Cresterea concentratiilor de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera din acest an risca sa depaseasca nivelurile compatibile cu traiectoriile de incalzire a climei necesare pentru respectarea limitei de 1,5 grade Celsius prevazuta in Acordul de la Paris, conform unui studiu al Serviciului Meteorologic Britanic (Met Office), care se bazeaza pe date prelevate de la o statie de referinta din Hawaii, transmite vineri AFP, preluata de Agerpres.
Acordul de la Paris din 2015 prevede mentinerea cresterii temperaturii medii globale mult sub pragul de 2 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale si continuarea eforturilor de a limita aceasta crestere a temperaturii la 1,5 grade Celsius.
Insa cea mai ambitioasa limita – o temperatura medie pe o perioada de cel putin 20 de ani – este considerata de catre experti din ce in ce mai greu de mentinut.
„Cresterea estimata a concentratiilor de dioxid de carbon din atmosfera pentru acest an este mult peste cele trei scenarii compatibile cu limita de 1,5 grade Celsius evidentiata in raportul GIEC”, a rezumat Richard Betts, cercetator la Met Office, cu referire la Grupul interguvernamental de experti asupra evolutiei climei al ONU.
Autorii studiului dat publicitatii vineri s-au bazat pe trei scenarii de la GIEC care ar face posibila respectarea celei mai ambitioase limite prevazute in Acordul de la Paris.
Concluziile lor se bazeaza pe previziunile unei cresteri „relativ semnificative” a CO2 la statia Mauna Loa din Hawaii, considerata un bun indicator al tendintei la nivel mondial.
Oamenii de stiinta au dorit, de asemenea, sa analizeze evolutiile prevazute pentru acest an, fara a tine cont de fenomenul meteorologic actual El Nino, asociat cu o crestere a temperaturilor globale si care afecteaza negativ rezervoarele de carbon precum padurile tropicale.
„Chiar daca lasam deoparte efectele temporare ale El Nino, constatam ca emisiile de origine umana vor conduce la cresterea CO2 in 2024 pana la limita absoluta a traiectoriilor pentru a respecta pragul de 1,5 grade Celsius”, a subliniat Richard Betts.
Clima actuala indica deja o incalzire de aproximativ 1,2 grade Celsius sau 1,3 grade Celsius comparativ cu perioada 1850-1900. Iar la rata actuala a emisiilor, GIEC estimeaza ca exista o sansa din doua ca pragul de 1,5 grade Celsius sa fie atins, in medie, in perioada 2030-2035.
„Pentru a mentine incalzirea sub 1,5 grade Celsius, acumularea de CO2 va trebui sa incetineasca substantial in urmatorii ani si sa se opreasca pana la jumatatea secolului. Previziunea pentru 2024 nu indica insa o astfel de incetinire”, a avertizat Richard Betts.
„Pare foarte putin probabil ca vom reusi sa limitam incalzirea la 1,5 grade Celsius. Tehnic vorbind insa, am putea ajunge acolo daca emisiile ar fi reduse drastic de acum inainte”, a declarat el pentru AFP.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…