Consumul mondial de carbune va atinge un nivel record in 2024 – raport AIE. China ramane cel mai mare consumator global de carbune
Cconsumul global de carbune va atinge un nivel record in 2024, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), in ciuda solicitarilor in curs de a elimina treptat combustibilul fosil extrem de poluant, relateaza DW.
Cererea de carbune va depasi 8,9 miliarde de tone in acest an, marcand al treilea record anual consecutiv si va atinge un varf in 2027 se arata in Raportul IEA Coal 2024, lansat miercuri.
Raportul spune ca utilizarea carbunelui a „recuperat puternic” dupa ce a scazut in timpul pandemiei de Covid.
Oamenii de stiinta au cerut in mod repetat reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru a reduce schimbarile climatice si a preveni consecintele catastrofale pentru planeta si locuitorii sai.
China ramane cel mai mare consumator global de carbune, responsabil pentru peste o treime din utilizarea carbunelui la nivel mondial.
In 2024, cererea de carbune din China este de asteptat sa atinga un record de 4,9 miliarde de tone, alimentata de nevoile tot mai mari de energie electrica ale tarii si de dependenta puternica de centralele pe carbune.
In ciuda investitiilor semnificative in energie regenerabila, consumul de carbune al Chinei ramane semnificativ ridicat.
Economiile emergente, cum ar fi India si Indonezia, contribuie si ele la cresterea consumului de carbune, compensand scaderile din economiile avansate precum Uniunea Europeana si Statele Unite.
Asia continua sa domine comertul global cu carbune, tari precum Turcia depasind UE in volume de import, in timp ce dependenta Europei de carbune scade.
Aceasta crestere vine in momentul in care eforturile de tranzitie de la carbune au slabit, deoarece natiunile nu si-au intarit angajamentul de a elimina treptat combustibilii fosili la COP29 din Azerbaidjan.
In SUA, revenirea iminenta a lui Donald Trump – care a numit in mod repetat schimbarile climatice o „inselatorie” – la presedintie a starnit, de asemenea, temeri ca obiectivele si angajamentele climatice ar putea fi subminate.