Ciutacu se victimizeaza dupa ce a starnit un val de indignare publica: „Ho, ba!”. Peste 1.500 de medici, jurnalisti, profesori, scriitori au semnat un protest legat de emisiunile RTV dedicate Iuliei Marin

politica

Victor Ciutacu a avut, joi, o prima reactie in urma amplelor proteste legate de modul in care a ales sa comenteze problemele de sanatate pe care le-a avut jurnalista Iulia Marin, recent decedata.

„In epoca postadevar, ‘lumea buna’ are raspunsuri la tot, nu si intrebari. Iar dezbaterea a fost, de facto, desfiintata in societate. Totul e unilateral. Esti in haita sau vine valul peste tine.

Exista o vorba desteapta conform careia oamenii care au numai certitudini sunt imbatabili. Uite mai sunt si unii care gandesc cu capul lor. Si care nu se indoaie, nici la linsaje, nici la spaime, nici la mistificari, nici la presiuni. Fiindca asa-s nascuti si, ulterior, educati.

Omul care va scrie aici a supravietuit valului de ura indreptat impotriva lui de un sef de stat aflat in varful popularitatii sale. Si, desi brazdat de cicatrici, ca violenta lasa urme, a crescut, pe picioarele lui, pe mintea lui, pe ambitia lui. Asta va face si mai departe. Va continua sa intrebe, sa cerceteze, sa se indoiasca. Cu sau fara cozi de topor in proximitate…”, a scris Ciutacu pe Facebook.

„Ma simt ca pe vremea apelurilor intelectualilor lui Basescu. Sunt aceiasi, plus niste pripasi care au imbratisat doctrina oficiala, doar ca de data asta tinta sunt eu. Ho, ba, ca nu candidez la nimic, nici macar la presedintia scarii de bloc! Altfel, e bine ca se devoaleaza in clar reteaua. Nu ca nu i-am fi stiut, dar macar acum avem inventarul aproape complet. Sper ca, pana dimineata, sa se adauge Plesu, Patapievici, Tismaneanu si Van Groningen”, a sustinut Ciutacu.

Peste 1.500 de medici, jurnalisti, scriitori, profesori si oameni obisnuiti au semnat un apel prin care condamna discursul „practicat de postul de televiziune Romania TV, care incita la ura si discriminare fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala”. Victor Ciutacu si mai multi invitati ai RTV au incercat sa o umileasca pe jurnalista Iulia Marin si dupa moarte. Redactia aktual24.ro sustine acest demers.

De altfel, chiar si Liliana Ruse de la Romania TV a tinut sa se disocieze de comportamentul lui Victor Ciutacu.

”Am un handicap cand vine vorba de exprimat emotii. Lucrurile stau cam asa: am fost diagnosticata cu depresie in urma cu 14 ani, la moartea tatalui meu. M-a chinuit doi ani. Am tratat-o si am crezut ca am scapat. Insa depresia stie sa astepte. Si a muscat din nou, dupa 12 ani. A venit dupa o problema de sanatate, cu traume majore pentru mine. Din nou, tratament si terapie. Am zile bune si zile crancene. Si ma rog sa am puterea sa pot astepta mai mult decat ea. Acum sunt functionala si asta mi-e suficient.

Scriu asta pentru mine, dar mai ales pentru Iulia. Un om nu poate fi redus la boala sa. Iulia nu a fost doar un om cu afectiuni psihice. A fost un om bun, curat si curajos. Si un jurnalist adevarat, cu tot ce presupune asta”, a scris Ruse pe Facebook.

Apel impotriva discursului practicat de postul de televiziune Romania TV, care incita la ura si discriminare fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala:

„Noi, institutiile si organizatiile care semneaza acest apel public, respingem ferm discursul impotriva persoanelor cu afectiuni psihice, promovat in prime-time de postul Romania TV in seara zilei de 19 aprilie 2023.

In acord cu valorile profesiilor noastre, de medici, psihologi, profesori, jurnalisti, artisti, reprezentanti ai societatii civile, o spunem cu toata claritatea si responsabilitatea: astfel de mesaje sunt nedemocratice si incurajeaza izolarea oamenilor cu afectiuni psihice.

Nu e intaia data cand, in spatiul audiovizual, se promoveaza un limbaj si idei care incita la ura. De data aceasta, victima principala este o persoana care nu se mai poate apara: jurnalista de 32 de ani Iulia Marin, care a decedat acum cateva zile.

