Recent, Asociata pentru Protectia Consumatorilor InfoCons a realizat un studiu pe baza informatiilor ce se regasesc pe etichetele produselor tip cozonaci cu nuca si cacao identificate pe piata din Romania.
In total au fost analizate 10 produse, de la urmatorii producatori/distribuitori: Metro Cash&Carry Romania SRL, Auchan Romania SA, Carrefour Romania SA, Lidl Discount SRL, Kaufland Romania SCS, Grande Dolceria SRL, Vel Pitar SA, Grewe SRL, Primo Prod SRL, Dobrogea Panificatie SRL si Boromir IND SRL.
Ca urmare a centralizarii si analizarii informatiilor ce se regasesc pe etichetele produselor a rezultat ca din punctul de vedere al continutului de nuca si cacao acesta variaza intre 2.20% si 45% din compozitie. Totodata, InfoCons mai spune ca 100% din produsele analizate au in compozitie E-uri (aditivi alimentari).
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 1 – 16: 10% din produse au in compozitie 16 E-uri; 20% din produse au in compozitie 9 E-uri; 10% din produse au in compozitie 8 E-uri; 30% din produse au in compozitie 6 E-uri; 10% din produse au in compozitie 3 E-uri; 10% din produse au in compozitie 2 E-uri; 10% din produse au in compozitie 1 E-uri.
Din punctul de vedere al produselor ce contin aditivi alimentari regasiti frecvent situatia se prezinta astfel: 70% dintre produsele studiate au avut in componenta mono si digliceride ale acizilor grasi (E471); 70% dintre produsele studiate au avut in componenta acid citric (E330); 60% dintre produsele studiate au avut in componenta carbonat de potasiu (E160a). Toate produsele studiate au avut mentionate pe eticheta informatiile nutritionale.
Valoarea energetica este cuprinsa intre 286 kcal si 382 kcal, arata datele publicate de InfoCons. De asemenea, cantitatea de grasimi folosita variaza intre 4g si 18g, cea a acizilor grasi saturati este cuprinsa intre 0.88g si 6g, a glucidelor variaza intre 44.59g si 58g, in timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsa intre 13g si 26g.
Cantitatea de fibre se situeaza intre 1.3g si 3.8g pentru produsele studiate, cea de proteina se situeaza intre 6.6g si 10.5g pentru produsele studiate, iar cantitatea de sare s-a situat intre 0.1g si 1.73g. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite daca nivelul de consum global al sarii ar scadea pana la cantitatea recomandata de 5 grame/zi.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…