In urma intalnirii cu Mihai Tudose, reprezentantii protestatarilor au emis un comunicat comun in care anunta detaliat ce au discutat cu premierul.
„Delegati ai 43 de organizatii civice active in protestele de strada din 2017 s-au intalnit astazi la Palatul Victoria cu prim-ministrul Mihai Tudose, pentru a-i solicita in cadrul unui dialog deschis solutionarea a trei cerinte cruciale si urgente care se impun in acest moment ca urmare a adoptarii de catre Parlament a modificarilor la legile justitiei si a discutiilor privind modificarile codurilor penale.
Intalnirea a venit ca urmare a solicitarii organizatiilor civice exprimata intr-o scrisoare deschisa adresata premierului in data de 23 decembrie 2017 pentru a-i reaminti responsabilitatea personala si institutionala de a opri derapajul de la valorile democratiei si ale statului de drept.
Cererile formulate ferm de cei 7 reprezentanti civici in numele celor 43 de organizatii semnatare sunt:
1. Sesizarea fara intarziere de catre prim-ministru a Comisiei de la Venetia in legatura cu compatibilitatea legilor justitiei in varianta modificata cu standardele statului de drept.
2. Prorogarea (amanarea intrarii in vigoare a) legilor justitiei pana la momentul in care Comisia de la Venetia se va fi pronuntat in legatura cu amenintarea pe care aceste legi o reprezinta la adresa echilibrului puterilor in stat.
3. Demiterea imediata a ministrului Justitiei, Tudorel Toader.
In plus, Alexandru Socol, delegat al organizatiei Coruptia Ucide, a adus in discutie problema interpretarii abuzive a legii 60, articolul 3, privind protestele, urmand sa aiba loc o discutie cu reprezentanti ai Jandarmeriei pe acest subiect.
Astfel:
1. Sesizarea Comisiei de la Venetia pentru o opinie privind legile justitiei a fost solicitata de Secretarul General al Consiliului Europei, dl Thorbjorn Jagland, intr-o scrisoare adresata Presedintelui Romaniei (vineri, 22 decembrie), de Comisia Europeana in ultimul raport pe MCV, dar si de sapte ambasade ale unor state membre ale Uniunii Europene: Germania, Franta, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca si Finlanda. Reamintim ca reprezentantii ambasadelor au facut un apel ferm catre ‘partile implicate in proiectul de reforma a justitiei sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei si sa ceara, fara intarziere, avizul necesar al Comisiei de la Venetia, pentru a mentine astfel independenta sistemului judiciar si a pastra intact procesul de reforma in general.’ In acest context, cele 43 de organizatii i-au solicitat prim-ministrului sa foloseasca prerogativa sa de a sesiza Comisia de la Venetia.
2. Delegatia celor 43 de organizatii a solicitat prorogarea legilor justitiei pentru a da posibilitatea unui cadru real de dezbatere parlamentara, in care sa fie implicati toti actorii sociali si institutionali interesati (e.g. institutiile judiciare, CSM, ONG-uri, Comisia Europeana).
3. Cei 7 delegati au cerut demiterea ministrului Justitiei Tudorel Toader pentru ca acesta nu mai reprezinta un partener institutional de incredere, nu doar pentru societatea civila si pentru organizatiile profesionale ale magistratilor, ci si pentru partenerii externi ai Romaniei. Mai mult, ministrul Justitiei a declarat ca se considera „dezinvestit” de legile justitiei.
In legatura cu aceste trei solicitari, premierul Tudose a declarat ca se va informa pana la sfarsitul acestui an cu privire la posibilitatea sesizarii Comisiei de la Venetia, urmand sa exprime un punct de vedere.
Mihai Politeanu, membru fondator al miscarii civice Initiativa Romania, a declarat la iesirea de la intalnirea cu premierul Mihai Tudose: ‘Protestele trebuie sa continue pana cand atat legile justitiei modificate si adoptate in decembrie 2017, cat si modificarile la codurile penale vor fi oprite cu totul. Am livrat un mesaj foarte clar si am avut trei solicitari. Mesajul este ca Romania este la un moment de derapaj major de la standardele democratice si standardele statului de drept si ca premierul trebuie sa asume responsabilitatile pe care le are si sa foloseasca parghiile institutionale pentru a stopa aceste derapaje majore’”, se arata intr-un comunicat postat pe pagina „Coruptia ucide”.
Prim-ministrul Mihai Tudose s-a intalnit miercuri, la ora 11,00, la Palatul Victoria, cu reprezentantii a 43 de organizatii civice, active in protestele de strada, care au cerut o discutie privind legile Justitiei si modificarile la codurile penale.
Un numar de 43 de organizatii civice i-au transmis, sambata, premierului Mihai Tudose, o scrisoare deschisa prin care i-au solicitat o intalnire pana la finalul anului, spunand ca viitorul Romaniei si libertatea ei trebuie sa primeze, iar pentru asta singura solutie este dialogul.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…