Iulia Marin a lucrat de-a lungul unei cariere de 11 ani la publicatiile Adevarul, Pressone, Recorder, Gandul si Libertatea. Si-a facut meseria cu dedicare si cu talent. Integritatea si discernamantul ei profesional n-au fost puse niciodata sub semnul indoielii.

Ziarista s-a luptat cu o suferinta psihica diagnosticata si tratata ani de zile, timp in care Iulia a continuat sa munceasca, asa cum o fac milioane de femei si barbati din Romania, care muncesc in conditiile in care au diverse boli, de la cancer la nevroze si de la suferinte cardiace la diabet sau bipolaritate.

Mai ales pentru oamenii cu boli psihice, munca, mediul colectiv, responsabilitatile sunt recomandate de medici, ca insotitoare ale tratamentului si terapiei. Iulia Marin insasi a scris de repetate ori cum o ajuta munca de ziarista si viata de redactie „care m-a incurajat si sustinut, mi-a acordat incredere cand eu nu mai credeam deloc in mine, mi-a cultivat aceasta incredere si m-a ridicat de pe banca de rezerve pe care singura ma asezasem”.

In redactii, „nu de putine ori, auzeam: «Avem nevoie de tine». O vorba in care nu credeam, nu-mi mai vedeam utilitatea si nici contributia”, a marturisit ea publicului.

Miercuri, 19 aprilie 2023, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la postul Romania TV, a fost atacata nu doar memoria acestei femei care nu mai e. S-a prezentat, intr-un stil brutal, si cazul unui alt ziarist, un barbat care are si el o suferinta psihica. Ambele persoane au fost „tintite” pentru ca postul RTV sa ilustreze ideea ca „Oamenii aia sunt tulburati psihic, ca nu vreau sa spun mai mult decat atat, produceau materiale de presa. Pixul domnisoarei Marin e o arma. Care folosita cu ticalosie poate distruge destine”.

Minute in sir, au fost ridiculizati si atacati oameni, decedati sau vii, pentru ca au boli psihice si au fost invinovatiti cei care ii angajeaza sau colegii alaturi de care lucreaza. In locul medicilor, al specialistilor si al legii, un post de televiziune considera ca poate decide el cine e apt si cine este inapt de munca, cine merita un salariu si cine nu, cine e de incredere si cine nu.

Noi, semnatarii acestui apel, refuzam sa credem ca Romania poate asista la normalizarea discriminarii la adresa celor cu suferinte psiho-emotionale. Nu este normal, nu este omeneste sa instigi impotriva celor suferinzi, indiferent de boala lor si sa le pui sub semnul indoielii capacitatea de a-si castiga existenta, in mod liber si demn.

Ne adresam urmatoarelor autoritati publice, dar ne adresam si organizatiilor din domeniul publicitatii, precum si firmelor private care isi deruleaza campanii publicitare pe postul de televiziune Romania TV. Aveti aici transcrierea acestei emisiuni.

Oricat de rau va produce lectura, va rugam sa faceti efortul de a citi, ca sa respectam nu doar socul din familiile oamenilor atacati direct, dar si oroarea care cuprinde orice om martor la promovarea unor asemenea idei, despre inferioritatea copiilor, parintilor si prietenilor nostri bolnavi.

Pe aceste firme nationale si internationale, precum si pe organizatiile precum IAA si RAC, care autoreglementeaza etica din publicitatea romaneasca, le intrebam: este prevazuta in codul dumneavoastra de responsabilitate sociala asocierea cu posturi TV care incita la discriminare? Catre CNA ne adresam, respectuos, si ii intrebam cand vor face, cu adevarat eficient, din interesul publicului motivul existentei lor ca institutie?

Noi, ca societate, am ajuns ca in schimbul licentelor gratuit acordate posturilor TV pentru a ne informa, sa primim insulte si instigari la ura. Catre Consiliul pentru Combaterea Discriminarii inaintam rugamintea de a privi minutele acestei emisiuni care, in opinia noastra, a dus limbajul urii la noi cote, chiar si pentru nivelul substandard al unor posturi TV din Romania.

Incheiem aceasta scrisoare printr-un apel catre toti cei care se simt, deseori pe buna dreptate, prea lipsiti de speranta, de putere si de metode de a mai crede ca putem schimba ceva: daca nu ne ridicam vocile acum, pentru a proteja memoria unui om care nu se mai poate apara, atunci cand merita sa vorbim?”.

Lista semnatarilor este aici.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: