Comisia de la Venetia, lovitura pentru PSD-PNL. Cere Guvernului ca DNA sa ii poata investiga si pe magistrati si pe judecatorii CCR: „Regretam graba cu care a fost aprobata legea de desfiintare a SIIJ”
Comisia de la Venetia a transmis Guvernului un document prin care recomanda ca ca parchetele specializate in investigarea infractiunilor de coruptie ca DNA si DIICOT sa capete competente de investigare a infractiunilor comise de procurori sau judecatori. Documentul a fost consultat de jurnalistii de la G4Media.
Potrivit documentului, care este un draft inainte ca opinia sa fie data publicitatii, Comisia de la Venetia ”regreta graba cu care controversata lege de desfiintare a Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitiei (SIIJ) a trecut de Parlament, ceea e inseamna ca legea a fost adoptata inainte ca un punct de vedere sa poata fi elaborat de catre Comisie”.
In plus, Comisia de la Venetia solicita ”reformarea urgenta” a mecanismului prin care cetatenii pot face sesizari penale impotriva judecatorilor si procurorilor.
Comisia de la Venetia recomanda Guvernului, in cazul in care legea este mentinuta in forma actuala, ca sectia de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii sa aiba o implicare mai puternica in procesul de selectie al procurorilor desemnati sa investigheze infractiunile comise de judecatori si procurori, pentru a asigura o ”procedura de selectie competitiva si criterii clare la numirea (si revocarea) procurorilor anume desemnati, o perioada mai lunga de numire in functie precum si posibilitatea atacarii deciziilor de eliberare din functie la incheierea mandatului”.
Punctul de vedere transmis Guvernului este un asa numit ”Draft opinion”, pe baza observatiilor facute de Jean Claude Scholsem (membru al Comisiei, Belgia), Hanna Suchocka (presedintele Comisiei, Polonia), Kaarlo Tuori (membru, Finlanda) si Johan Hirschfeldt (expert, fost membru, Suedia), mentioneaza G4Media.
Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justitiei, a solicitat miercuri presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge Legea de desfiintare a Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) si cere demisia ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, daca avizul Comisiei va fi unul critic la adresa actului normativ.
„Am primit o noua decizie a Curtii Constitutionale (CCR) de respingere a sesizarii USR impotriva proiectului lui Catalin Predoiu, de asa-zisa desfiintare a Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ). In fapt, o reinfiintare a unei structuri, infiintarea unei retele de investigare a infractiunilor din justitie. Este un moment complicat, mai ales ca el vine cu putine zile inainte de emiterea avizului Comisiei de la Venetia. De aceea, ii solicitam presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge aceasta lege pana in momentul in care avizul va fi adoptat de catre Comisia de la Venetia, pe data de 19 martie. Mai sunt doar 10 zile pana la emiterea acestui aviz.
In urma solicitarii facuta de colegul meu, deputatul Iulian Bulai, am primit din partea Comisiei de la Venetia o instiintare precum ca draftul de aviz este deja la Ministerul Justitiei. In aceste conditii, graba cu care Parlamentul a trecut la vot, cu care Curtea Constitutionala, de pe o saptamana pe alta, a dat o pronuntare, o decizie pe aceasta speta foarte importanta, fara sa astepte avizul Comisiei de la Venetia, de asemenea, graba cu care s-ar putea promulga aceasta lege ar fi una devastatoare pentru statul de drept (…). Daca avizul Comisiei de la Venetia va fi unul critic la adresa acestui proiect, Catalin Predoiu trebuie sa-si dea demisia”, a declarat Stelian Ion, miercuri, la Parlament.
El a adaugat ca draftul de aviz conceput de raportorii Comisiei de la Venetia este de doua zile la Ministerul Justitiei si sustine ca are „elemente serioase” ca acesta este unul critic la adresa proiectului.
„Cert este ca acest draft exista de doua zile la Ministerul Justitiei, ministrul Catalin Predoiu stie de existenta lui, nu cunosc acest continut pentru ca el este confidential, dar presupun, am elemente serioase sa cred ca acest draft este unul critic la adresa acestui proiect, vom vedea care este realitatea (…). Cu acest proiect de lege s-a compromis iremediabil (n.r. Catalin Predoiu), din punctul meu de vedere, si nu este alta solutie decat demisia si a da mandatul de ministru al Justitiei unei persoane care pune pret pe avizele Comisiei de la Venetia, pe recomandarile din cadrul MCV, recomandarile Comisiei Europene. A ne preface ca venim cu reforme, a incerca sa-i pacalim pe partenerii nostri europeni, sa pacalim institutiile cu care suntem in contact si fata de care am avut niste angajamente, este gresit si efectiv nu cred ca vom reusi sa facem lucrul asta”, a concluzionat deputatul USR.
Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, miercuri, ca neintemeiate sesizarile asupra Legii privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ), stabilind ca actul normativ este constitutional.