Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un avertisment dur cu privire la perspectivele care asteapta planeta daca nu se fac schimbari, in perspectiva reuniunii Grupului 20 (G20) de saptamana viitoare, transmite dpa, preluata de Agerpres.
„Fara reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutita de macelul economic determinat de clima”, a declarat Simon Stiell, la Baku, unde are loc summitul COP29 (Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice)
Lideri, ministri si alti oficiali din aproximativ 200 de tari s-au adunat la conferinta ONU privind schimbarile climatice din Azerbaidjan pentru a discuta modalitati de limitare a incalzirii globale si a consecintelor sale.
„Efectele climei smulg deja bucati din fiecare economie din G20, distrug vieti, afecteaza lanturile de aprovizionare si preturile alimentelor si stimuleaza inflatia”, a spus el.
Insa plecarea unei delegatii si absenta unor lideri au condus la ingrijorari cu privire la eficacitatea discutiilor.
„In timp ce liderii G20 se indreapta spre Rio de Janeiro, lumea urmareste si asteapta semnale puternice ca actiunea climatica este o activitate fundamentala pentru cele mai mari economii ale lumii”, a spus Stiell.
„G20 a fost creat pentru a aborda probleme pe care nicio tara sau grup de tari nu le poate rezolva singura. Pe aceasta baza, criza climatica globala ar trebui sa fie ordinea de lucru numarul unu la Rio saptamana viitoare”, a afirmat el.
„Summitul de saptamana viitoare trebuie sa trimita semnale globale clare”, a subliniat inaltul oficial al ONU.
Argentina si Statele Unite se numara printre participantii la summitul G20 de la Rio de Janeiro.
Saptamana trecuta, Argentina si-a rechemat delegatia participanta la summitul COP29 la instructiunile presedintelui ultra-liberal al tarii, Javier Milei, un negationist al schimbarilor climatice provocate de oameni.
Argentina trimisese o delegatie de peste 80 de persoane la summitul de la Baku, iar retragerea sa a declansat temeri cu privire la perspectivele unei schimbari, venind la scurt timp dupa victoria presedintelui ales Donald Trump in alegerile din SUA si promisiunea acestuia de a anula reglementarilor climatice in favoarea promovarii combustibililor fosili.
Donald Trump a discutat recent si cu presedintele argentinian Javier Milei, care se declara a fi „anarho-capitalist”.
Intre timp, presedintele ales Donald Trump se pregateste sa retraga SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si sa deschida calea pentru cresterea activitatilor de foraj de petrol si gaze.
La reuniunea COP29 din acest an, reprezentantii discuta despre cum sa tina sub control criza climatica si sa atenueze consecintele acesteia. Summit-ul isi propune, de asemenea, sa abordeze noile angajamente financiare fata de tarile sarace, care sunt in special afectate de schimbarile climatice.
Delegatiile negociaza zi si noapte un nou obiectiv financiar pentru a garanta tarilor mai sarace sprijin pentru protectia climei si adaptarea la schimbarile climatice in viitor, a spus Stiell. „Este un drum lung de parcurs, dar toata lumea este foarte constienta de mize, la jumatatea COP29”, a spus el.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…