CNN a prezentat, miercuri, detaliile unei operatiuni secrete spectaculoase pusa la cale de CIA si serviciile de informatii dn Ucraina pentru a-i captura pe mercenarii rusi care s-au facut vinovati de crime de razboi in estul Ucrainei. Operatiunea a eusat insa din cauza pandemiei de coronavirus.
Fortele de securitate din Belarus au spulberat linistea matinala din statiunea de pe malul lacului de langa capitala belarusa Minsk, dand buzna pentru a aresta 32 de mercenari rusi.
Erau mai putin de doua saptamani inainte de alegerile prezidentiale din Belarus de anul trecut, iar autoritatile suspectau ca strainii fusesera trimisi din Rusia pentru a interveni in alegeri. Barbatii faceau intr-adevar parte dintr-o misiune. Dar tinta nu era Belarusul, iar ei nu au primit ordine de la nicio entitate rusa.
Li s-a intins o cursa. Cei 32, impreuna cu un alt barbat retinut in sudul Belarusului, au fost tinta unei operatiuni elaborate de serviciile de informatii din Ucraina, cu stiinta si presupusul sprijin al Statelor Unite.
Trei fosti oficiali de rang inalt din cadrul serviciilor secrete militare ucrainene au descris in exclusivitate pentru CNN modul in care au orchestrat aceasta operatiune extraordinara menita sa atraga din Rusia presupusi criminali de razboi pentru a fi judecati pentru atrocitatile comise in estul Ucrainei, unde separatistii sustinuti de Moscova lupta de ani de zile.
In primul rand, agentii ucraineni s-au dat drept o companie militara privata rusa, recrutand pentru locuri de munca in domeniul securitatii care erau platite peste pretul obisnuit, oferind un contract profitabil de 5.000 de dolari pe luna pentru a proteja instalatiile petroliere din Venezuela, au declarat pentru CNN barbatii, care au vorbit sub rezerva anonimatului.
Momeala a fost muscata de sute de potentiali contractori rusi care au aplicat pentru munca, au spus sursele, oferind serviciilor secrete ucrainene o oportunitate fara precedent de a incepe sa ii identifice pe cei suspectati de crime de razboi.
„Am inceput sa ii sunam si sa le spunem: ‘Hei, omule, OK, spune-mi ceva despre tine. Poate ca nu esti cu adevarat un luptator, poate ca esti instalator sau ceva de genul asta'”, a declarat pentru CNN unul dintre fostii ofiteri de informatii militare despre apelurile de verificare a solicitantilor.
„Si apoi au inceput sa dezvaluie lucruri despre ei insisi, trimitandu-ne documente, legitimatii militare si dovezi ale locurilor in care au luptat. Iar noi am zis: ‘bingo, putem folosi asta'”, a adaugat sursa.
Cu alte cuvinte, potrivit ofiterilor de informatii, tintele insele au inceput sa trimita dovezi despre cine erau, despre experienta lor militara si chiar despre anumite batalii si incidente in care fusesera implicati, inclusiv acte de identitate, precum si fotografii si videoclipuri potential incriminatoare ale faptelor lor din estul Ucrainei si din alte parti.
O inregistrare video, aratata CNN de catre fostele surse din serviciile de informatii militare, surprinde un grup de luptatori rebeli din estul Ucrainei care tin in mana epava unui avion militar despre care sursele au spus ca tocmai fusese doborat, o crima desemnata drept terorism in Ucraina.
Alti solicitanti au recunoscut ca au fost implicati in atacul asupra MH17, zborul Malaysian Airlines de la Amsterdam la Kuala Lumpur care a fost doborat in iulie 2014 deasupra teritoriului ucrainean controlat de separatistii pro-rusi. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit. O echipa de procurori internationali condusa de Olanda a declarat ca avionul a fost doborat de o racheta adusa din Rusia si trasa dintr-un sat controlat de separatisti. Rusia a negat orice implicare.
„Au fost doi care au fost prezenti cand a fost lansata racheta care a doborat MH17. Alti patru erau membri ai unui grup responsabil pentru doborarea avionului nostru militar si pentru uciderea a cel putin 70 dintre cei mai buni oameni ai nostri”, a declarat pentru CNN o a doua fosta sursa de informatii militare ucrainene.
„Identificarea si pedepsirea acestor persoane a fost de mare interes pentru noi”, a adaugat el.
Se pare ca a fost de interes si pentru serviciile secrete americane, desi oficialii americani neaga ca ar fi avut un rol direct. Potrivit oficialilor serviciilor secrete ucrainene, operatiunea condusa de Ucraina a primit bani americani, asistenta tehnica si sfaturi de la CIA cu privire la modul in care sa atraga mercenarii rusi.
Un oficial american de rang inalt a declarat pentru CNN ca aceste afirmatii sunt „false”.
El a indicat ca serviciile secrete americane erau la curent cu operatiunea, dar a negat orice implicare. Oficialul, care a solicitat anonimatul deoarece nu a fost autorizat sa vorbeasca in public, a sugerat ca eforturile de a implica agentiile americane ar putea fi o incercare de a imparti sau chiar de a transfera vina pentru ceea ce a fost o operatiune ucraineana de mare risc care a mers prost.
CNN a petrecut saptamani intregi in Ucraina, verificand si analizand relatarile despre operatiune si vorbind cu oamenii care au fost in interior.
