„Cosmarul industrial” al Europei devine realitate. Uriasele subventii si-au ratat tintele, arata o analiza Bloomberg
Subventiile pentru afacerile din tarile UE trebuiau sa fie o arma geopolitica pentru a proteja lanturile de aprovizionare valoroase si pentru a indeplini obiectivele climatice, dar a adus doar dezamagire, relateaza Bloomberg.
Subventii publice uriase nu au reusit sa trezeasca Europa din cosmarul sau industrial: cicatricile razboiului din Ucraina si concurenta dintre SUA si China lovesc sectoare mari consumatoare de energie, cum ar fi industria chimica, ameninta locurile de munca si pun presiune asupra producatorilor de masini precum Volkswagen.
Producatorul suedez de baterii de masini electrice Northvolt reduce locuri de munca si vinde active pe fondul incetinirii cererii, la doar cateva luni dupa ce a primit subventii de 912 milioane de euro pentru construirea unei fabrici in Germania.
Subventiile planificate de Intel de 10 miliarde de euro pentru o fabrica de cipuri din Germania au fost amanate dupa ce compania a decis sa reduca costurile.
„Europa nu are o politica industriala”, a declarat Luca de Meo, seful producatorului auto Renault SA.
Elitele europene se confrunta cu o alegere dificila. Ei trebuie sa decida daca vor continua sa investeasca bani intr-un sector precum bateriile, cand mai mult de jumatate din fabricile de masini din Europa risca sa se inchida sau sa reduca productia.
Perspectivele UE sunt sumbre. Raportul recent al lui Mario Draghi, care cere investitii sporite pentru a construi economia europeana, a devenit baza pentru luarea deciziilor politice pentru urmatorii cinci ani. Totusi, acest lucru s-a intamplat prea tarziu, cand cele mai rele predictii s-au adeverit.
Diviziunile politice si nationale sunt inca adanci. Franta si Germania, unite in opinia despre avantajele dezvoltarii mega-companiilor, difera in aproape orice altceva, iar liderii lor pierd increderea alegatorilor. Statele membre mai mici ale UE se tem de efectul de denaturare al subventiilor de la vecinii lor mai mari, care trebuie sa faca tot posibilul pentru a tine pasul cu Washington si Beijing.