Cabinetul japonez a aprobat marti un plan de vanzare catre alte tari a viitoarelor avioane de lupta de ultima generatie pe care le dezvolta impreuna cu Marea Britanie si Italia, in cea mai recenta miscare de indepartare de principiile pacifiste postbelice ale tarii.
Decizia controversata de a permite vanzarile internationale de arme este asteptata sa contribuie la asigurarea rolului Japoniei in proiectul comun de avioane de lupta si face parte dintr-o miscare de dezvoltare a industriei japoneze de armament si de consolidare a rolului sau in securitatea globala.
Cabinetul a aprobat, de asemenea, o revizuire a liniilor directoare japoneze privind transferul de echipamente de armament si tehnologie pentru a permite vanzarea de arme letale produse in comun catre alte tari decat partenerii.
Secretarul-sef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi, a declarat ca modificarile sunt necesare avand in vedere mediul de securitate al Japoniei, dar a subliniat ca principiile pacifiste ale Japoniei raman neschimbate.
„Pentru a obtine un avion de lupta care sa indeplineasca performantele necesare si pentru a evita periclitarea apararii Japoniei, este necesar sa se transfere produse finite din Japonia catre alte tari decat tarile partenere”, a declarat Hayashi reporterilor, adaugand ca Tokyo va urma un proces strict de aprobare pentru vanzarea de avioane. „Am demonstrat in mod clar ca vom continua sa aderam la filozofia noastra de baza ca natiune pasnica”, a spus el, citat de agentia Associated Press.
Japonia a restrictionat mult timp exporturile de armament in conformitate cu constitutia pacifista a tarii, dar a luat rapid masuri pentru a dereglementa pe fondul cresterii tensiunilor regionale si globale, in special din partea Chinei, care manifesta o atitudine tot mai agresiva.
Japonia colaboreaza cu Italia si Marea Britanie pentru a dezvolta un avion de lupta avansat care sa inlocuiasca flota sa imbatranita de avioane de lupta F-2 de conceptie americana, precum si avioanele Eurofighter Typhoon folosite de armatele britanica si italiana.
Japonia spera ca noul avion va oferi capacitati avansate de care Japonia are nevoie pe fondul tensiunilor tot mai mari din regiune, oferindu-i un avantaj tehnologic fata de rivalii regionali China si Rusia.
Din cauza trecutului sau de agresor in timpul razboiului si a devastarii care a urmat infrangerii sale in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Japonia a adoptat o constitutie care isi limiteaza armata la autoaparare. Tara a mentinut mult timp o politica stricta de limitare a transferurilor de echipamente si tehnologie militara si de interzicere a tuturor exporturilor de arme letale.
In 2014, Japonia a inceput sa exporte unele bunuri militare neletale, iar intr-o ultima miscare, in decembrie anul trecut, a aprobat o modificare care ar permite vanzarea a 80 de arme letale si componente pe care le fabrica sub licenta de la alte tari inapoi catre licentiatori. Schimbarea a deschis calea pentru ca Japonia sa vanda rachete Patriot proiectate de SUA catre Statele Unite, ajutand la inlocuirea munitiilor pe care Washingtonul le trimite in Ucraina.
In decizia sa, cabinetul a declarat ca interdictia de export de arme pentru produsele finite ar impiedica eforturile de dezvoltare a noului avion si ar limita Japonia la un rol de sprijin in cadrul proiectului. Italia si Marea Britanie sunt dornice sa faca vanzari ale avionului pentru a acoperi costurile de dezvoltare si de fabricatie.
Kishida a solicitat aprobarea Cabinetului inainte de a semna acordul GCAP in februarie, dar aceasta a fost intarziata de rezistenta partenerului sau de coalitie de rang inferior, partidul Komeito, sustinut de budisti.
De asemenea, schimbarea vine in contextul in care Kishida planuieste o vizita de stat in aprilie la Washington, unde se asteapta sa sublinieze disponibilitatea Japoniei de a-si asuma un rol mai important in parteneriatele militare si in industria de aparare.
De asemenea, exporturile ar contribui la stimularea industriei de aparare a Japoniei, care, in mod istoric, s-a ocupat doar de Forta de autoaparare a tarii, in timp ce Kishida incearca sa consolideze armata. In ciuda eforturilor sale din ultimul deceniu, industria inca se lupta sa atraga clienti.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…