Intrucat siretlicul de recrutare de pe site-ul lor a trecut neobservat, oficialii serviciilor de informatii ucrainene au ales pur si simplu acei barbati cu cele mai apropiate si mai controversate legaturi cu Ucraina si le-au oferit contractele false cu Venezuela, au declarat sursele. Acestia au ales 28 de rusi care ar fi avut legaturi cu acte ilegale in Ucraina si alti cinci fara legaturi pentru a risipi orice suspiciune.
Rusilor li s-a spus ca vor fi dusi in Turcia pentru o legatura de zbor spre Caracas. Adevaratul plan era sa ii duca in Ucraina, unde ar fi putut fi arestati, au declarat sursele pentru CNN.
Pandemia de coronavirus a provocat o schimbare neasteptata de plan cand Rusia si-a inchis granitele pentru a opri raspandirea Covid-19. Cu toate acestea, Moscova a continuat sa permita calatoriile in vecinul si aliatul sau Belarus. Potrivit surselor ucrainene, recrutii nestiutori au fost transportati pe cale terestra la Minsk cu autobuzul, de unde credeau ca vor pleca in curand spre Venezuela.
Dar, odata ajunsi la Minsk, a existat o intarziere. Recrutilor li s-a spus ca vor trece cateva zile pana cand vor putea pleca si au fost mutati la Sanatoriul Belorusochka, o statiune de sanatate discreta din epoca sovietica, situata pe un lac de acumulare linistit la 15 minute de capitala, unde, potrivit surselor, se spera ca vor putea ramane nedetectati.
„Da, imi amintesc, i-am intalnit”, a declarat un angajat al sanatoriului pentru CNN, luna trecuta. „Au petrecut cateva zile aici. Nu au facut nimic care sa ne deranjeze”, a spus el, adaugand ca arestarile au fost o surpriza. „Oamenii vin aici pentru ca exista un rezervor frumos de cealalta parte a sanatoriului”, a spus el.
Potrivit surselor CNN, intarzierea a fost suficient de lunga pentru ca serviciile de securitate belaruse sa actioneze, cu doar cateva ore inainte ca grupul sa plece cu avionul.
La momentul respectiv, unii au suspectat implicarea Rusiei. In scene difuzate de televiziunea de stat din Belarus, barbatii arestati au defilat pe ecran, iar documentele lor de identitate au fost prezentate ca dovada a trecutului lor militar rusesc.
„Am primit informatii confirmate ca acesti rusi au avut o experienta reala de lupta si au participat efectiv la conflicte armate”, a dezvaluit un comandant de politie bielorusa la televiziunea de stat.
Un fost consilier prezidential din Belarus a declarat pentru CNN, sub rezerva anonimatului, ca autoritatile belaruse au crezut initial ca grupul a fost trimis in Belarus de catre rusi pentru a destabiliza tara inainte de viitoarele alegeri.
El a declarat pentru CNN ca a existat o confuzie la Minsk in legatura cu ceea ce parea a fi o agresiune din partea aliatilor lor rusi.
Kremlinul a parut si el luat prins cu garda jos, purtatorul sau de cuvant declarand presei ruse ca „nu avea informatii complete” despre incident. Ulterior, Kremlinul a negat ca ar fi trimis oamenii pentru a interveni in afacerile interne ale Belarusului.
Presedintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a implicat si el, solicitand extradarea barbatilor in Ucraina in timpul unei convorbiri telefonice cu presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, la doar cateva zile dupa arestari.
„Sper ca toti suspectii de activitati teroriste pe teritoriul Ucrainei vor fi transferati la noi pentru a fi urmariti penal in conformitate cu documentele juridice internationale in vigoare”, a declarat Zelensky, potrivit unei redactari a convorbirii.
Cateva zile mai tarziu, Lukasenko a respins aceasta cerere. El a vorbit cu Putin si ambii lideri „si-au exprimat increderea ca situatia va fi rezolvata”, se arata intr-o declaratie a Kremlinului.
La o saptamana de la aceasta convorbire, Rusia a anuntat intoarcerea celor 32 de rusi arestati la sanatoriu. Cel de-al 33-lea barbat, care avea dubla cetatenie belarusa si rusa, a ramas in Belarus.
Presedintele Ucrainei, Zelensky, a negat public ca a existat o operatiune ucraineana, declarand la televiziunea ucraineana, in iunie 2021, ca tara sa a fost „tarata” in aceasta problema. „Inteleg ca ideea acestei operatiuni a altor tari, cu siguranta nu a Ucrainei”, a spus el.
Oficialii ucraineni nu au raspuns la solicitarea CNN de a comenta pentru acest articol.
Arestarile au pus capat prematur actiunii planificate, au declarat oficialii ucraineni pentru CNN.
Dar, potrivit surselor ucrainene ale CNN, esecul a fost o lovitura serioasa pentru serviciile secrete ucrainene care, potrivit acestora, au lucrat la prinderea suspectilor rusi timp de aproape 18 luni.
„Daca acesti oameni ar fi ajuns aici, in Ucraina, detaliile actelor lor criminale ar fi devenit cunoscute in intreaga lume”, a declarat una dintre surse pentru CNN.
„Ucraina i-ar fi putut aduce in fata justitiei si ar fi aratat ca lupta noastra cu Rusia este serioasa si ca nu vom ridica mainile in semn de capitulare”, a adaugat sursa.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…