Craciun negru pentru Iliescu. ICCJ a dat verde urmaririi penale impotriva fostului presedinte in legatura cu moartea a patru oameni la Mineriada din 13-15 iunie 1990

politica

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, joi, o cerere a procurorilor de la Parchetul General privind redeschiderea urmaririi penale impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, in legatura cu moartea a patru persoane in timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

„Admite cererea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica. In temeiul art.335 alin. (4) si alin. (41) Cod procedura penala, constata legalitatea si temeinicia ordonantei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisa de procurorul sef al PICCJ – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica prin care s-a dispus infirmarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale dispusa la data de 10.10.2008 in dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica si redeschiderea urmaririi penale in cauza. Confirma redeschiderea urmaririi penale in dosarul nr. 1122/P/2007 al PICCJ – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, in suma de 313 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu, astazi, 2 decembrie 2021”, se arata in decizia instantei.

Este vorba de o parte a dosarului Mineriadei, in care Ion Iliescu a fost pus sub acuzare, in iunie 2007, de fostul procuror Dan Voinea pentru savarsirea infractiunii de participare la omor deosebit de grav, alaturi de Mihai Chitac, fost ministru de Interne, si fostul adjunct al acestuia, generalul Gheorghe Andrita. Acuzatiile aveau legatura cu moartea a patru persoane in timpul evenimentelor din noaptea de 13-14 iunie 1990.

Ulterior, in decembrie 2007, procurorul general de la acea vreme, Laura Codruta Kovesi, a infirmat solutia de incepere a urmaririi penale impotriva fostului presedinte, iar in octombrie 2008, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General au dispus neinceperea urmaririi penale (NUP) fata de Ion Iliescu.

De mentionat ca partea principala a dosarului Mineriadei a fost trimisa in instanta de procurorii militari in iunie 2017, Ion Iliescu fiind acuzat, alaturi de Petre Roman, Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu si Virgil Magureanu, pentru comiterea infractiunii de crime impotriva umanitatii.

In decembrie 2020, magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus restituirea la Parchetul Militar a dosarului, pentru refacerea de la zero a urmaririi penale, dupa ce toate probele stranse de procurori au fost anulate.

Procurorii militari sustineau ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, care militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau, in mod pasnic, opiniile politice, in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment.

In acest atac ar fi fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a 4 persoane, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.

In cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara.

Fostul presedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari ca el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile intreprinderi din Bucuresti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: