„Costa 2.000$ pana la granita cu Romania”. Filmari in Hersonul ocupat de Rusia, cum arata viata cotidiana sub regimul Rusiei – Video
BBC a prezentat un material emotionant realizat intr-un mare oras ucrainean ocupat de Rusia, Herson. Un jurnalist din acest oras a filmat timp de mai multe luni, pe ascuns, cum arata viata de zi cu zi sub ocupatia ruseasca.
Jurnalistul si sotia sa s-au filmat pe ascuns in timp ce incercau sa supravietuiasca, alaturi de fetita lor, sub ocupatia ruseasca. La un moment dat, pentru a-si calma fetita speriata de bombardamente, au inceput amandoi sa fluiere precum pasarile.
Ulterior, in micul lor apartament din Herson, a venit si sora jurnalistului, gravida, impreuna cu sotul ei. Impreuna au cautat o cale sa scape din oras.
āPana la granita cu Romania si Moldova costa 2.000 de dolari. Respectati acest pret pentru ca sunt riscuriā, spune in filmare sora jurnalistului, citind un mesaj pe telefon.
Cei patru au reusit pana la urma sa scape din oras, trecand prin peste 20 de puncte de control.
āDupa trei luni sub ocupatie, am reusit sa ajungem in libertateā, se incheie filmarea realizata de jurnalistul ucrainean.
Aproximativ 2.000 de militari rusi mobilizati in ultimele saptamani de Moscova au sosit pe teritoriul ocupat al regiunii Herson din sudul Ucrainei pentru a inlocui personalul pierdut si a intari unitatile de pe linia frontului, potrivit unui raport publicat vineri de Statul Major General al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook, citat de EFE.
Autoritatile de ocupatie au emis un ordin pentru pregatirea evacuarii a asa-numitelor āinstitutii bancareā aduse de rusi, intocmesc liste de transfer pentru lucratorii medicali si profesorii care au fost adusi de Rusia in zona ocupata din Herson, indica Statul Major ucrainean.
De asemenea, obiective din sfera umanitara si-au incetat activitatea in Herson.
āInamicul incearca sa mentina teritoriile temporar capturate, isi concentreaza aici eforturile restrangand actiunile fortelor sale armate in anumite directiiā, se mentioneaza in raport.
Donetk, alaturi de Lugansk, in est, si Zaporojie si Herson, in sud ā toate anexate de Rusia ā sunt punctele unde s-au concentrat luptele intre ucraineni si rusi in ultimele saptamani si unde, potrivit Kievului, fortele ucrainene au recucerit portiuni importante de teritoriu.
Statul Major ucrainean subliniaza ca rusii nu inceteaza sa incerce sa desfasoare actiuni ofensive pe linia frontului din aceste regiuni, in estul si sudul Ucrainei, in orase precum Bahmut si Avdiivka.
Conform raportului, unitatile fortelor de aparare ucrainene āau respins joi atacurile rusesti in apropiere de Bilohorivka, regiunea Luhansk, si in Opitne, Bahmut, Pobeda si Marinka din regiunea vecina Donetkā.
āInamicul bombardeaza pozitiile ucrainene de-a lungul liniei de contact si efectueaza recunoasteri aerieneā, se arata in raport, potrivit caruia āincalcand normele dreptului international umanitar, legile si obiceiurile razboiului, invadatorii continua sa atace infrastructura critica si locuintele populatiei civileā.
In ultimele 24 de ore, rusii au efectuat trei lovituri cu rachete, 24 de atacuri aeriene si 30 de tiruri din sisteme de lansatoare de rachete multiple.
āInvadatorii au folosit rachete ghidate de croaziera si antiaeriene pentru a-si comite crimele. In plus, inamicul a lansat peste 20 de vehicule aeriene fara pilot (drone) de fabricatie iraniana āShahed-136ā²ā, a afirmat Statul Major General.
Totodata, Ucraina a acuzat Rusia ca a minat barajul hidroelectric Novaia Kahovka, din apropiere de Herson, pentru a provoca o ācatastrofaā in aceasta regiune pe care a inceput sa o evacueze in fata inaintarii trupelor ucrainene, relateaza AFP. Daca barajul explodeaza, āpeste 80 de localitati, inclusiv Herson, vor fi rapid inundateā, a avertizat joi seara presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind ca digul de la Kahovka este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest gen din Ucraina.
āAceasta ar putea afecta alimentarea cu apa a celei mai mari parti din sudul Ucraineiā, precum si racirea reactoarelor de la centrala nucleara din Zaporojie, care isi trage apa din lacul artificial de 18 milioane de metri cubi, a afirmat Zelenski intr-un discurs rostit prin videoconferinta in reuniunea Consiliului Uniunii Europene joi.
Scopul Rusiei este de a opri avansul trupelor ucrainene in regiune si de a proteja fortele ruse, a declarat pe Twitter Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski.
Totodata, fortele armate ucrainene sustin ca, de la inceputul invaziei ruse la sfarsitul lunii februarie, au āeliminatā aproximativ 66.650 de invadatori rusi intre 24 februarie si 20 octombrie, noteaza EFE.