Conflictul dintre Rusia si Turcia va EXPLODA in Caucaz. Pregatirile de RAZBOI sunt in toi
Tensiunile crescande dintre Rusia si Turcia au ajuns in Caucaz, o regiune volatila, asupra careia ambele puteri si-au contestat reciproc influenta.
Dupa ce avioane turcesti au doborat un avion de lupta rusesc ce se presupune ca ar fi intrat in spatiul aerian turcesc saptamana trecuta, a izbucnit un razboi al declaratiilor intre Ankara si Moscova.Turcia a refuzat sa-si ceara scuze pentru incident, in timp ce Rusia a blocat vanzarea de pachete turistice ce au ca destinatie Turcia, a impus sanctiuni asupra fructelor si legumelor de provenienta turceasca si a acuzat Turcia ca ar cumpara petrol de la organizatia terorista Stat Islamic.
Acum, cele doua tabere se cearta asupra unui conflict neintrerupt dintre Armenia si Azerbaijan, doua state mici din fosta Uniune Sovietica, conflict ce dureaza de la sfarsitul razboiului de sase ani (1988 – 1994) pentru o enclava etnica armeana din Azerbaijan, numita Nagorno-Karabakh.
„Deocamdata in mare parte sunt doar vorbe, insa problema e ca nici Turcia, nici Rusia nu au nevoie de un razboi in Caucaz”, a spus Paul Stronski, asociat in Fundatia Carnegie pentru Pace Internationala. „Situatia dintre Armenia si Azerbaijan e deja destul de periculoasa. E clar ca lucrurile pot scapa foarte usor de sub control.”
Armenia, aliat al Rusiei, controleaza acum regiunea Nagorno-Karabakh. Insa, o mare parte din comunitatea internationala recunoaste enclava ca parte din Azerbaijan, aliat al Turciei. Rusia mentine o baza militara in Armenia, despre care expertii spun ca a avut o influenta stabilizatoare.
„Timp de 15 ani, sustinerea Rusiei pentru Armenia a impiedicat Azerbaijanul de la a incerca sa recucereasca Nagorno-Karabakh”, potrivit unei analize recente a Stratfor, care a adaugat ca Azerbaijanul si-a intensificat recent raidurile peste granita si conflictele cu fortele armene. Raportul Stratfor sugereaza ca pozitia mai indrazneata a Azerbaijanului reflecta cresterea puterii politice a tarii in zona.
Azerbaijanul e o tara cu populatie turca-musulmana, prin care trece o conducta de 1800 de kilometri, ce transporta petrol catre Turcia, prin Georgia, evitand Rusia, astfel subminand influenta Moscovei asupra sectorului energetic din regiune.
Turcia s-a declarat alaturi de Azerbaijan in conflictul pentru Nagorno-Karabakh. Pe 26 noiembrie, la doua zile dupa doborarea avionului rusesc, primul-ministru turc Ahmet Davutoglu, a atatat spiritele in ceea ce priveste disputa. „Turcia va face tot ce-i va sta in putere pentru a elibera teritoriile ocupate ale Azerbaijanului”, a declarat acesta pentru Kommersant, un ziar rusesc, citat de Vice News.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a vizitat Armenia pe 9 noiembrie, potrivit Stratfor. La acel moment, vizita a fost vazuta ca fiind o incercare de a detensiona relatiile dintre cele doua tabere. Azerbaijan e un stat autoritarist ce s-ar putea apropia de Moscova. Insa doborarea avionului a complicat aceste eforturi. Joi, Davutoglu urmeaza sa faca o vizita de o zi in Azerbaijan.
Rusia pariaza pe alianta cu Armenia, cu riscul de a inrautati relatia cu Turcia. La o zi dupa doborarea avionului rusesc, legislativul rus a propus instituirea unei amenzi de 7.500 de dolari pentru oricine neaga genocidul Imperiului Otoman, predecesorul islamic al republicii Turcia de astazi, din 1915, asupra Armeniei, relateaza radio Europa Libera.
Armenia sustine ca trupele otomane au exterminat 1,5 milioane de armeni in perioada de inceput a Primului Razboi Mondial, ucigand barbatii apti pentru lupta si fortand femeile, copiii si batranii sa marsaluiasca prin desertul sirian fara mancare si apa. Turcia neaga acele morti catalogate drept genocid si are legi ce interzic orice carte sau declaratie care afirma contrariul.
Taner Akcam, expert in genocidul armean din cadrul Universitatii Clark din Massachusetts, spune ca e normal ca antagonistii Turciei sa aduca subiectul in prim-plan. La nivel individual, legea propusa de Rusia nu inseamna mare lucru, a declarat acesta. Insa, atunci cand face parte dintr-un context mai mare, lucrurile devin ingrijoratoare.
„Nu va avea niciun efect. Toata Turcia intelege ca e un subiect politic, iar oamenii vor rade [de lege]”, a declarat Akcam pentru VICE News. „Subiectul Armenia – Nagorno-Karabakh – Azerbaijan e mult mai grav. Nu cred ca recunoasterea genocidului e o problema serioasa pentru relatiile turco-ruse. Turcii vor spune: ‚Si ce daca?’ Dar daca lucrurile evolueaza spre un razboi in Caucaz, problema devine foarte serioasa si foarte infricosatoare.”
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook