Liderii mondiali se vor intalni saptamana viitoare la Baku, Azerbaidjan, pentru o COP29 dedicata finantarii masurilor pentru combaterea schimbarilor climatice. Un eveniment care ar putea fi dat peste cap de rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA din 5 noiembrie, in special in cazul realegerii lui Donald Trump. Aceasta va fi prima reuniune diplomatica de aceasta amploare dupa alegerile din SUA, relateaza Le Figaro.
Conferinta anuala a ONU privind schimbarile climatice (11-22 noiembrie) urmeaza sa se incheie cu un nou obiectiv de ajutor financiar pentru tarile in curs de dezvoltare, astfel incat acestea sa isi poata reduce emisiile de gaze cu efect de sera si sa se adapteze la schimbarile climatice. Acest nou obiectiv va inlocui obiectivul de 100 de miliarde de euro pe an stabilit in 2009 si atins cu greu abia in 2022.
Dar aceste discutii Nord-Sud se vor desfasura intr-un context geopolitic zguduit de conflictele din Orientul Mijlociu si Ucraina, de razboaiele comerciale dintre Occident si China si pe fondul austeritatii fiscale in multe tari dezvoltate.
La acestea se adauga rezultatul alegerilor prezidentiale americane. Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris cu putin timp inainte de incheierea primului sau mandat si a promis sa o faca din nou. SUA, al doilea cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera este departe de a fi cel mai mare furnizor de ajutor bilateral pentru clima, dar joaca un rol major in cadrul discutiilor.
„Daca Trump este reales, atunci va exista un fel de moment de criza”, avertizeaza Li Shuo, de la Asia Society Policy Institute. Dar unele tari – inclusiv China – se pregatesc deja sa trimita un „mesaj clar” pentru a continua cooperarea climatica, a spus el.
Beijingul „spera ca Statele Unite pot continua sa mentina stabilitatea si coerenta politicilor sale climatice”, a declarat vineri un oficial chinez.
Acordul de la Paris din 2015 vizeaza limitarea incalzirii la mult sub 2°C si continuarea eforturilor pentru limitarea acesteia la 1,5°C, comparativ cu 1850-1900. Cu o incalzire de aproape 1,3°C, lumea se confrunta deja cu o serie de evenimente extreme pentru acest an, care va fi probabil cel mai cald inregistrat vreodata: inundatii, valuri de caldura, secete… Cu toate acestea, Organizatia Natiunilor Unite pentru Mediu a calculat ca promisiunile actuale ne conduc la o incalzire de 2,6°C pana la 2,8°C pana in 2100.
„Deciziile care vor fi luate la Baku ar putea afecta profund traiectoriile climatice si capacitatea de a respecta limita de 1,5°C,” spune Cosima Cassel, de la think tank-ul E3G.
Rachel Cleetus, de la Union of Concerned Scientists, a declarat ca negocierile de la Baku ar trebui sa vizeze o finantare anuala de 1 000 de miliarde de dolari. Dar cine va plati si cat de mult? Tarile bogate, care platesc in prezent, ar dori sa extinda baza de contribuabili la China sau tarile din Golf.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…