Comisia de la Venetia il buseste pe Predoiu si da dreptate USR-ului: „DNA-ul trebuie sa aiba dreptul de a ancheta infractiunile comise de magistrati”
Comisia de la Venetia si-a dat publicitatii luni opinia in legatura cu legea de desfiintare a SIIJ, promulgata recent de Klaus Iohannis. Comisia aduce critici dure legii si recomanda restabilirea competentelor DNA si DIICOT in investigarea presupuselor fapte de coruptie savarsite de procurori si judecatori.
”Comisia de la Venetia regreta graba cu care aceasta lege controversata privind dezmembrarea SIOJ a trecut prin parlament si a fost promulgata, ceea ce a insemnat ca Legea a fost adoptata inainte ca Comisia sa-si poata da avizul.
Desfiintarea SIIJ nu ar trebui sa fie un scop in sine. Obiectivul desfiintarii SIOJ ar trebui sa fie acela de a asigura o mai mare eficacitate in investigarea si urmarirea penala a infractiunilor – cel mai important coruptie – comise de judecatori si procurori.
Este improbabil ca o structura de procurori nespecializati la nivelul parchetelor de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a celor de pe langa curtile de apel sa fie mai bine pozitionata pentru a desfasura cercetari asupra acuzatiilor de coruptie ale judecatorilor si procurorilor decat structura specializata existenta DNA.
Avand in vedere autonomia relativa si independenta functionala a DNA si DIICOT, specializarea, experienta si mijloacele tehnice de care dispun, Comisia de la Venetia regreta ca spre deosebire de proiectul de lege pe care l-a evaluat in Avizul din 2021 (care ar fi revenit la situatia la care era inainte). modificarile din 2018), legiuitorul nu a restabilit competentele acestor parchete specializate.
In consecinta, Comisia de la Venetia recomanda restabilirea competentelor acestor parchete specializate pentru a investiga si a urmari si infractiunile din competenta lor savarsite de judecatori si procurori”, afirma Comisia de la Venetia.
La scurt timp dupa ce acest aviz a devenit public, USR a certu demisia lui catalin Predoiu si a anunta ca depune un amendament legislativ prin care DNA-ului sa i se redea competentele de anchetare a magistratilor.
„Ministrul Catalin Predoiu trebuie sa isi dea demisia! Avizul de astazi al Comisiei de la Venetia scoate la iveala minciunile sfruntate ale ministrului, toxicitatea proiectului care amputeaza competenta DNA si DIICOT si dispretul manifestat de catre Predoiu, Iohannis si pesedisti fata de institutiile europene si de angajamentele internationale ale Romaniei.
Ministrul Predoiu si presedintele Iohannis au gasit de cuviinta ca acum este momentul sa dea o lovitura sub centura luptei impotriva coruptiei, cand toata lumea este ingrijorata de razboiul din Ucraina si de efectele acestuia si nu mai este atenta la jocurile murdare ale coalitiei PSD-PNL-UDMR. Desi aveau informatii clare ca proiectul este impotriva normelor europene si ca avizul Comisiei de la Venetia va sanctiona noile prevederi, Predoiu si Iohannis au insistat sa fie adoptat si promulgat, intrand rapid in vigoare inainte de adoptarea avizului Comisiei de la Venetia.
Ministrul Predoiu si presedintele Iohannis au actionat cu premeditare, fiind interesati mai mult de crearea unei umbrele de protectie a politicienilor corupti si a magistratilor care ar putea sa ii ajute sa nu raspunda in fata legii. Este extrem de grav ca la cel mai inalt nivel al statului nu exista niciun interes ca magistratii sa poata lucra fara nicio interferenta, feriti de presiuni si intimidari. De la cel mai inalt nivel al statului, lupta anticoruptie a fost amputata, lasand DNA si parchetele specializate fara o parte din competentele initiale”, a afirmat Stelian Ion, deputat USR, fost ministru al Justitiei.
USR va propune o modificare legislativa pentru a repara stricaciunile facute prin proiectul ministrului Catalin Predoiu, a mai anuntat USR.
USR mai spune ca Romania are nevoie de un ministru al Justitiei care sa implementeze grabnic recomandarile Comisiei de la Venetia in ceea ce priveste modificarile care trebuie aduse mecanismului de selectie a procurorilor desemnati sa investigheze infractiunile comise de magistrati.
Comisia de la Venetia a fost sesizata in privinta proiectului SIIJ facut de Catalin Predoiu de USR, printr-o solicitare depusa de deputatul Iulian Bulai in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei in luna ianuarie.