Comisia Europeana le raspunde taios lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, dupa ce acestia au trimis o scrisoare a Bruxelles in care acuzau faptul ca Juncker si Timmermans ar fi dezinformati in privinta legilor justitiei. „Suntem foarte bine informati despre acest proces, despre mizele care sunt in joc”, transmite Comisia.
„Comisia a urmarit indeaproape procesul parlamentar din Romania si evolutia discutiilor asupra acestor legi in decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informati despre acest proces, despre mizele care sunt in joc si despre potentiale riscuri. Suntem in contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar si societatea civila din Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”, se arata in raspunsul transmis Digi24.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintele institutiei, Franz Timmermans, au transmis ieri o declaratie comuna prin care cereau Romaniei sa regandeasca legile justitiei.
„Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata in declaratia comuna.
CE a facut un apel la Parlament „sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei”.
Drept raspuns, presedintele Camerei Deputatilor si al PSD, Liviu Dragnea, si presedintele Senatului si al ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, au aratat, intr-o scrisoare comuna adresata oficialilor Comisiei Europene, ca sunt „cel putin surprinzatoare” preocuparile exprimate de acestia privind lipsa de transparenta si de consens mai larg in dezbaterea despre legile justitiei, dar si referitoare la modificarea codurilor penale.
Comisia Europeana a fost incorect informata, spun cei doi oficiali.
Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului precizeaza ca dezbaterile privind reforma sistemului judiciar au venit ca o necesitate, pentru a transpune in legislatia nationala, standardele europene din domeniu. „Va facem cunoscut ca la dezbateri, au participat reprezentanti ai magistratilor, academicieni, societate civila si reprezentanti ai CSM”, se spune in scrisoare.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…