Coreea de Nord a lansat luni „mai multe” rachete balistice cu raza scurta de actiune spre mare, in largul coastei sale de est, a declarat armata sud-coreeana, atragand o condamnare rapida de la Seul, care a numit-o o amenintare grava la adresa stabilitatii in peninsula coreeana, transmite Reuters.
O alerta a guvernului japonez si paza de coasta japoneza au mai spus ca Pehnianul a lansat ceea ce parea a fi o racheta balistica. Proiectilul parea sa fi aterizat in afara zonei economice exclusive a Japoniei, a declarat postul NHK.
Sefii Statului Major Interarme din Coreea de Sud a declarat ca Nordul a lansat ceea ce banuieste a fi mai multe rachete balistice cu raza scurta de actiune din apropierea capitalei sale, Phenian. Rachetele au zburat aproximativ 300 de kilometri si au aterizat in mare.
Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat luni ca este la curent cu lansarea rachetelor balistice, adaugand ca nu a evaluat nicio amenintare imediata pentru personalul, teritoriul sau aliatii americani din cauza lansarii rachetelor.
Rapoartele despre lansare au venit in timp ce Coreea de Sud a declarat ca amiralul Kim Myung-soo si generalul Stephen Whiting, comandantul Comandamentului Spatial al SUA, au discutat, luni, despre dezvoltarea satelitilor de recunoastere ai Coreei de Nord si cooperarea militara in crestere intre Phenian si Moscova.
Dupa un summit intre liderii celor doua tari din septembrie, Coreea de Nord a fost suspectata ca a furnizat Rusiei arme si munitii pentru invadarea Ucrainei, desi ambele tari neaga acest lucru.
Se crede ca Phenianul se pregateste sa lanseze un alt satelit spion, dupa ce a trimis cu succes un satelit de recunoastere pe orbita in noiembrie.
Coreea de Nord a declarat saptamana trecuta ca a lansat o racheta de croaziera strategica pentru a testa un focos si o noua racheta antiaeriana.
La inceputul lunii aprilie a lansat o noua racheta hipersonica cu raza medie de actiune, ca parte a dezvoltarii de rachete cu combustibil solid pentru toate razele de actiune, supravegheata de liderul sau, Kim Jong Un.
„Coreea de Nord este implicata total in dezvoltarea rapida a armelor, nu doar pentru avantajul militar, ci si pentru legitimitatea politica tehno-nationalista a regimului lui Kim Jong Un”, a spus profesorul Leif-Eric Easley de la Universitatea Ewha din Seul.
Phenianul a sfidat interdictia Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite de a dezvolta rachete balistice, respingand rezolutiile Consiliului ca fiind o incalcare a dreptului sau suveran de a se apara.
Rusia a refuzat luna trecuta reinnoirea anuala a monitorizarii sanctiunilor impuse Coreei de Nord, ceea ce a determinat oficialii americani si sud-coreeni sa acuze Moscova ca incurajeaza Phenianul. China s-a abtinut de la votul din Consiliul de Securitate.
Rusia si China, care au votat pentru aprobarea tuturor rezolutiilor Consiliului de Securitate impotriva Coreei de Nord, au incercat fara succes sa solicite reinnoirea anuala a sanctiunilor.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…