emisii similar cu politicile actuale. Ei au constatat ca, pana in 2050, randamentul hameiului va scadea cu 4,1-18,4% fata de media din perioada 1989-2018, daca nu se iau masuri de adaptare. Scaderea preconizata va fi determinata in principal de vremea mai calda si de secete mai frecvente si mai severe.

Trnka a declarat: „Cultivatorii de hamei vor trebui sa faca eforturi suplimentare pentru a se asigura ca vor obtine aceeasi calitate ca in prezent, ceea ce probabil va insemna necesitatea unor investitii mai mari doar pentru a mentine nivelul actual al produsului.”

Auernhammer a declarat ca amenintarea climatica la adresa hameiului este importanta, dar a adaugat ca nu este cel mai important factor care influenteaza pretul unei beri. Costurile ridicate ale energiei, determinate de cresterea vertiginoasa a pretului gazelor fosile de la invazia Rusiei in Ucraina au jucat un rol mai important pentru producatorii de bere. „Hameiul din interiorul unei beri nu costa la fel de mult ca si capacul din varful sticlei”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago